** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vilken groda!

Dagens bild 343. Charmig eller hur?

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-09 21:36 | Läst 2112 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Tidig måndag morgon

Jag startade måndagen med en kort stund vid en plats som jag gillar. Det var väldigt stilla och får bli dagens bild 342.

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-08 19:16 | Läst 1307 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Söndagscocktail

För oss är söndagar en pysseldag då en massa tråkiga saker ska bli gjorda. I köket ligger kameran på köksbordet,... för man vet ju aldrig vad som kan dyka upp utanför fönstret....

På förmiddagen kom en hungrig ekorre på besök. Tyvärr inte den bästa av bakgrunder då den sitter i rabatten och äter frön som fåglarna spillt.

" - Hallå, var är julnötterna ???" Ekorren satt så nära att jag gick över till 70-200. Bilden är tagen genom treglasfönster och det fungerar hyfsat tycker jag. Bakgrunden hade i alla fall inte blivit bättre om jag gått ut.

Den näpna rödhaken tittade förbi en kort stund och plockade åt sej av de andra fåglarna spillt.

Spanande in pilfinkarnas kiv vid automaten en stund. Med 70-200, f/2,8 kunde jag hålla ISO 1000 och få hyfsade tider för de snabba små fåglarna.

Från köksfönstret har jag bara några meter till automaten men bilderna är förstås beskurna. Grannens julbelysning ger fina effekter i bakgrunden (det är inte solen som tittar fram).  

Anfallsposition med fötterna utsträckta är det som fungerar bäst verkar det som.

De lämnar inte ifrån sej en plats vid automaten utan vidare. Den får bli dagens bild 341.

Söndag innebär också att förrådet av matlådor måste ses över. Många bakar fina bullar med saffran så här års men jag gillar inte att baka. Saffran kan man däremot också använda i en fiskgryta med fänkål och röd paprika. Vitt vin, crème fraiche och fiskfond ger en fantastisk sås. Färsk ångkokt broccoli och ris blir basen i lådorna.

Eftersom det är andra advent serveras glögg med russin och mandel efter biltvätt och sista vinterpysslet i växthuset. Vi har inga fina små glöggkoppar utan tar de vanliga kaffemuggarna. En rejäl dos glögg kan behövas för att få till det där sista som måste fixas på söndagar.

Det blir inte fiskgryta till middag men i alla fall fisk. Jag har gravat lax enligt min mammas recept och det serveras med dillstuvad potatis och ångkokt blomkål.

I morgon är det måndag, igen...

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-07 17:32 | Läst 2822 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Att åka tåg med en julbock och fotofika förstås

Min vana trogen tog jag pendeltåget till Uppsala för dagens fotofika. Till min stora förvåning klev en julbock ombord på tåget. Den var så fin att den får bli dagens bild 340. Det äldre paret är julbockens ägare och de intygade att det var en snäll bock som gärna ville vara med på bild.

Vi var ett lite mindre gäng idag men många bekanta profiler titta dock in. Kurre har väldigt bestämda åsikter om något som han försöker klargöra för Rauni, som hann förbi oss trots att det var Finlands självständighetsdag.

En del långväga gäster var också på plats som t ex Björn, som jag tyvärr inte hann prata med så mycket.

Bengt, som har bokat en spännande fotoresa (med andra kända FS profiler) till Kuba i februari. Två veckor....det kommer att bli mycket bilder....

För mej var det extra kul att Hannu var med för han är lika intresserad av fåglar som jag är (och dessutom oerhört kunnig). Hannu ville testa mitt fasta 300 mm som trots f/4 är en kanonglugg och fungerar utmärkt för fågelfoto med en 1,4 extender.

Plötsligt står jag sålunda vid Svandammen med Canon 24-105 mm....men lite ost löser det problemet.

" - Smaskens...oj hoppsan...det här slår ju gammalt bröd med hästlängder!"

" - HALLÅ fotografen ! Mera ost !!! "

Duvorna förekommer i flera olika intressanta färgvarianter, som Hannu finner lika fascinerande som jag.

Kajan då,... undrar kanske ni som brukar titta in här. Kajan var inte helt nöjd men blev ändå porträtterad med Hannus Sigma 18-200. Jag kunde inte förstå varför bilderna såg ut som de gjorde...tills jag insåg att detta objektiv inte var helt kompatibelt med en fullformatskamera. Men kajan tyckte ändå att den här bilden var ganska OK och speglade rätt sinnestämning...

Beskuren till porträtt måste jag erkänna att det blev rätt bra.

Solen strålade och osten gjorde succé hos fåglarna. De små bevingade vännerna behöver fett på vintern och gammalt vitt bröd är inte en höjdare. Om det dessutom skulle vara mögligt är det en direkt hälsofara. Tänk på det när ni går ut till närmsta ankdamm nästa gång. Bred smör på brödet eller ta med den gamla ostkanten.

Ha en fin jul alla fotofikavänner,  som jag insåg att jag lämnade på Fågelsången utan att säga ett ordenligt hej till när jag gick ut med Hannu för att spana på fåglarna. Hoppas vi ses även under 2015.

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-06 15:21 | Läst 1795 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Äntligen fredag !

" - Nu tar vi freda' eller hur ? Dags att dra hem och putsa fjädrarna inför kvällen."

" - Yippee...."                                                                                          

".....ki-yay !!! "                                                                              ....och grattis till dagens bild 339....

" - Vänta på mej ! Jag kommer, jag kommer..."

" - Kråkorna gör alltid så där. Packar ihop strax efter lunch på fredagar och bara drar. Man har ju plikter....bevakning att sköta...osv. Men i morgon är det ju fotofika, då gäller det att hålla sej framme där vid pölen i stan. "

" - Råkorna flexar ut lite tidigare idag.....vi ses."

Hälsningar Lena (som åt lunch på en parkering idag)

Postat 2014-12-05 17:32 | Läst 1793 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa