B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

På promenad genom Jans "jaktmarker"

Eftersom SMHI utlovat sol tog vi pendeln till Stockholm södra för att promenera genom Jan Ehrssons fotojaktmarker. Han har minsann visat steglits, sidensvans, stjärtmes och havsörn (!) som är fotograferade i Tantolunden, så nu skulle vi kolla in det stället med kikare och kamera.

För vår del blev det snarast en liten hyllning till björktrasten, men jag inser att stället har potential. Det tar många promenader innan man "lär känna" en ny plats och var de olika fåglarna gillar att hålla till. Tålamod krävs.

Vi fick en jättefin promenad och man behövde inte ens ha broddar, som man definitivt behöver i Knivsta om man ska promenera på gångvägarna. Vi träffade också Jan när vi var på väg tillbaka till tåget. Verkligen kul att träffas IRL och jag väntar med spänning på vad du såg idag (som vi  missade...).

Den här björktrasten får blir dagens bild 348 för jag gillar ljuset.

Vid fågelbaren hängde de vanliga småfåglarna och det var hög aktivitet. En blåmes poserade villigt i en närliggande buske.

Plötsligt flög det skärrade småfåglar åt alla håll och kanter...oj, vem är du?

Avslutar med en kråka som hade bestämt sej för att pryda toppen på den stora julgranen. Det gick inte så bra....toppen var på tok för vek för en kråka.

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-14 19:31 | Läst 2529 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Snö !

Det var med stor förtjusning som jag konstaterade att det var vitt på marken när jag steg upp i morse och det såg dessutom ut som att det skulle bli en dag med solsken. Småfåglarna var kanske inte lika förtjusta och den här talgoxen var rent ut sagt frustrerad för att den inte kunde komma åt ekorrens nötter. Det finns väldigt mycket annat gott för små talgoxar i vår trädgård men de vill gärna åt den här skatten också....

Det var min sambos födelsedag och efter att han öppnat sitt paket (en vegetariskt kokbok som ni säkert kommer att få se rätter ur) åkte vi till Uppsala.

Musikhjälpen drog stora skaror på torget men vi gick ner till de mer traditionella julmarknadsborden vid ån. Här var det inte alls trångt och det fanns mänger med trevligt syltat och saftat... 

...vackra julkransar, saffransbröd, torkad svamp....

...och en man som sålde mistel. Han hade en del kommers vid sitt bord.

Vi avslutade med att gå på vernissage på Galleri Stefan Larsson och se möta den konstnär som vi båda verkligen gillar, Karl Mårtens. Tyvärr ställde spotbelysningen till det så hans fina konstverk inte alls kommer till sin rätt. Det var också många som ville prata med konstnären så jag nöjde mej med några snabba bilder vid en av de tavlor som vi gillade bäst. Den får bli dagens bild 347.

Hälsningar Lena

PS. För den som vill se Mårtens konst på ett mer rättvist sätt titta här:  http://www.karlmartens.se/

Postat 2014-12-13 17:58 | Läst 2436 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Vem kan motstå en kameleont?

Dagens bild 346: Den gungar lite fram och tillbaka och verkar tveka inför om den ska ta ett steg framåt eller ett steg bakåt med sina tumvanteliknande gripfötter. Samtidigt spanar den på mej genom glaset...

Jag vet att det är många som inte gillar den här typen av djur men jag är helt fascinerad av dem. Dock avstår jag från att lägga ut bilder på ormarna, fast de var oerhört vackra.

 

Den här kameleont-anolisen får mej också att stanna upp en lång stund, förtrollande djur helt enkelt.

De här charmiga paret håller på och gör sej fina inför storhelgerna genom att ömsa skinn. Det är två blågröna leguaner och hör faktiskt till de djur som jag kan motstå. Dessa fina små ödlor blir på några år 2 m långa med ca 120 rakbladsvassa tänder och långa klor. Hannen kan dessutom bli aggressiv när den blir könsmogen vid 3-5 års ålder. Men de är ju fina att titta på hemma hos någon annan....

Alla bilder är tagna hos Herpers Choice utanför Uppsala som drivs av Elisabeth och Magnus Forsberg. Jag åkte dit för att köpa lite levande snacks till mina grodor och då blir det ju en del bilder...

Ha en fin helg allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2014-12-12 17:27 | Läst 3289 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Vågat vågigt

Dagens 345: Varför bygga en slät vägg när man kan bygga en vågig?

 Hälsningar Lena

Postat 2014-12-11 18:59 | Läst 2266 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Julknytis

Idag hade vi vårt traditionella julbord på jobbet. Det är delvis ett knytkalas då man får ta med sej vad man vill, men vi köper de "tunga" huvudingredienserna och lagar till dem tillsammans. Här blir det vackra, fantastiskt goda, ägghalvor som Madelene bjuder på och får hjälp av två kollegor att fixa till. De är vegetariska för att passa alla och rommen är sålunda gjord av tång (godare än man kan tro).

Jane bjuder på en stor sallad som "kryddas" med granatäpple för att ge extra julstämning. Gunilla skivar julskinka som hon griljerat på morgonen. I vanliga fall jobbar hon i vårt labb och gör betydligt tunnare snitt av skinka (ca 2 mikrometer) eller vad som nu kan vara aktuellt att studera i mikroskop.

Vi har medarbetare från ganska många olika nationaliteter och här avtäcks en jugoslavisk kaka. Bakverket till höger tror jag är en italiensk eller möjligen spansk godsak.

En efter en anländer alla medarbetare. Vi bjuder även in de som gått i pension under de senaste åren. Damerna till höger har inte träffats på ett tag och det fanns mycket att prata om.

Även de yngsta "medarbetarna" är naturligtvis välkomna. Här är det lille Viggo som följt med sin mamma som är barnledig doktorand. Han hamnade snabbt i armarna hos en annan doktorand som går i väntans tider.  

Dagens bild 344 får bli den vackra julsalladen, den gick åt till sista bladet. Den fungerar också som en liten påminnelse, glöm inte det gröna på julbordet :-)

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-10 19:24 | Läst 3620 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa