"Hjärtats tankar & funderingar"

Kan två fotografer samarbeta på distans?

Lina Lindahl bad mig titta igenom några av hennes "tvillingbilder" och välja ut de som jag tyckte var bäst. När jag var färdig valde jag ut en av bilderna och satt och "lekte" lite med den i Photoshop. 

Lina har berättat för mig att hon inte har så mycket tid att sitta och redigera bilderna efter en fotosession och då slog det mig plötsligt. Kan man inte samarbeta, en fotograf tar bilderna och en annan redigerar dem. Självklart kan den andre fotografen också fotografera och vice versa, men jag menar ibland. Vore inte det en smart idé?

Kram Milla

Här är bilden som jag valde att "leka" med i Photoshop. Man behöver ju inte alltid göra sådana här "drastiska" redigeringar, men det kan kanske vara roligt för kunden att veta att möjligheten finns?

"Original"                                                        Redigerad

Foto: Lina Lindahl

Bildredigering: Camilla Thieme

Inlagt 2012-02-17 12:11 | Läst 2519 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Spontant skulle jag jubla brallorna av mig om någon annan skötte allt harvande med bilderna i datorn åt mig!!! MEN...... det förutsätter ju att denne någon tänker och ser bild EXAKT som jag gör på mina bilder och förväntade resultatet... Och någon sådan finns ju inte.... än. Men om 500 år kanske, när det klonas människor till höger å vänster, så kanske detta blir fullt möjligt! Stor risk att fotograferingen då kommer se ut som nu, dock....

Skämt åsido, visst tusan kan ett dylikt upplägg som du beskriver kunna funka! Men båda bör vara mycket samstämmiga i sitt bildtänk samt ha täta dialoger, annars kan det nog bli grus i maskineriet.

/Oscar
Svar från Trullan 2012-03-18 12:13
Det är sant Oscar :o)
/Milla
Jag är fotograf men tillhör dem som aldrig skulle lämna ifrån mig redigeringen eller retuschen. Jag viill kunna stå för det jag ska leverera. Men tanken är god, det finns de som inte vill göra det ena eller andra, men som stefan skriver behöver man vara ganska samspelta i bildtänket.
Ett sätt att utvidga tanken är att sammankoppla varandras datorer, t ex via Team Viewer eller annat. Jag gör så när kunden finns på annan ort och ändå vill följa fotograferingen eller redigeringen och det fungerar mycket bra. Vid fotograferingen måste kameran vara ansluten till en dator för att den andra parten ska kunna se varje tagning i realtid. När det gäller redigeringen är det bara att koppla upp dator till dator via team viewer och då ser båda samma sak i realtid.
Svar från Trullan 2012-03-18 12:14
Tack för tipset Mats :o)
Ha det gott!
Mvh Milla
Personligen gillar jag bilden i svartvitt bäst. Helt annat djup i den, på något sätt. Jag fattar inte hur du gör det så fint, ögonen ser större ut tex. Så fint! Att sen motivet är söt som socker gör ju inte saken sämre ;)
Svar från Trullan 2012-03-18 12:16
Det är inte svårt att "fixa" en sådan här fin bild på ett så sött barn! Nästa gång Du kommer och hälsar på kan vi ju fotografera och arbeta med bilder i Photoshop ;o)
Kram Milla
Det är ett vanligt sätt att arbeta i reklam- och modevärlden. Det är mer lönsamt för fotografen att anlita en bildbehandlare (som är effektivare och lägre betald) än att sitta själv när han istället kan ta andra välbetalda fotouppdrag.

För svårare reklamjobb är det standard att anlita särskild retuschör. Det är ju en annan kompetens än att vara fotograf.

I nr4/2011 av Fotosidan Magasin skrev vi om Bsmart som alltid jobbar med separata fotografer och bildbehandlare.
http://www.fotosidan.se/blogs/fsmagasin/innehall-nr-4-2011.htm
Svar från Trullan 2012-03-18 12:17
Men jag vill göra båda ;o)
Tycker lika mycket om att fotografera som att arbeta i Photoshop!
Mvh Milla