"Hjärtats tankar & funderingar"

T A B U...

Jag tänkte på en sak efter att jag publicerat mitt senaste blogginlägg. Där skrev jag att jag själv var nöjd med en bild jag hade tagit och sedan redigerat i Photoshop. Var det fel av mig att skriva så? Är det inte okej att tycka att något som man själv har gjort är bra?

Jag har enormt höga krav på mig själv och en extremt dålig självkänsla (dock ganska bra självförtroende) och tycker nästan aldrig att det jag gör (vad det än må vara) är tillräckligt bra. Men så ibland får man "till det" och då vill i alla fall jag passa på att visa det jag gjort (man vet ju inte när eller till och med om det händer igen)...

Vad tycker Du, är det okej att ibland "berömma" sig själv, så länge man är ödmjuk och inte "skryter" eller inte kör över någon annan? Berätta gärna!

Kram Milla

Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2012-02-05 07:14 | Läst 2012 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är klart att man både kan och ska berömma sig själv!

Jag brukar ofta säga till mig själv när jag tycker att jag "fått till" en bild riktigt bra: Fan vad det blev bra, Benny!

Malmöitiskt talesätt: en malmöbo skryter inte. Han bara säger som det är! ;-)
/Benny
Svar från Trullan 2012-02-06 20:24
Ok, då får jag träna på det!
Gillar det "Malmöitiska talesättet" ;o)
Mvh Milla
Det där är något som jag slåss med hela tiden. Jag har alltid ställt superkrav på mig själv. Visst att man är nöjd med det man gör och visar gärna upp om man publiceras. Men plötsligt så börjar det gnaga i huvet. Jag känner mig inte ödmjuk, det känns som att jag sänker företaget genom att vara självgod osv. Men när man frågar människor så säger dom att det är klart att du ska vara stolt, går det bra så ska världen få veta det. Tror kanske inte att det handlar om att man ska gilla sina bilder, det handlar kanske om hur man uttrycker sig. Klart du ska vara stolt och gilla det du gör. Bilden här är helt underbar.
Svar från Trullan 2012-02-06 20:25
Tack, vi får träna på att ge oss själva beröm ;o)
Mvh Milla
Jag tycker också det där är jättesvårt, det känns tveksamt att säga på facebook tex att jag blev jättenöjd med fotosessionen idag för jag vill ju inte skryta... Men ändå vill jag ju göra bra reklam, och säger jag inte att jag är nöjd och bilderna blev jättebra så är det nog ingen som bryr sig om att titta och ev kommentera, tänker jag. =) De som är med på bilderna vill nog också höra att jag säger att bilderna blev jättebra...Men var går gränsen för skryt??
Svar från Trullan 2012-02-06 20:27
Det är en svår balansgång... ;o)
Kram Milla
Du skriver att du har ganska bra självförtroende och i nästa mening att du aldrig tycker det gör är tillräckligt bra. Gäller kanske att hålla isär begreppen för att lättare förstå.
Självkänslan är upplevelsen av sig själv och sitt eget värde. Självkänsla är hur bra vi känner oss själva och hur vi upplever det vi vet om oss själva. Självkänslan är på sätt och vis kärnan i vårt psykiska jag och oftast rätt bestående.
Självförtroendet å andra sidan handlar om att vad vi kan och hur vi förhåller oss till det vi kan. Det vi är duktiga på - och upplevelsen av att verkligen tro och ha förtroende för att vi ÄR duktiga på det.

Det är väl inte fel att säga vad man är bra på likaväl som att säga det man är mindre bra på. Men det är nog typiskt svenskt att inte framhäva sig, allt ska vara så lagom. Man ska trycka ner sig själv som om det skulle vara hälsosamt. Om nån annan störs av skryt från en person, då är det dennes problem.
Svar från Trullan 2012-02-06 20:29
Tack för Din kommentar Pia-Kristina!
Jag har läst böckerna om"Självkänsla" med Mia Törnblom ;o)
Tänkte själv skriva att detta beteende är "typiskt svenskt" ;o)
Ha det bra!
Mvh Milla
Vi i Sverige är så nedtryckta i skorna med att inte vara bättre än någon annan, att andra är bättre o att säga något gott om sig själv det är att skryta! Jantelagen ut i fingerspetsarna! Jag är så j-a trött på detta!
Varför i hela friden ska vi inte få vara glada o stolta över det vi presterar o faktiskt få klappa oss själva på axeln?! Nä hela tiden ska vi tänka att det finns de som är MKT duktigare än vad vi är. Blir så arg!
Så många människor skulle må SÅ mkt bättre om de tillät sig själva att vara stolta o glada över sig själv och sina kunskaper!! Viktigt viktigt!

Att sen skryta o brävla om allt o tycka man är bäst i världen i allt är en helt annan sak. Det är de som inte kan lyssna på vad andra tycker, inte ta kritik eller höra andras åsikter o bara kör sitt eget race. Besserwissrar med andra ord. De har jag inte så mkt till övers för. Sen är vi väl alla det av och till, men de människor som "veta bäst" jämt är för mycket.

Du är duktig o tillåt dig känna det och ditt självförtroende kommer att växa! Berätta för andra när du tycker du gjort något bra, blivit nöjd med något - precis som här nedan! Ha inte dåligt samvete för du gjort något riktigt bra. Njut av känslan det ger dig att känna dig nöjd - för dig själv!

Kram Lena
Svar från Trullan 2012-02-06 20:31
Tack för Dina kloka rader Lena :o)
Kram Milla