Skanna svartvita negativ

Det här med att skanna är ju inte alltid helt enkelt. Jag har en flatbäddsskanner, en dia/negativskanner och en billig Kjell&Companyskanner som egentligen är en liten kamera på 14 Mpix.

Att skanna dia (Kodachrome) är relativt smärtfritt i diaskannern - blir hyfsat resultat även om man inte använder 7200 dpi (vad nu det betyder). Räcker bra med 3200. Skillnaden är minimal vad gäller kvalitet.

Svartvita negativ däremot är lite knepigare. Där behöver man alla 7200 dpi och filerna blir stora. Så därför inhandlade jag efter ett tips här på FS en finsk mackapär som man monterar på sitt makroobjektiv och tar bilder direkt. Mackapären har inbyggd belysning.

Skillnaden mot Kjell&Co diaskannern är naturligtvis rätt stor - speciellt när det gäller svartvita negativ. Fördelen där är att man relativt snabbt kan se negativen som "kontaktkopior".

Till sist: bäst resultat av svartvita negativ får jag fortfarande av flatbäddsskanning av "riktiga" kopior på silverpapper framkallade på labbet med en Focomat (Leitz) förstoringsapparat. Men ett sådant lab har jag inte tillgång till längre och orkar för övrigt inte stå och slabba med kemikalier längre.

Bifogar bilder som jag publicerat tidigare skannade med Kjell&Co-skannern. Tänker inte göra någon jämförelse här.

Bilderna är förresten tagna med en Rollei 35, en liten behändig kamera med ett fast Zeissobjektiv på 35 mm. Fantastisk kontrast. Fick låna kameran av en kompis för att testa. Då hade jag redan en Leica och kunde bara konstatera att tyska objektiv hade en kontrast som inte de japanska hade då (60-talet).

Som sagt: Att skanna svartvita negativ är inte alltid så lätt...

/Tomas

Inlagt 2024-04-03 21:47 | Läst 326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och lärande läsning, med bilder, tack för den!
/B
Svar från TomasKronberg 2024-04-04 20:04
Tack! Jag ser mig ändå inte som någon "expert" i ämnet. Försöker bara pröva mig fram för bästa resultat.

Trodde faktiskt att det skulle bli bättre att skanna negativen direkt, men original kopior på riktigt fotopapper blir faktiskt bättre. Då är ju ändå negativen "originalen".

Bilderna här är fotograferade (jpg) med Canon 100/2.8 Macro och är ett av de skarpaste jag har, så det borde ju bli bra tycker man.
/Tomas
Fina bilder och ett intressant inlägg. Dia och negativscanning kommer säkert att bli mer och mer frekvent när vi vill rädda våra bidskatter till den digitala framtiden.
Fler än jag använder ett macroobjektiv, stativ och ett ljusbord. Fotograferar i raw-format. (Jag har en 36Mp sensor och ett hyfsat objektiv.)
Ljusbord finns i paddan att ladda ner om man inte har ett riktigt, de är inte dyra idag, och jag använder mitt till andra saker också.
Svartvitt och diapositiv är inga problem men med färgnegativ blir det knepigare. Där känns det som att det är tryggare att luta sig mot scannerprogrammens mjukvara. Det finns recept för färgnegativ och jag hoppas att jag kan återkomma med det nån gång längre fram här på FS.
/ Gunnar S
Svar från TomasKronberg 2024-04-04 20:06
Tack för det! Återkom gärna med lite info för färgnegativ. De kan också vara lite knepiga.

Lättast verkar vara Kodachrome av någon anledning.
/Tomas
Jag håller med, det är inte lätt. Jag har reprofotat svartvita neg med digitalkameran och JJC FDA S1. Funkar jättebra.
Svar från TomasKronberg 2024-04-04 20:08
Ok! Ska kolla.
/Tomas
För färgnegativ använder jag den ”finska lådan” -easy 35 - och en mjukvara som heter negative lab PRO (negativelabpro.com). Det funkar mycket bra. Ett tips för s/v-negativ. Prova att ta tre exponeringar, under, normal och över på samma negativ. Slå sedan ihop dem i datorn. Det ökar tonomfånget väsentligt. Ha aldrig IBIS aktivt i kameran. Det ger ”microskakningar”.
Med vänlig hälsning/
Svar från TomasKronberg 2024-04-04 20:11
Tack för tipset! Jag har inte IBIS varken i kameran eller i objektivet.

Vi något tillfälle hade jag ganska lång exponeringstid (fick ändra på det), tills jag kom på att objektivet och hållaren satt ju fast i varandra. Kunde ju inte bli så mycket skakningsoskärpa då. Däremot har jag ju hört att man inte ska använda IBIS när kameran står på stativ. Och det här blir ju en liknande situation.
/Tomas