"Hjärtats tankar & funderingar"

Jag funderar på att börja ta betalt...

Jag har funderat (i ganska många år faktiskt) om jag är en "tillräckligt bra fotograf" för att kunna ta lite betalt när jag gör olika fotouppdrag? 

Eftersom jag är ganska blyg och försynt (i alla fall när det kommer till sådant) och har en urusel självkänsla, har jag aldrig vågat säga att jag ibland gärna "tagit emot en slant" för de många timmar som jag lagt ned på diverse "fotojobb". Speciellt sedan jag blev av med min sjukersättning för över 1 ½ år sedan och inte har någon som helst inkomst eller bidrag (lever på mitt sparkapital). Varför skulle jag vara så mycket sämre än alla andra som tar betalt för sina utförda arbeten, oavsett yrke och tjänst.

Jag vet att jag inte är någon yrkesfotograf, men det finns (hör och häpna) faktiskt de som gillar mina fotografier. Är det då så fel att be om en "viss kompensation"? Vad tycker Du? Berätta gärna!

Det finns tillfällen då jag fått lite betalt, men det är aldrig något som jag själv bett om eller tagit för givet. Dessutom tycker jag att det är jättesvårt att bestämma en summa...

Näst senaste "fotouppdraget" som jag utförde sade "uppdragsgivaren" att jag självklart skulle få betalt. Blyg som jag är och eftersom jag inte tror att de jag gör kan vara värt några pengar, svarade jag "nej, det behövs inte". (Trots att jag själv betalt vederbörande för arbete denne utfört åt mig ett par gånger). Men någonstans där inne hoppades jag ändå att jag skulle få betalt... Så jag lade ned en herrans massa timmar, både på själva fotograferingen samt efterarbetet i datorn. När jag sedan levererade bilderna på en dvd skiva sade personen bara tack och inte en enda krona fick jag för allt arbete och de många timmar jag lagt ned. Men jag antar att jag bara har mig själv att skylla...

Kram Milla


OBS! Bilden har ingenting med ovanstående text att göra!Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2011-12-27 09:23 | Läst 5940 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Naturligtvis ska du ska ta betalt.Summan avgör du själv för vad som känns rimligt för ditt arbete inklusive allt..Sen är det frågan om hur du får betalt.Ska du skatta så måste du räkna in det i bruttobeloppet.Du ska troligen inte leva på fotografi,så anpassa summan till det som känns rätt för dej.
Svar från Trullan 2011-12-28 19:54
Japp, det skall jag göra :o) Tack Walter!
/Milla
Att folk ska ha så svårt att ta betalt? Gör man ett jobb åt någon ska man naturligtvis inte göra det gratis såvida man inte av någon anledning VILL det. Skulle min bilverkstad säga "inte kan vi ta betalt för detta" skulle jag inte betala heller.
Näe, var tydlig med att Du vill ha betalt när Du jobbar precis som alla andra!
Svar från Trullan 2011-12-28 19:54
Du har så rätt Peter! Jobbar på det... ;o)
/Milla
Jag håller med om att det är jättesvårt att ta betalt, jag har ju fått massor med klagomål på att jag inte tagit något betalt! Men nu när jag bestämt mig för att ta betalt och har fasta priser vågar jag ju inte göra någon som hellst marknadsföring, för tänk om jag skulle få något jobb!!!! Hur vet jag att jag är så pass duktig?? Tänk om jag får en utskälling istället?? Herregud... Jag hoppas verkligen inte någon ser min hemsida tänker jag bara. =) Jag skulle känna mig bra mycket bekvämare med att fotografera om jag bara fick fotografera gratis... Attans också. Jag vill ju fotografera! :( SUCK
Lika bra att lägga ner istället...

Så tänker jag. Kanske du känner något liknande?
Kram Lina
Svar från Trullan 2011-12-28 19:52
Jag vill gärna ha betalt, men är rädd för att inte göra ett
tillräckligt bra jobb. Att kunden inte skall bli nöjd.
Kram Milla

Ps. Du får ABSOLUT INTE "lägga ned" Lina.
Du har utvecklats kopiöst! Jag tror på Dig. Ds.
Lina Lindahl 2011-12-29 14:17
Tack Camilla, Du är för snäll! :)
Både du och jag får skärpa till oss lite... Blir de inte nöjda får de väl ta en annan fotograf nästa gång! ;)
Du som avgör vad som känns rätt. Ska du ha betalt då får det vara det också. Annars säljer du inte bilder. Vill de verkligen ha bilder får de köpa =) lycka till!
Svar från Trullan 2011-12-28 19:50
OK, tack Mikael :o)
/Milla
Bara för att det ska komma 2 olika Mikael Sundberg efter varandra i kommentarerna ;-) så tycker jag också att du börja ta betalt. Självklart om någon vill ha någonting från dig så ska de betala för det, hur mycket är ju upp till dig, men tänk bara på att skatta för pengarna, om du når dessa nivåer
Svar från Trullan 2011-12-28 19:49
Hallå Mikael Sundberg Nr.2 ;o)
Jag tänkte inte tjäna så mycket pengar att jag behöver skatta för dem. Kanske inte får in en enda krona, man vet aldrig.
/Milla
Det är klart du ska ta betalt! Kolla på SFF riktlinjer för betalning av olika bilder. Det är sällan man får betalt enligt dessa riktlinjer men det ger dig en god vägledning något att referera till. Det kan kanske ge dig lite råg i ryggen. Själv är jag utbildad fotograf med egen firma men har också svårt att ta betalt, även om jag lärt och lär mig med tiden. Bor dessutom i glesbygd där alla känner alla och förväntar sig att man ska jobba billigt - mycket bättre att jobba mot okända människor eller företag.


Dessutom är det aldrig bra med andra fotografer som jobbar gratis det dumpar priserna för de av oss som försöker överleva på det vi utbildat/arbetat oss för/till.

Dina bilder ser absolut inte amatörmässiga ut. Så glöm att du är amatör och börja ta betalt för dina bilder - lycka till! Tar du betalt ger det dig dessutom mer självkänsla ;) Jag hoppas du börjar ta betalt och hamnar i ett positiv spiral där det ena ger det andra.
Svar från Trullan 2011-12-28 19:47
Jag jobbar på det Inga ;o)
Håller med Dig om att det är lättare att ta betalt när man inte känner personen. Bra skrivet det där med att vi "förstör" för Er yrkesfotografer om vi inte tar betalt! Tänkte inte på det... Självkänsla skulle jag behöva tonvis av! ;o)
Tack snälla Inga och lycka till med allt.
/Milla
Jag tycker att du blandar ihop två saker. Om man är yrkesfotograf eller inte innebär inte att man ska jobba gratis eller kraftigt underbetalt.

Om jag ber dig göra ett hantverk som att städa eller måla om så är det självklart att du ska ha betalt. Visserligen inte som en professonell firma med alla sina kostnader, men betalt ska du ju ha.

För uppdrag är det ganska enkelt att räkna fram ett lämpligt pris. De priser som finns i vissa prislistor är för heltidsarbetande fotografer med försäkringar, marknadsföringskostnader, lokal osv. Men dina kostnader kan du räkna fram. 300-400 kr / timme ex moms är inte dyrt.

För redan tagna bilder måste man ha lite ha koll på marknaden. Samtidigt tar många för lite betalt. Det måste ju bli pengar över att finansiera verksamheten.

Det är trots allt upp till köparen/uppdragsgivaren att värdera dina priser. Den största risken är nog att ta för lite betalt än för mycket.

Räkna logiskt och blanda inte in dina känslor, då blir det enklare.
Svar från Trullan 2011-12-28 19:44
Magnus!

Jag har lika svårt att ta betalt för vad jag än gör. Tror det främst beror på att jag oftast hjälper mina vänner och de ställer alltid upp för mig. Men nu känner jag att jag MÅSTE få NÅGON inkomst (eftersom jag miste min sjukersättning maj 2010 och mina besparingar snart är slut).

Du har alldeles rätt i att jag "blandar in mina känslor" :o)

Tack för Ditt inlägg!

Mvh Milla
froderberg 2011-12-28 19:56
Jag har också svårt att ta betalt av folk jag känner. Därför jobbar jag helst mot företag. Men samtidigt är dina vänner mer måna om att det ska gå bra för dig och beredda att betala för dina bilder.
Hej!
Problemet med att börja ta betalt är att du måste ha firma då.
Annars får du kanske problem med skattemyndigheten och med dina sjukförsäkring, för du var väl sjukskriven?
Jag har länge tänkt på att ta betalt men beslutat mig för att det kan bli trassligt i slutet, har därför gjort arbetena gratis.
Nu arbetar jag som fotograf och då är det mitt arbete
Men om man ska ta betalt så krävs det en skattesedel

mvh
Morgan Larm
Svar från Trullan 2011-12-28 19:39
Jag tänkte inte tjäna SÅ mycket pengar, så jag behöver skatta.
2011 fick man tjäna över 13.000 kr utan att skatta :o)
Jag skall maila Skatteverket och fråga var gränsen ligger för 2012.
Min sjukersättning gick ut maj 2010 (läs texten ovan ;o) Lever på mina besparingar i nuläget. Tack för Ditt inlägg Morgan.
/Milla
froderberg 2011-12-28 19:55
Det behövs ingen firma för att fakturera. Kolla med Skatteverket!
Klart att du ska kunna ta betalt.
Här kan du kanske få viss vägledning: http://www.sfoto.se/vad-kostar-en-bild
/Benny
Svar från Trullan 2011-12-28 19:33
Tackar Benny :o)
/Milla
Jag får ju lust att ruska om dig och säga skärp till dig, skulle göra det ganska snällt förstås, men bestämt.

Varför i hela friden skulle du inte ta betalt?

Är du sämre eller mindre värd än någon annan?

Nä, just det.

Lär dig göra fakturor. Nu.

:-)

(heja heja)
Svar från Trullan 2011-12-28 19:32
Jag kanske behöver bli lite omruskad Lysa ;o)
Tack för Dina "hejar ord".
Kram Milla

Ps. Jag tror jag såg Dig på Fotomässan :o) Var dock
för blyg för att gå fram och hälsa, tyvärr. Ds.
Surfar runt kring dina bilder och måste bara skriva - du är ingen amatör!
Lycka till med ditt nya liv med att ta betalt för det du gör och gör bra! ;)
/Inga
Svar från Trullan 2011-12-31 13:12
Men Du är ju för Go Inga! Tack :o)
/Milla
klart att du ska ta betalt...att inte ta betalt är ju samma sak som att säga att jag är inte bättre än så!!!!...å du tar ju grymma bilder så självklart ska du höja statusen på dig själv och dina bilder genom att ta betalt--å det betyder inte att du ska vara billig...nej, ..utan sätt ett högt värde på dig själv och dina bilder, det är du värd!!!

Lycka Till!!

Gott Nytt 2012 ♥
Svar från Trullan 2012-01-02 21:07
Vad Du är rar Johanna :o)
Jag tackar Dig allra ödmjukast för Dina vänliga rader.
Sköt om Dig och Gott Nytt År!
Mvh Milla
p.s..helt grym bild förresten ...den borde vara värd ett antal tusen!! ;)
Svar från Trullan 2012-01-02 21:06
Hihi, vill Du köpa den? ;o)
Du tar riktigt fina bilder och jag tycker det är fräckt av dom som anlitat dej och inte betalt ett öre!Så gör man inte....Du ska absolut ta betalt;)Tror du är alldeles för snäll och osäker på dej själv...Känner igen helt och hållet...Lycka till!/Carina Tidlund
Svar från Trullan 2012-01-02 21:05
Japp, så är det... Vågar inte ta betalt.
Tack Carina :o)
Mvh Milla