"Hjärtats tankar & funderingar"

AKUT HJÄLP SÖKES!

Nu behöver jag verkligen Er hjälp...

Har tackat ja till ett fotouppdrag som jag känner att jag inte riktigt behärskar ännu. Men, detta är något som jag vill lära mig, så jag tänker inte ge upp.

Det handlar om produktfotografering åt ett företag som tillverkar och säljer smycken (skall berätta mer om detta i ett senare blogginlägg).

Vore super tacksam om Ni kunde svara på dessa frågor:

1. Vilket objektiv är bäst för detta ändamål? Jag har bland annat ett Canon EF 100/2,8L IS USM och ett Canon EF 50mm f/1,8 II som jag tror passar bäst, av de objektiv jag har.

2. Hur skall jag ljus sätta? Hur jag än gör så försvinner inte skuggorna och bakgrunden blir inte tillräckligt vit. Varför? Är det viktigt att ha starka (dyra) lampor? Hur många lampor behöver man?

3. Har även testat att fotografera utan lampor, med lång slutartid, men blir inte nöjd med det resultatet heller. Några tips på kamerainställningar?

4. Testade att fotografera med endast en extern blixt och tycker nog dessa bilder blev bäst (eller åtminstone minst misslyckade). Tyvärr lade blixten av efter ett par foton.

5. Något jag skall tänka på om jag vill göra ett makro i PS när jag fotograferat färdigt, som beskär alla bilderna i rätt storlek. Nu beskär jag en bild i taget och det är väldigt tidskrävande.

6. Några tips på kurser om produktfotografering?

Alla tips och idéer är välkomna!

Kram Milla


OBS! Jag har den utrustningen som krävs, (förutom fler externa blixtar eller starka lampor) men saknar kunskapen.

Inlagt 2012-06-25 15:57 | Läst 7559 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kolla med Camilla Noresson...hon har alldeles nyligen fotat smycken och berättat om de probs som kan dyka upp...bl.a. med skuggor o.s.v....hon har säkert tips att ge...prova å hör med henne.
Finns här på FS också om du söker på hennes namn.

Hittade en länk också: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2666464.htm

Steffe
Den här typen av kit säljs här och var och brukar användas med god framgång

http://www.kaffebrus.nu/fotobox-portfoljtyp-210.html
ljusbox,som du fick förslag på,kan även hjälpa upp bilderna med ett polfiter.lycka till/ronny
Hej Camilla.
Billigast och enklast för jämn belysning kan du använd tvättkorgen som IKEA säljer. Sedan kam du använd två eller tre lampor. Har du råd att köpa färdidga lampor för foto Eller vanliga lysdiodslampor. Men lämpligt är att du anänder ett gråkort för att få rätt vitbalans. Frågan om objektiv är nog EF100 då det skapar ett bättre perspektiv pä objektivet. Själv använder jag 70-200 till huveddelen av fotografering av småobjektiv. En kille som kan vara lämplig att kolla på är http://www.photigy.com/category/jewelry-photography/ och där välja vad du vill titta på.
Lycka till.
Janne
Har gjort en del produktfotograferingar och använder mig av en vit opalskiva, som man köpa hos en glasmästare. Fördelen är att man kan belysa den underifrån med blixt och få fina effekter på produkten. Skulle nog välja 100 mm, men det är ju lite beroende på storlek på produkten och hur mycket utrymme du har.
japp, ljustält är nog det viktigaste eftersom man får en fin och mjuk ljussättning och inte så hårda skuggor. Skulle ju vara kul om det funkar med ikeas tvättkorg? Låter som ett billigt alternativ som är värt å prova :) lycka till!

Laura
Svar från Trullan 2012-06-25 19:26
Tack Laura. Jag har all utrustning,
men får inte till ett bra resultat.
/Milla
Ta lite bilder med ljusboxen du har och lägg ut några bilder och säg hur du gjort, så kan vi enklare komma med tips på förbättringar! Annars är du alltid välkommen att ringa mig! :)
Kram Lina
Om du vill att bakgrunden skall vara kritvit, gäller självklart samma som vid porträttfoto! Du måste ha mer ljus på bakgrunden så den överexponeras ett eller annat steg, och ställa in kameran så den exponerar korrekt på objektet.

Efter som du har all utrustning du behöver, sätt upp ditt "ljustält" och se till att det diffusa ljuset ger bra belysning på det objekt du vill fota. Rigga sedan en eller två blixtar på bakgrunden och överexponera ett eller två steg.

Att ha fota utan synlig skugga kan ibland ge rätt tråkiga bilder, ofta lite mer livligt med en catch-light i juvelerna :)

Tror nog att vi alla är överens om att 100/2,8LIS är objektivet som du skall använda så vida inte du måste backa ut genom dörren...
http://digitalfotografen.se/j15/fotokurs-79/kurskatalog/13-workshop-i-produktfoto.html
Den är jag själv nyfiken på att prova om jag hade råd.

Janne Höglund i Nyköping ligger närmare dig. Fotograferar reklam, industri, bröllopp, modell, flyg mm och har åtminstone kursverksamhet inom modellfoto genom fotosidan. Kan kanske köra kurs i produktfoto också?
www.fjh.nu