Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Avrättningsplats och en danslok.

Vi har varit en sväng till Sälen över midsommar, på vägen upp mitt emellan Malung och Sälen, såg vi en skylt med avrättningsplats. Så på vägen hem så svängde vi in där.

Ett par meter in kommer det ny skylt och information.

Allt var tydligt skyltat.

Vi fortsatte längs med en gammal grusväg.

Avrättningsplatserna låg långt ifrån byarna, för ingen ville ha missgärningsmännen begravda inom sin socken.  1734 års lag gällde dödsstraff för 68 olika gärningar, ex mord tvegifte, trolldom, blodskam mm.

Höghedens avrättningsplats är en fornminne, 1734 avrättades den sista personen här.

Inte så långt från avrättningsplatsen finns det en danslok.

Danslokarna är uttorkade grunda vattenpölar, man dansade där från 1500- till mitten av 1800 talet, det här är Olles danslok. Det var främst ungdomar som besökte och dansade här, speciellt på midsommar.

Lite konstigt att den ligger så nära en avrättningsplats, borde ha dämpat glädjen lite, annars tycker jag att det verkar trevligt med dans i skogen.

För er som vill veta mera om avrättningsplatsen kan läsa här 

Inlagt 2024-06-28 17:29 | Läst 277 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Danslok har jag aldrig hört talas om men det ser onekligen ut som en plats i skogen där man kan dansa. Jag läser för tillfället en historisk roman som utspelar sej på 1700-talet, dödstraff dömdes ut för en hel massa olika mindre förseelser som t ex stöld över ett visst belopp (som var skrämmande lågt) och det var förstås nästan bara fattiga som dömdes.
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2024-06-29 14:22
Jag hade heller inte hört talas om dansloka. Så det var bra att vi svängde in där och fick lite utbildning på köpet:) Hälsningar! Mari
Hej Mari,
En intressant och lärorik berättelse, dessutom bra dokumenterat!
Hälsningar
Per-Åke
Svar från Mari Lidström 2024-06-30 13:24
Tack så mycket! Det är mycket man får se och lära sig, när man både är nyfiken och gillar att fotografera. Hälsningar! Mari