Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Vem plundrar fågelmatningen

I början av december startade jag upp fågelmatningen vid sommarstugan. Förra året hade vi matningen nära stugan, när våren kom hade vi en invasion av sorkar. När vi satt på altanen och fikade sprang det sorkar under stolarna och letade smulor.

I år satte vi upp matningen en bit in i skogen. Nästa gång vi kom dit så låg tre av matningarna på marken, när samma sak upprepades sig ett par gånger till. Då satte vi upp en åtelkamera för se vem är är den skyldig.

Titta här

Vi blev snopna när vi såg att vi hade en mård i matningen.
På dagtid var det både nötskrikor och en ekorre där

Titta här

Nu när vi vet vilka som besöker matningen så åkte vi och köpta nya.

Idag när vi kom ut så hängde allt på sin plats utom en liten med två talgbollar i, den var helt försvunnen. Förmodligen har mården släpat iväg den. Vi har även en öppen matning för nötskrikorna, ekorren och mården, då hoppas vi att dom låter dom nya vara ifred.

Nötveckorna gillar också den öppna matningen, dom var inte blyga, dom kom fast jag bara stod två meter ifrån matningen.

Talgoxarna var mer försiktiga, jag fick vänta länge innan en våga sig fram, den högg snabbt en ostbit innan den försvann.

Det är alltid spännande med naturen.

Inlagt 2021-01-02 20:36 | Läst 1327 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj va kul att veta att mården hälsar på. För något år sedan hade jag matning i skogen. Såg aldrig till mården men den lämnade alltid spår efter sig. tror den var där varje natt. Jag hade en hållare för talgbollar som den släpade iväg, bet sönder och fick ur talgbollarna. Tittar du på stenar eller träd som ligger, lite höga punkter så är jag säker på att du hittar deras skit.
Sten
Svar från Mari Lidström 2021-01-02 22:16
För en vecka sen såg jag att mården lämnat spillning på en sten, med hjälp av google kunde jag lista ut att det var en mård. Det är kul med lite mer ovanliga besökare vid matningen. Med en åtekamera så får man även film på dom, det är kul med all teknik.
Hälsningar Mari.
Bilderna på sorkarna är ju rätt söta men det var inte så det var tänkt, jag förstår. Kul att ni fick den stora mattjuven på film, vem hade förväntat sej en mård. Ofta måste man fixa lite extra för att småfåglarna ska få ha sin mat ifred. VI har nätbur runt talgblocket och får lägga ut lite separat mat till koltrastar (som skatorna tar förstås).
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2021-01-02 22:27
Mården var otippad trots att stött på den två gånger en bit från stugan, men det beror nog mest på min okunskap om naturen. Nu hoppas jag att småfåglarnas mat får vara ifred.
Hälsningar Mari
Har fått "bråka" en del med ekorren så småfåglar får ha sin mat i fred. Lagt ut eget till den.
Roligt med film på "tjyven" och sorkar var ju söta
Svar från Mari Lidström 2021-01-03 10:01
Det var verkligen kul att få bevis på vem som var mattjuven. Vi trodde först att det var vildsvin som slet ner matningarna. Sorkarna finns kvar men inte så många, vi ser deras hålor men det var längesen vi såg någon. Hälsningar Mari
Jag önskar dig ett härligt foto år med alla dina djur.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Mari Lidström 2021-01-03 10:01
Tack så mycket! Hälsningar Mari
Vad kul att fler har en skogsmatning. Men vilken överraskning med mården!
Det var väldigt oväntat. Tänkte först på rådjur.
Fin serie bilder!

Mvh
Johnny
Svar från Mari Lidström 2021-01-03 20:19
Ja mården var verkligen en överraskning, nu funderar jag på hur jag ska kunna fotografera den i dagsljus med min systemkamera. Hälsningar Mari