"Hjärtats tankar & funderingar"

900 suddiga bilder...

Igår gjorde min man och jag en liten dagsutflykt till Parken Zoo i Eskilstuna. Solen sken på en klarblå himmel och det var 26 grader varmt i luften, med andra ord en helt underbar dag! Inte minst för fotografering. Alla förutsättningar fanns att lyckas, trots det kom jag hem med nästan 900 st. helt värdelösa och framför allt suddiga bilder...

Jag vet inte hur länge sedan det var jag fotograferade med mitt teleobjektiv. Nu för tiden sitter mitt makroobjektiv uteslutande på kamerahuset. Någon annan "glugg" existerar nästan inte ;o)

Jag är således oftast van att fotografera blommor och småkryp, det vill säga motiv som står relativt still ;o) Så jag glömde helt bort att ändra "Autofokusmetoden" till AI SERVO... Därav det suddiga resultatet. Sedan blir jag nog alldeles för ivrig när jag skall fotografera djur. Jag vill SÅ MYCKET!

Ett par hyfsade bilder fick jag dock till, lovar att visa dem i ett senare inlägg ;o)

Känner Du igen Dig? Brukar Du också komma hem med en hel drös suddiga och "värdelösa" bilder efter en fotodag? Eller blir Du alltid/oftast nöjd med resultatet? Och viktigast av allt, kan Du alla inställningar i din kamera? Berätta gärna!

Kram Milla

Hm, hur fungerar den här kameran egentligen... ;o)Foto: Marko Thieme

Inlagt 2011-06-01 13:03 | Läst 4110 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ah, en sådan dag! ;)
Jodå, jag kommer allt hem med min beskärda del av sudd och tråkbilder. Kör med mottot att om det blir en bra bild är jag nöjd! Ja, försöker iaf... för visst är det extra ruttet när den där fantastiska bilden man såg i kameran förstördes av sudd eller blev tråkigare än man tänkt sig... ;) Men, då har jag iaf haft en skön dag ute!
Nej, jag känner inte alla inställningar i min kamera, men flera av dem kan jag inte använda eftersom jag alltid fotar med RAW och, är väl inte så speciellt intresserad av specialeffekterna även om det säkert kan vara kul! :) Någon gång ska jag intressera mig mer för det.
Kram
Anna
Svar från Trullan 2011-06-04 08:43
Haha, då har vi samma motto! ;o)
Kram Milla
Det där känner man igen, hände mig när jag precis köpt mitt tamron 55-200 , fast då va de bara ca 200 bilder :)
Svar från Trullan 2011-06-04 08:45
Det är aldrig roligt, oavsett hur många bilder det än gäller...
Mvh Milla
Hej !
Har nog gjort alla tänkbara misstag av den art du beskriver. Glömt att ställa tillbaka optiken på AF, när man vid tilllfälle kört manuellt, ISO på 1600 i fullt solsken, F22 vid porträttfoto, o s v. Det som är mest vanligt är dock att kvaliteten inte är inställd på RAW, när man suttit och väntat på rätt tillfälle länge. Även ditt misstag förekommer.
Kontentan av detta är att du inte är ensam om att komma hem med misslyckade bilder.
Jag brukar benämna mina misstag U1, U2 och U3. U står för "Usel" U1 innebär att jag inte haft kameran med mig ö h t. U2 att jag schabblat med inställningrna så att motivet försvunnit iväg och U3 motsvaras av det ovanstående beskrivna.
Man kanske lär sig så småningom.
Kör hårt och lycka till i fortsättningen.
/ Lasse
Svar från Trullan 2011-06-04 08:48
Tack Lasse för din härliga kommentar!
Hoppas att du slipper U1, U2 och U3 i fortsättningen ;o)
Mvh Milla
Ibland sparas en del ovanligt dåliga bilder på ens minneskort. Många gånger beror det på att man skiftar miljö men glömmer ändra vissa inställningar. Framför allt ISO-talet och vitbalans.

Jag brukar upptäcka rätt snabbt om fokusmetoden inte är inställd korrekt, dvs antingen vid att låsa vid fokusering eller omfokusera hela tiden (motsvarande AI Servo). Jag har lånat annat system också och då gjort många tabbar med kamerainställningar.

Jag kan de flesta, grundläggande inställningarna för olika typer av motiv, men långt ifrån alla inställningar/funktioner som finns i kameran. Jag tacklar andra typer av inställningar och funktioner efter hand som behov uppstår. :-) Fast det vore bäst att kunna sin kamera innan och utan till innan. Men jag hinner glömma om jag inte använder det på ett tag.
Svar från Trullan 2011-06-04 08:52
Tack Rei för Din kommentar.
Jag har samma problem, det måste bero på åldern ;o)
Mvh Milla
men du ser iallafall väldigt engagerad ut på bilden som din man tagit.
Svar från Trullan 2011-06-04 09:09
Alltid ;o)
Mvh Milla
Känns så väl igen, ibland får jag övervinna mig själv innan kameran kommer fram, men när jag väl kommit igång och hittat något riktigt intressant och man blir så där ivrig, då är det lätt att glömma ändra inställningarna eller lyckas ställa om nån knapp så det inte blir som man har tänkt sig.
Kul med U1, U2 och U3, den skalan känner man ju igen...
Det där med tele kräver ju en stadig hand, en annan får ju lita på bildstabiliseringen, tur man inte jagar älg, de skulle gå skadeskjutna allihop :-)!
/Barbro
Svar från Trullan 2011-06-04 09:16
Jag misslyckas trots bildstabiliseringen ;o)
Tack för Din härliga kommentar Barbro!
Mvh Milla
Jag brukar hjälpa till att fotografera katter på ett katthem och då kommer jag ofta hem med suddiga bilder, katterna har en förmåga att alltid vrida på huvudet när man trycker av. Annars brukar jag glömma ställa tillbaks inställningarna så på en solig dag kan jag fotografera med ISO 1000. Eller som sist åkte på en musikal för att fotografera kompisen unge med två tomma batteri. Det finns tyvärr alldeles för många misstag man kan göra.

Lycka till nästa gång!
Mari
Svar från Trullan 2011-06-04 09:18
Tack Mari, önskar Dig detsamma! :o)
Mvh Milla
Jag har bara en fråga! 26 grader varmt o långbyxor?!?!
Svar från Trullan 2011-06-02 09:53
Ja, gissa om det var VARMT!!!
Men jag vill inte ta av mig, är KRITVIT!
Kram Milla
Lena S 2011-06-04 11:28
Och?! Det är väl de flesta svenskar o det är ju inget att skämmas för! Du lär ju inte bli brun heller om du går i långbyxor hela tiden ;). Fram med de lurvige o skäms inte! Mer sol åt folket! :)