B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna 2015, del I

Efter elva timmar i bilen började vi närma oss kusten och ön Tustna, som ligger på den norska kusten, mellan Kristiansund och Trondheim.

För 22:a året i rad anordnade skånska "Dykeriet" tre veckolånga dykupplevelser på denna ö och för vår del var det andra gången vi åkte dit. 

Vi bor i det vita huset där Dykeriets egen kock lagar fantastiska fiskrätter. Dykbåten ligger vid bryggan och samsas med bl a fiskebåten Flink, som fortfarande går ut varje dag med enmansbesättning och fiskar vad som gäller för säsongen. Just nu krabba (återkommer om det).

Dykning med härliga kompisar, många av dem mycket erfarna dykare.

Jonna hade UV-foto workshop med fotograferna. Här tillsammans med Kim Davidsson som driver dykcenter med bl a grottdykarutbildning i Mexico, när han inte är hemma och dyker.

Signalflagga A är hissad, dykare i vattnet.

Kulinariska höjdpunkter som t ex sashimi på nyplockad pilgrimsmussla, avnjutes vid "rensbordet"efter en lång dykdag.

Naturligtvis övervakades vi ofta av "den store", samt en och annan spräcklig ungtrut som gärna ville prova sashimi.

Under ytan kunde man t ex roas av möten med marulk, en fisk som inte låter sej störas nämnvärt av dykare...

...och som är bland de tacksammaste fiskmodeller man kan önska sej. Gissa om det blev många bilder på dessa nu när även min sambo skaffat en undervattenskamera. Mer om dessa senare.

Hälsningar Lena

Postat 2015-09-21 18:13 | Läst 1453 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Sensommarmorgon eller tidig höst i gryning ?

På väg till jobbet i morse såg det ut så här på min favoritrutt. Det var 5-6 plusgrader och solen var en bra bit upp på himlen. Solstrålarna värmde men bilen var fortfarande våt av dagg...

Är det en tidigt höstmorgon eller fortfarande sensommar? Jag har strumpor i skorna, men kör fortfarande med kortare ben på byxorna....lite kallt på smalbenen...

Jag svängde av på en grusväg för det såg vackert ut. Det slutade med att jag fick backa nästan en km när det plötsligt kom en traktorn med dubbla spannmålssläp. Jag borde ha förstått det....men det var så vackert...

Sista stopp,... som hastigast vid en busshållplats....jag har bara ett några km kvar men kan inte motstå...är det en sensommarmorgon eller är vi nu framme vid höstens definitiva inträde? 

Jag ska i alla fall ha semester :-)

Hälsningar Lena

Postat 2015-09-10 21:58 | Läst 2864 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Gävles forsärlor eller?

Under lördagen var jag på en underbart rolig fest i Gävle då min bästa vän från gymnasieåren firade sin 50-års dag. Det blev förstås mängder med bilder, för det var en del av min present till henne, och de passar inte riktigt här. Jag hade dock sett via Artportalen att det finns forsärlor i Boulongerskogen, så på söndag förmiddag gav jag mej ut. Jag var dock inte den enda i den fina parken denna morgon...

Jag spanade efter ärlorna men såg till en början inte en enda pippi utom gräsänder. Den här labradoren verkade dock njuta till fullo av att få nedsänka sej i vattnet. Det var en hel del löpare och barnvagnsekipage ute så hundägaren gjorde rätt i att låta sin kompis vara kopplad. 

Jag fick plötsligt syn på några små fåglar som flög kors och tvär över vattnet. Den här landade i ett träd och jag lyckades få några skott innan den drog vidare. Inte en forsärla men kanske en grå flugsnappare...eller finns det andra förslag?

Jag hade min 600 mm kombo och med bländare 8 blir det lite rörigt i bakgrunden.

Forsärlorna fanns där, det hade jag redan listat ut. Mest sågs de som gula streck över vattnet...en och annan landade på promenadvägen, men jag fick bara suddisar för det promenerade för mycket folk på samma stigar. Vädret var strålande och hela Gävle verkade vara på söndagsutflykt.

Plötsligt fick jag syn på en lite bullig fågel på en sten. Kan det vara....jag gissar forsärla, ungfågel.

Jag lyckades smyga förbi den gröna växtligheten och där sitter den och spanar. Lite gult på stjärten och en antydan på bröstet. Vad skulle det annars vara om inte en forsärla ? Avståndet var dock fortfarande ganska stor och bilden är rejält beskuren.

En kort stund senare får jag denna chans. Bilden är endast obetydligt beskuren och den lilla fågeln poserade minst en halv minut. Jag tror att det är samma som på bilderna ovan men kan förstås inte vara säker. Vad tror ni?

Hälsningar Lena

Postat 2015-09-06 15:57 | Läst 2860 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Dagg och strul

Nu har jag försökt ladda upp mina daggvåta spindeltrådar i ett par timmar och det går inte särskilt bra. Det blir inte mer än så här!

Trevlig helg allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2015-09-04 19:41 | Läst 1966 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Brun sula....

...å det va inte några gamla kängor jag menade.

Under vår dykresa till Socorro, utanför Mexikos Stillahavskust,  mötte vi dessa sulor.

Rättare sagt, de kom ut till vår båt och slog sej till ro där det passade.

Det är ungfåglarna som är helbruna och det var således mest ungdomar som slog följe med oss. Den första bilden i inlägget visar en vuxen fågel som har vit mage.

Sulorna konkurrerade om sittplatserna i båtens för och man kunde komma nästan hur nära som helst.

Inte den mest intelligenta uppsynen kanske men de var intressanta att titta på.

Ibland följde de båten och låg precis ovanför oss när vi färdades till en ny dykplats.

Vi fick också se dem dyka och fiska men det var desto svårare att fånga på bild. Fiskelyckan verkade också ganska dålig.

Om några veckor bär det av på en ny dykresa till "Det stora blå" och förhoppningsvis stilla havet utanför Mexiko. På denna resa är det framför allt vithaj som vi hoppas få se...men det kanske blir en och annan sula också.

Hälsningar Lena

Postat 2015-09-02 20:51 | Läst 3335 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera