När man vill skanna dia och negativ, hur gör man?

Ämnet har varit uppe förr.  Det här att skanna dia och negativ (24x36mm). Finns olika möjligheter.

Själv har jag en OpticFilm7200, och visst: den fungerar bra - men: DET TAR EN D-A TID!. Dessutom räcker 3200 dpi ganska långt, jag har testat och skillnaden mot 7200dip är knappt märkbar även om man förstorar kraftigt på skärmen. Dessutom blir filerna enorma om man sparar i TIFF, så jag kör JPG, snålt liksom ;-). Sedan beror det ju på ändamål och vad man ska använda bilderna till.

Jag har en massa dia/negativ som många är av dokumentär/nostalgisk art. Jag behöver inte ha full upplösning på alla - mest vill jag se hur de ser ut överhuvudtaget. Ja, jag vet, dia kan man kolla på en skärm och jag har en diaprojektor och en bra duk att titta på!!! Så kommer vi till negativen. Alla som har handskats med negativ vet att det inte är så lätt att se hur det blir enbart från ett negativ utan att man gör kontaktkopior (och den möjligheten finns ju inte om man inte har ett mörkrum).

Så då kommer vi till kvällens slutsats: Kjell&Co har en "diaskanner" (det är ingen skanner - det är en kamera som fotograferar och lämnar resultatet på ett SD-kort) som jag köpte (på öppet köp) bara för att kolla.

Jag kan säga så här: Om du bara vill spara gamla diabilder som inte alltid är så bra (kanske inte Kodachrome t.ex.) så kolla in den. Om du inte tänker trycka ut bilden till A2 utan i A5 så kan det också vara ett alternativ.

När det gäller svartvita negativ som kan vara svåra att få kläm på så är den här skannern fenomenal. Bilden är rättvänt positiv och du kan mata in en remsa direkt, det tar mindre än 20 minuter att skanna in en 36 rutors negativfilm. Diabilder tar lite längre tid - säg 30-40 minuter eftersom du måste byta diat hela tiden.

Kort sagt: den fungerar utmärkt som en "preskanner", många av de bilder jag skannat in kommer aldrig passera min OpticFilm7000 eftersom det inte behövs. En del kommer dock att skannas där, men nu  behöver jag ju inte skanna alla...!

Så till lite exempel:

Milano 1975

Milano 1975

Milano 1975

Milano 1975

MEN: vissa dia/neg klarar den inte så bra. Som den här t.ex. Båda diabilderna är dragna genom PS, men med den billigare skannern lyckades jag inte få till det, gissar att kontrasten är för stor.

Ja, ni kan ju gissa vilken "skanner" som är vilken? Ni kan också gissa vilken skanner som är vilken av de första bilderna. Borde inte vara så svårt, men är mycket svårt att se i utskrivet A5 kan jag säga.

Slutsats: vill ni bara snabbt skanna in en massa diabilder utan stora krav på kvalitet så köp den här skannern, det går otroligt fort att skanna in bilder. Ungefär som att fotografera dem. Vill ni skriva ut KodachromeDia eller bra negativ i A4+, så räcker den nog inte till, inte heller om bilderna inte är optimalt tagna vad det gäller kontrast och bländare.

PlexSaverExpress (med den stora 4-tumskärmen). Kostar en tredjedel av OpticFilm7200.

Nej, jag är inte sponsrad av Kjell&C0.

/T

Inlagt 2018-10-07 21:33 | Läst 524 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Enklaste och snabbaste sättet är att fotografera av diat/negativet med en digitalkamera. Jag använder ett gammalt reprostativ, en negativhållare från en gammal kopieringsapparat som jag lägger på ett litet ljusbord. Fotar av i raw och bearbetar sedan i Photoshop där man enkelt kan styra fäger osv. Går snabbt och ger förvånansvärt bra resultat. Min OpticFilm-scanner står oanvänd i skåpet numera.
Med vänlig hälsning/per-erik åström
Svar från TomasKronberg   2018-10-08 20:43
Blir säkert mycket bra!

Jag ville bara presentera ett alternativ om man t.ex. inte har ett reprostativ, negativhållare eller ljusbord tillhanda, man behöver dessutom ett makroobjektiv. Det ersätter inte vare sig OpticFilm eller en digitalkamera, men kan vara ett mycket snabbt preskanningalternativ - det är så jag använder det. Kommer nog använda min OpticFilm i fortsättningen också.

Med vänliga hälsningar

/Tomas