"Hjärtats tankar & funderingar"

F-skattsedel...

Jag funderar på om jag kommer att bli tvungen att skaffa mig F-skattsedel. Än så länge har jag inte tjänat några stora summor på mitt fotograferande och kommer säkert aldrig att göra det. Men mina kunder/uppdragsgivare måste ju ändå ha ett konto att sätta in pengarna på, oavsett summa och det känns fel att bara ge dem mitt privata kontonummer.

Jag är däremot orolig för att jag kommer att förlora de få kunder jag har, om jag skaffar mig F-skattsedel. Fungerar det inte så att de som anlitar mig måste betala en mycket större summa för att jag i slutändan skall få min "hundralapp"? Då kanske de inte har råd att anlita mig längre...

Jag skulle bli superglad om Ni skulle kunna hjälpa mig. Alla tips och idéer är varmt välkomna.

Jag vill poängtera att jag (än så länge) inte tjänat så pass mycket pengar att jag behöver skatta för dem, men tycker det känns "mer seriöst" att ha en enskild firma... Och vem vet vad framtiden har att erbjuda?

Kram Milla


Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2012-07-10 18:42 | Läst 4181 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du kan alltid fakturera via frilans finans om du inte vill ta det på bankkontot.
Wolfgang 2012-07-10 22:40
Det är ju ett Finansbolag. De förskotterar fakturan och driver in beloppet. Skulle inte kännas bra i min värld.
Men det spelar väl ingen roll hur lite man tjänar, en inkomst är väl en inkomst, och ska väl beskattas men jag kanske har fel? Sen finns det ju regler om det är näringsverksamhet eller om det är hobby, men ring Skatteverket så får du tips och råd om hur du ska göra så att det blir rätt.
Kram!
Svar från Trullan 2012-07-10 19:44
Man får tjäna 18.700 kr/år utan att behöva skatta.
Jag har mailat Skatteverket ;o)
Kram Milla
Heléne Alklid 2012-07-10 19:48
Jaha, jag trodde att du hade mer inkomst! =) så tipsen från Marcus och Rei är ju kanon! =)
Kram!
Wolfgang 2012-07-10 22:43
Det förstår jag inte, Camilla. Om man redan har en inkomst från annat håll så måste man betala skatt på alltihop.
Kaffeperkulator 2012-07-11 07:43
Fast om det är under en viss summa kan man räkna det som hobbyverksamhet och kvitta inkomst mot förlust genom t.ex inköp av prylar till hobbyn
Svar från Trullan 2012-07-11 08:20
Det har jag inte, tyvärr.
Frilans Finans är som Markus tipsar om, väldigt bra, enkelt och smidigt om man behöver fakturera kunder och inte har frekvent behov av fakturering. De tar en viss procent i avgift för tjänsten. Men det kan vara värt det då man slipper bokföring och revision. http://www.frilansfinans.se
ztenlund 2012-07-10 21:01
Jag vet inte hur du kan dra den slutsatsen. Det beror helt på om man har någon inkomst som tarvar A-skatt eller inte, men det framgår ju av länken.
Peterus 2012-07-10 22:24
Fick uppfattningen att det endast skulle vara för hobbynivå och att den vanliga inkomsten inte skulle beröras.
Då passar en FA-sedel bättre.
Peterus 2012-07-10 22:51
Ah! NU förstår jag vad Du menar! Jo. Du har helt rätt.
levitte 2012-07-18 17:06
Menar ni på att det är någon nackdel med att ha FA-sedel?
Peterus 2012-07-18 21:34
Nej, inte om man har "vanlig" inkomst också.
År det inte enklast att helt enkelt öppna ett nytt konto i din nuvarande bank och låta betalningarna gå dit. Då behöver du inte uppge ditt privata nummer. Pengarna kan du sedan enkelt överföra mellan kontona.
Jag är ju inte fotograf men har enskild firma. Ja det du får ut av en 100lapp är ca 30 kronor så ska du ha din hundring måste du ta ut dryga 300:- istället. På en hundring är det 20:- i moms o ca 25:- i skatt o sen lite avgifter. Man brukar säga att 2/3 försvinner...
Men sen finns det ju fördelar också, du kan köpa kamera, objektiv osv på företaget o dra momsen :) Så länge du kan hävda att du behöver det i företaget så!
Kan också rekommendera FrilansFinans!
Jag var på banken och frågade om det där med kontot och jag fick svaret att det kostar 600 kr per år att ha ett företagskonton med bankgiro. Men jag glömde bort att fråga om jag kan ha det även om jag inte har reigstrerat företag med f-skattsedel... =)

Jag har valt att inte ha enskild firma än iaf... Det kommer ju dröja många herrans år innan jag kommer upp i 18.700 kr! Det känns lite väl jobbigt att sitta och göra företagsredovisning för 3000 kr eller vad det kan bli under ett år?

Sen är ju frågan vad som händer om jag får ett jobb och tjänar mer än 18.700 kr totalt med jobb plus företag??

Angående om det blir för dyrt att ha f-skattesedel för kunderna, så blir det väl ingen skillnad? Du får 100 kr, betalar skatt och får igen skatten sen eftersom du haft för liten inkomst. Antar att det är så? Dvs, du får din hundring... Och sen om man tjänar mer pengar än 18.700 så har man ju råd betala skatt! :D
Ta och gå Skatteverkets gratiskurs för nyföretagare. Har du frågor så är det bara ringa Skatteverket och fråga. De är skyldiga att svara och gör det gärna.

Med FA-skatt är skillnaden att du får betala soc.avg själv och behöver inte besvära kunden med det. Du kan faktiskt få lägre skatt eftersom du enkelt kan dra av för alla kostnader. Det är bara vinsten du skattar för.

Men du måste lägga på moms, som kunderna sedan får dra. Å andra sidan slipper kunderna att ha dig i lönesystemet, ta arbetsgivaransvar och skicka in uppgifter till skatteverket.