B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fjällnära kor

En kollega till mej har skaffat en fjällko av typen fjällnära. Det en grupp fjällkor som har använts i traditionell fäboddrift eller som hushållskor på avlägsna gårdar i Norrlands fjälltrakter. Eftersom gårdarna ofta varit ensligt belägna har utbytet av djur från andra besättningar och användandet av semintjurar inte varit så stort som hos fjällrasen i övrigt. 

Fjällkor är ofta vita med svarta eller bruna fläckar och de saknar horn. Alla fjällkors mjölk är mycket bra ur mejerisynpunkt med en världsunikt hög frekvens av Kappa-kasein B som är betydelsefullt för ostproduktionen. Det gör ostutbytet dubbelt så stor från mjölken från dessa djur. Eftersom de får större delen av sommarens foder genom skogsbete har de utvecklat ett starkt fodersök som ger en nyfikna och, om korna mjölkas, väldigt sociala kor. 

Min kollega skaffade en dräktig fjällnära ko för att testa på osttillverkning. Enligt djurskyddslagen får man inte ha en ensam ko (fast det finns andra betande djur som t ex hästar) så hon fick skaffa ett nöt till. Sällskapsstuten, som är en korsning, går ibland under namnet Agent (se öronmärkningen). Han må se helt vit ut men lägg märke till att han har bruna öron.

I slutet av sommaren kom äntligen kalven och det var ju den här krabaten som jag primärt åkte för att titta på. Han har ännu inte fått något namn och som ni kan se inte heller några lappar i öronen. Jag hade turen att det kom en tjänsteresa emellan och fick några bilder innan de stora örhängena var på plats.

Charmig men fortfarande lite skygg så bilderna är tagna med telezoomen. Det var ett varmt sensommarljus i hagen, precis innan solen gick ner bakom träden.

Den behärskar redan tungmanövern som alla kor verkar utöva mer eller mindre frekvent.

Mamman är inte skygg alls, tvärtom kom hon flera gånger för nära och en vidvinkel hade varit mer passande. Jag vet att några som läser min blogg har uttryckt viss oro inför möten med kor. Just den här, med kalv och större kompis, kändes det helt lugnt att besöka inne i hagen. Ägaren var ju också med och lockade fram dem med fallfrukt. 

Lägg märke till de svarta runt ögonen, som eye-liner, dvs som vi använder make-up för att framhäva ögonen. 

Kon heter Mika men hennes son har ännu inte fått något namn.

När mjölkbaren plötsligt öppnade kom den stora kalven på att det där som man kan suga i sej är minsann gott och den fredliga kon låter snyltgästen komma till för det mesta. Trots att den numera är en ren gräsätare och inte har druckit mjölk på flera månader verkar det som att foderspjälkningskanalen fixar det.  

" - Är det detta som kallas fjällmjölk? Gott i alla fall."

Här råder en annan åsikt om vad som är gott. Om katten själv får välja...

Hälsningar Lena

Postat 2021-09-15 18:59 | Läst 3942 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

När badglädje får en ny dimension

Efter en varm sommardag kan väl inget vara bättre ...

...än att få kasta sej i en skogsjö...

...och bada av hjärtans lust!

Den här labradoren har tagit badandet till en helt ny nivå. Kolla bara på bilderna nedan.

Man behöver inte kasta någon boll eller pinne, eller leka med sina två kompisar...Den här hunden badar själv.

Skvättandet vet inga gränser och det är många bilder som går bort för skärpan hamnar på vattnet snarare än hunden.

Det ser galet roligt ut.

" - Ooops, nu tyckte matte att jag simmade för långt ut."

Man kan bada närmare land också.

Innan det här badet hade han tränat apportering i vatten, så det är inte första doppet ni ser. Det här är fri lek efter träning och hans två kompisar, som också tränat, väljer istället att springa runt och nosa i skogsbrynet, pinka på träd etc. De flänger runt men Bono väljer att bada.

Bilderna är tagna med 100-400 tele som är mycket användbart även vid hundfoto. 

Här kom signalen från matte att det är dax att gå upp. Färdigbadat för denna gång och nu vet ni väl alla vad som kommer efter bad...

Man kan se att han liksom tar sats....

...för att åstadkomma den värsta skakningen i mannaminne! Här är det också väldigt bra att fota med tele.

Skakningen, som börjar vid huvudet, rör sej som en våg genom hunden...

...och avslutas med att bakändan får ett rejält skak. Hans mer sansade kompis Specks väntar i bakgrunden. Nu är det dax att promenera tillbaka till bilen genom skogen.

Naturligtvis finns det en lämplig liten pöl i skogen som Bono hittar innan matte hinner reagera. 

Men här blev det visselpipan direkt. Nu är det allvar och färdigbadat för Bono. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-18 16:46 | Läst 3524 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Hundkompisar

Mötte dessa två under en promenad idag. En miniatyrbullterrier eller möjligen en liten bullterrier (hona) samt vad jag tror är en husky. De levde rövare i en hundgård och jag kunde inte låta bli att ta några bilder.

Den lilla hunden hävdade sej väl, mycket energiska anfall.

Här verkar den stora hunden överväga vad som kan vara bästa grepp om den lilla muskulösa terriern....

...vilket resulterar i ett utfall av sällan skådat slag....

Här gäller det att backa med såväl hållning som öron när den lilla bullterriern sprutar fradga av vrede.

En tax undrar försiktigt om den ska våga vara med och leka...

Men det var ju inte så allvarligt...mest på kul faktiskt....

...egentligen är ju den där stora rätt stilig...

" - Kul med en ny kompis, vad ska vi göra nu?!!"

" - Puh....vilket tryckt det var i den lilla jycken...man blir ju helt slut."

Hälsningar Lena

Postat 2021-03-13 16:58 | Läst 2760 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Allmogefår, eller vad säger ni?

Mötte de här fina fåren under en promenad i mitt närområde, inte så långt från de långhåriga ungdjuren, men på en annan gård. Hmmmm....jag kan väldigt lite om får och har inte en aning om vad detta är. 

Lite frön i pälsen men vad gör väl det om man inte behöver "borsta håret" varje dag. Det fanns får som var ljusa och så dessa med vita fläckar på huvudet och i övrigt mörka. Alla var kulliga.

Trots fröna är det fina småkrusiga lockar. Det slog mej också att öronen är ganska små. Jag försökte söka på nätet om fårraser och snubblade över ett samlingsnamn för vad jag uppfattade som gamla svenska raser, de kallades allmogefår. 

Om någon här på sidan är mer hemma på fårraser får ni gärna berätta. För mej får det vara allmogefår så länge, för det är absolut inte en av de vanliga fårraserna man ser på gårdar.

På samma promenad insåg jag också att det fortfarande finns en del fina blommor kvar. Efter min runda i sommar då jag hittade så enormt många blommande arter längs ett diket har jag börjat titta mer på vad som lyser i vägkanten. Lucern blommar fortfarande vackert lila och käringtanden lyser än. 

Den första borde vara vild riddarsporre och förvånansvärt nog hittade jag några sena blåklint i kanten på en stubbåker. Det finns helt klart en del insekter också, här i någon sorts fibbla.

Ett helt gäng med pilfinkar satt på rad på detta räcke. Det var flera meter långt och det hade varit kul att fånga dem från en annan vinkel men det tyckte inte pilfinkarna.

Idag är det fredag, yeah....

Hälsningar Lena

Postat 2020-09-25 16:46 | Läst 3314 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ett nöt med karaktär

" - Öh, kolla där...det kommer någon på vägen....som stannar..."

" - Jag måste kolla lite,..ni kan ligga kvar om ni vill...."

" ....jag tänker i alla fall titta närmare. "

Jag passerar dessa higland cattle varje dag när jag åker till jobbet men det är helt omöjligt att stanna med bilen där de går. Vägen är både smal och krokig. Lördagsmorgon begav jag mej till deras hage till fots. Jag kom inte fram i gryningen direkt men ljuset var ändå rätt läckert. Det är tre ungdjur som går tillsammans men det var bara en av dem som jag lyckades locka till några fina poser framför kameran. 

Jag brukar försöka sortera hårt och inte visa för många bilder med samma motiv men den här gången var det svårt att sortera. Den blev ju bara läckrare ju närmare den kom.

Den har förstås ett gäng flugor och andra flygfän runt sej. Fascinerande att ett djur med sådan päls som går ute dygnet runt kan hålla sej så ren och fin. Men det här är extensiv djuruppfödning med tre ungdjur i en väl tilltagen hage.

Den långa pälsen gör att man knappt ser öronmärkena, men den kan uppenbarligen se genom en glipa i luggen.

Jag hoppades att den skulle slicka sej om nosen men det blev inte någon bra chans på det. 

Inte ens två flugor på nosen kunde få den långa tungan att svepa ut. 

" - Nä.....om du inte tänker göra mer än fota struntar jag i dej nu. "

Hälsningar Lena

Postat 2020-09-20 11:08 | Läst 3535 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa