"Hjärtats tankar & funderingar"

Amatör, Frilans- eller Yrkesfotograf?

 

Jag har många gånger funderat över vad som krävs för att man skall kunna kalla sig Frilans- eller Yrkesfotograf. Jag har precis startat enskild firma som fotograf, kan jag då kalla mig för något av dessa två? Att jag är Amatörfotograf vet jag ju redan...

Kram Milla

Foto: Camilla Thieme  

Inlagt 2013-08-31 11:23 | Läst 5133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Eller varför inte bara, Camilla Thieme Fotograf de duger väl...
/Hans-Åke
Svar från Trullan 2013-08-31 11:55
Absolut, men jag undrade om jag kunde ändra
på min profilsida till något av ovanstående?
/Milla
Det är lite som att man i ett webbformulär skall välja mellan "Ung", "Medelålders" eller "Vuxen". Dvs beteckningar med väldigt flytande gränser och som dessutom kan överlappa en hel del :-)

Man får försöka ta en titt på sig själv och känna efter vad man känner sig som.

Vad gäller beteckningarna här på FS så är det upp till var och en att tolka, men jag misstänker att många ofta väljer "Frilansfotograf" om de inte har fotografin som sin enda inkomstkälla, medan "Yrkesfotograf" är en signal att fotografi är det enda man lever på. Typ deltids. eller heltidsfotograf ungefär.

En annan tolkning jag misstänker är vanlig är att det helt enkelt syftar på anställningsformen: Yrkesfotograf har en anställning och frilansfotografen har egen firma och många olika uppdragsgivare.

I praktiken spelar det nog försumbar roll vad man väljer :-)
Svar från Trullan 2013-09-21 11:45
Vad skall man då kalla sig om man är "hemmafru" och inte har någon annan inkomst än den man tjänar på foto? ;o) Jag känner mig nog mest själv som en "Frilansfotograf" :o)
Med vänlig hälsning Milla
Eftersom du har egen firma och inte jobbar mot media o dyl skulle jag nog säga "yrkesfotograf". Fast jag kanske gör lite fel i att knyta "frilans" enbart till nyhetsfotografering =)
Svar från Trullan 2013-09-21 11:46
Ok, intressant ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Om man har fotograf som yrke, dvs det är det man gör för att tjäna ihop till hyra och gröt, kan man väl gott kalla sig Yrkesfotograf. Om man sen gör det på frilansbasis, eller är anställd, ja, det ger väl sig själv.
Men, i benämningarna finns en värdering, särskilt om vi blandar in begreppet "Proffsfotograf", som innebär något som ska vara bra, något att sträva efter. Se till exempel alla rubriker som " Lär dig fota som en proffsfotograf". Jag är tveksam till det uttrycket, och de värderingarna.
Svar från Trullan 2013-09-21 11:48
Jag är väl en amatörfotograf som tjänar lite slantar på foto då och då.
Har inget annat yrke, då jag sedan snart tre år tillbaka är "hemmafru" :o)
Med vänlig hälsning Milla
Hör efter med SFF vad dom tycker. Men utövar du fotografi yrkesmässigt och har det som levebröd så är du väl yrkesfotograf då. Ingen kommer att anklaga dig för något. I min barndom hade familjen en god vän som bedrev en verksamhet inom persienn branschen , han kallade sig för "direktör" eller understundom "disponent". Inte blev han halshuggen för det, he he...
Svar från Trullan 2013-09-21 11:49
Haha, kanske man vågar kalla sig för "Frilansare" snart i alla fall då ;o)
Med vänlig hälsning Milla
"Frilans" knyter jag bara till anställningsformen. Endera är man anställd, har en arbetsgivare, eller så säljer man sina tjänster på frilansbasis.
Svar från Trullan 2013-09-21 11:50
OK, tack för Ditt inlägg Göran!
Med vänlig hälsning Milla
Både Snoddas och Jussi Björling var professionella sångare. Svårt det där:)
/ Bengt
Svar från Trullan 2013-09-21 11:50
Ja, det är väldigt knepigt... ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Är det inte så att om man har utbildning får man ju titeln yrkes/frilands/fotograf? Medan som för mig som endast är självlärd är amatör med erfarenhet? =)
Och jobb jag gör blir mina meriter.

//JO
Svar från Trullan 2013-09-21 11:52
Men hur avancerad utbildning krävs det för att få kalla sig yrkes- eller frilansfotograf då? Svårt det där... ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Ellionora 2013-09-21 12:55
Är du utbildad inom media med tex fotografi som inriktning har du en utbildning som merit- kurser med att lära känna din kamera och foto kunskap blir ju oxå merit. Om jag säger att jag är kock men har ingen utbildning eller meriter anställer nog ingen mig i första hand. Om jag är självlärd kock och söker jobb måste jag ju kunna ge merit på att jag "kan" matlagning.
Jag har noll utbildning inom fotografi är bara självlärd så jag tycker inte jag kan påstå att jag är yrkesfotograf/frilansare.
För vem skulle DU anställa till ditt bröllop,
en som har utbildningen och lite erfarenhet
eller en utan utbildningar med lite erfarenhet?
Skulle du anställa någon som inte har utbildning/meriter/mycket erfarenhet? Skulle du välja mig som fotograf om jag säger att jag är fotograf men har inget som stödjer det?

//JO
Jag tycker Fotograf är det självklara, vem kallar sig yrkessnickare, yrkesläkare
yrkesbagare osv. Sen om du lever på det helt eller delvis är ju din ensak. Mvh,LO
Grevture 2013-08-31 18:05
Ha, bra poäng :-)

I många sysselsättningar är förledet "yrkes-" undersförstått, som exemplen du tog, tvärtom får man ibland specifiera motsatsen om man är t.ex. en hobbysnickare.

Men sedan har vi sysslsättningar där hobbyverksamheten i någon mån är normen, och man därmed sällan behöver sätta ut "hobby-" utan just hänger på motsatsen "yrkes-" för dem som livnär sig på det - t.ex. yrkesfotograf eller yrkesfiskare.

Sedan kan utifrån resonamnet ovan fråga sig varför vi har "yrkeslärare" ;)
Snapphane 2013-08-31 19:38
En yrkeslärare är en lärare som lär ut ett yrke och kräver faktiskt och praktisk erfarenhet i ämnet man lär ut (vanliga lärare behöver bara ha en teoretisk grund). En yrkesfotograf kan då alltså vara yrkeslärare. Eller ja, alla fotografer som har arbetat som fotograf kan det ;-)
Svar från Trullan 2013-09-21 11:53
Jo förvisso, men jag funderade på om jag skulle ändra min status på min profilsida här på Fotosidan, från Amatörfotograf till tex. Frilansfotograf, nu när jag får betalt för mina uppdrag. det var allt... ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Det finns väl egentligen inga regler för vad man får kalla sig, men frågan är väl vad som mest stämmer med din verksamhet.
Se Wikipedia, intressanta betydelser:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Amat%C3%B6r
http://sv.wikipedia.org/wiki/Professionalism

Som jag ser det: Anställd - fotograf. Utan anställning - Frilansfotograf ( om man nu måste betona att man inte har någon anställning. I bägge exemplen är man Yrkesfotograf, eller Fotograf då man har fotograferandet som yrke, dvs man tjänar pengar på att fota. Om man inte primärt tjänar pengar på sitt utövande är man fritidsfotograf, eller möjligen hobbyfotograf, man har det som en trevlig syssla, skilt ifrån arbete.
Jag håller med ett tidigare inlägg; "Camilla Thieme, Fotograf" är det bästa, det enklaste och ger inte upphov till diskussion om hur du försörjer dig eller nånting annat i övrigt.
Svar från Trullan 2013-09-21 11:57
Jag håller också med om att endast "Fotograf" låter bäst, men det alternativet finns tyvärr inte med här på Fotosidans profilsida :o(
Med vänlig hälsning Milla
Jag tycker det är en fin bild på en ros du har med i bloggen här!
Svar från Trullan 2013-09-21 11:55
Ok, tack Göran :o)
Med vänlig hälsning Milla