Vansinnesnivå

Undrar lite hur jag tänkte 1973

Eller var det någon slags kreativ period? Bilderna är alltså från 1973..

Jag hade alldeles glömt dessa bilder som jag stött på när jag skannade mitt arkiv. Det här är en enkel skanner, tror nog att bilderna skulle bli bättre i min bättre skanner...

Hursomhelst: En liten resa från svartvitt till färg. Till att börja med: äggen är vita och marken är svart.

Ett ägg

Ännu ett ägg..

Ja, nu blir det inga mer äggbilder.

Får bli en sista bild med vintermotiv (förra året), i år har det ju inte varit så mycket vinter. Lite mer färg..

Och en blomma:

Julhyacint. Mycket färger.

/T

Postat 2020-02-28 22:06 | Läst 962 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ett superskarpt objektiv som har lite hyss för sig

Ja, man kan inte få allt.

Måste bara få kommentera det här med "skärpa". Som sagt: det är inte den enda parametern i sammanhanget. Det finns andra. Och alla foton behöver ju inte se ut som testbilder, eller hur?

 

Fast det här lite av testbilder. Kolla nedre vänstra hörnet. Full glugg (2.8) och frihand.

Nu ska det sägas att detta objektiv är inte perfekt(!), vilket är det förresten? Det finns andra grejor med det här objektivet som inte är helt perfekt, men de brukar ligga i periferin och stör ganska lite om man inte är totalnördig.

Man måste inte bara kolla på tegelväggar och lampor i bakgrundsoskärpa... Man kan ägna sig åt att ta bra "bilder" och då vet vi att en känd fotograf som ställt ut på Liljevals (kommer inte ihåg hur det stavas) har tagit fantastiska bilder på sina vandringar i Stockholm med en gammal "analog" kamera - kommer inte ens ihåg vad den heter. Ingen Leica eller Hasselblad i alla fall.

Jag var på den utställningen - kan säga att ingen av mina bilder jag tagit kommer i närheten av vilken som helst av hans bilder. I alla fall inga av mina bilder på människor.

/T

Postat 2020-02-04 19:29 | Läst 1143 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kameror och en selfie

Känns ibland som om det här med kamerautrustning tar lite för stor plats i FS. Men jag ska ju inte säga något: har alldeles för dyr kamerautrustning hemma.

Därför kom jag på mig själv med att upptäcka att det var en kamera jag inte använt på över ett år som jag nog borde damma av. Det här året har jag ju varit lite upptagen av Sony RX100V eftersom den är så liten. Den är ok och egentligen är väl inte alltid bildkvalitet det viktigaste, utan att man har en kamera med sig när motiven dyker upp.. Lätt att säga...

Den här kameran slår ändå Sonyn i bildkvalitet. Sedan är det ju så att man har den kamera man har med sig (som sagt), och är den liten är det ju en fördel.  Nu är den här kameran inte så mycket större än Sonyn, men den har ett fast objektiv. Kan vara en nackdel ibland, men en fördel när det gäller kvalitet. Får nog ta med den på nästa semesterresa.

Som sagt: Selfie. Eftersom det är 35 mm (ekvivalent med småbildsformat - men det här är inte småbild) så förstår ni att den här bilden är rejält beskuren. Jag höll min vänsterhand så långt ut jag kunde.

Ja, det är inte den här kameran ;-) Fast den är ju inte så mycket större den.... En helt annan historia skulle jag säga.

Och en helt annan kamera.

/T

Postat 2020-01-01 22:47 | Läst 1044 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mobilkameror

Min förra mobilkamera var rätt OK. Den var från 2014, men som telefon var den rätt kass. Har skrivit om det i min förra blogg. Jag var "tvungen" att köpa en ny mobil för att ha tillgång till mobilt bankID och annat. Kameran i den är väl ok om man fotograferar under optimala förhållanden, annars når den inte alls upp till min fem år gamla mobil.

I somras var min käresta och jag och semestrade på Mallorca. Jag hade tagit med mig den nya mobilen och Sony RX100v4. Funderade ett tag på att ta med X1:an också men det skulle bli ett ambivalent val. X1 är något bättre än Sonyn (större sensor: apc-s), men semesterbilder i bra ljus kräver inte så mycket av en kamera - trodde jag.

Vi var ute och käkade och vandrade hem i natten - det blir ju kolmörkt därnere efter sex på kvällen. Såg lite ljus på andra sidan hamnen. Tyckte det kanske skulle bli en nattbild om än inte av bästa kvaliten. Jag hade alltså bara med mig mobilen (den nya då). Så här blev det. Och nu vet jag ju inte hur det skulle blivit med Sony eller X1 - inte så här i alla fall.

I och för sig en intressant bild, men inte vad jag avsåg. Jag tror exponeringstiden var 1/7 sek om det nu kan förklara det hela. Jag höll kameran still och tog tre exponeringar - alla ser likadana ut.

Vad ska man säga om det här? Ja, att mobilkameror kanske inte alltid är det bästa valet. Men de funkar säkert ok. på födelsedagsfester utomhus i solsken, eller med närbilder på färgstarka motiv.

Bengan här på FS, sa någon gång att oftast "behöver man inte snökedjor till bilen" (fritt ihågkommet). Han menade nog att för det mesta klarar man sig med enkel utrustning, men ibland kan det behövas något mer...

Det är därför jag har fyra kameror (digitala, filmkameror oräknade)  och alldeles för många objektiv. Tänker inte köpa nytt på länge än.

Bifogar också en bild med den här senaste mobilen: bra ljus, inga konstigheter. T.o.m. horisonten är rak!

/T

Postat 2019-12-15 20:44 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mobilkameror och andra kameror

En gång i tiden hade jag en mobil som hade en slags inbyggd kompaktkamera i sig: Samsung Galaxy S4 Zoom. Telefonen var hopplöst slö, jag köpte den 2014 och bara något år senare så gick det inte att ladda ner t.ex.: mobilt BankID och sån´t. Kameran däremot var fantastisk, 10x optisk zoom (ja, jag vet att zoomobjektiv inte är bäst...) och bra bildkvalitet. Så bra att jag inte tyckte jag behövde en liten kompakt att "alltid ha med mig". Men som sagt: jag fick byta till en ASUS-telefon, en telefon som är blixtsnabb och bra på alla sätt men som inte alls når upp till kamerakvaliteten på min gamla Samsung. Nu var ju min Samsung dessutom rätt klumpig (se bild)

Ja, nu råkade bilden hamna uppochner (oklart varför) - men ni förstår?

Så jag köpte en ASUS med vilka de här bilderna är tagna. Och så köpte jag en Sony X100 m4 för att "ha med mig överallt", och det har jag inte ångrat. Den kameran är inte så mycket större än en mobil och har förutom mycket bättre ergonomiska egenskaper mycket bättre bildkvalitet. Så bra att jag försummat mina andra "riktiga" kameror en del.

Jämförelse Samsung och X100 (uppochner) Skulle tro att sensorstorleken är ungefär dubbelt så stor på Sonyn. Numera har ju mobiltillverkarna i stället satsat på multipla objektiv och mjukvara...

Beslutade mig i alla fall för att ge någon av mina "riktiga" kameror en chans. Tog med M och Artisan 50/1.1 en chans samma dag som det hade snöat, för då fanns i alla fall en chans att få bilder med lite kontrast i motsats till det urtråkig novemberväder vi har haft.

Nu har det ju i det här forumet pratats en del om "perfekta" objektiv och mindre perfekta. Jag skulle nog påstå att det här objektivet inte är så "perfekt" men ändå väldigt roligt att fotografera med. Jag är inte någon stor vän av 50mm objektiv, men det lilla skärpedjupet och den ibland våldsamt oroliga bakgrundsskärpan kan ibland vara rätt kul. Vet inte varför. Bilderna jag får liknar i alla fall inget annat objektiv jag har. Så jag få hålla med en del inlägg här om att vissa objektiv kan ha egenheter för sig som tillför något.

Tja... Svårt att få till på en mobil i alla fall...

Som sagt: vinjetterar våldsamt men har ett intressant kort skärpedjup

Bländar man ner blir det lite annorlunda, men ändå inte..

En till:

Det här är nog bländare 4 eller nå´t.

Men det här är bländare 1.1 (för att få bort bakgrunden - lyckades väl så där).

Till sist en bild från 70-talet. Jag håller ju på att skanna gamla svartvita neg. Hittade den här på mig själv med min egen M2 och pappas Bladare. Bladaren är såld men M2:an säljer jag aldrig... Skannad i Kjell&Co billiga skanner, så döm inte ut M2/Summaron 3.5/Tri-X/D76 p.g.a. den här bilden.

Till sist en bild med M9 och ett annat objektiv i Leitz "lågprisklass": Elmarit 75/2.5

/Tomas

Postat 2019-12-01 21:26 | Läst 833 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 32 Nästa