Mitt fotografiska minne

127-Dagen. Summering och lärdom

Om att göra misstag och göra rätt nästa gång

127-dagen gick för min del i svart/vitt och dia. Jag hade rustat mig med tvenne fotoapparater av äldre snitt. Den ena 86 år gammal och den andra 52 år. Båda började med efke R100 i kroppen. För 86-åringen var det den första rullen i min ägo (och sannolikt den första rullen på decennier). Den andra har redan kört en hel del rullar men varit lite kinkig på slutet. Den kinkade nu med men inte förrän den fick en omrullad diafilm i kroppen. Jag antar att den var dåligt rullad . Efter 10 bilder gick det så trögt att den släppte från mottagarspolen (jag trodde först att filmen gått av). Jag avbröt vidare fotografering och åkte hem.

Contessa Nettel Piccolette De Luxe     Rolleiflex Baby
127-dagens kameror

Jag hade nu bara Xtol hemma och tänkte framkalla i den. Jag sökte information på the Massive Dev Chart och fann att efke R100 kan framkallas i Xtol 1+0. Alla kemikalier var varma, ca 27°C, så jag fick först kyla ner framkallaren till 24°C innan framkallningen tog vid. Jag korrrigerade tiden enligt Ilfords temperaturkompenseringstabell och började framkalla. Resultatet blev inte bra. efke R100 ur Babyn brukar bli bra men här var det allt annat än bra. Den äldre Piccoletten med sin klart äldre optik blev ännu sämre. Se exempel nedan.

     
Dessa tre bilder tagna med Rolleiflex Baby på efke R100. Sista motivet även tagen med Piccoletten.

Söderkåkar
Alla bilder är ordentligt bearbetade i PS för att alls kunna visas.

Slutsats: Framkalla inte efke R100 i Xtol. Nästa gång kör jag den som vanligt i Tmax developer.

När båda kamerorna kört färdigt sina efke bytte jag i Babyn till Fujichrome Velvia 100. Filmen kom tillbaka från labbet idag och nu kändes det bättre. Äntligen kan jag montera några superslides =) Här är några exempel.

    


Det står visst alltid en buss där när jag kommer!

Mellanformataren

Inlagt 2010-07-26 19:17 | Läst 8756 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En heter Baby, men alla verkar kinkiga som bebisar, tur att de har en omtänksam vårdare som står ut med besvären.
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-26 21:00
Jag kanske borde döpa babyn till Johan? Han som var så kinkig med blöjorna i TV-reklamen =)
Den är rasande snygg den där Babyn...! Har precis köpt mig en Mamiya 645 1000S. Inte på
långa vägar så sexig... Om man ändå skulle köpa en kan man ju döpa Mamiyan till
Stor-Klas och Babyn till Lill-Klas... Tål att tänkas på ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-27 07:06
Då är det bara Lill-Klas kvar då =) Din Mamiya liknar väldigt mycket min Bronica S2A. Mellanformat är det bästa som finns!
Osäkerheten kring kemin och filmens passning i kameran adderar bestämt ett extra moment av spänning till 127-fotografens tillvaro :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-27 07:07
Filmens tillgänglighet inte att förglömma! =)
Förutom det icke-optimala valet av framkallare så verkar det ju ha varit en trevlig fotosejour. Picoletten ser ju ut att ge helt OK resultat också.
Skall snart försöka göra något åt min egen rulle, den ligger i kylen och väntar...
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-28 06:59
Ja. trevligt var det. Jag gick på em del nya gator där jag aldrig tidigare satt min fot. Tog du några bilder? Jag trodde du jobbade hela dagen.
Ja, det blev en liten snabbrunda i kvarteret för att inviga Vestpocketen. Ganska tråkiga bilder skulle jag tro, men jag tänkte försöka framkalla rullen själv så det blir dubbelpremiär. Skall bara tillfriskna från den ruskiga sommarflunsan som jag har lyckats ådra mig. Suck, när får man tid att hålla på med kul grejor? Jag som hade så mycket planer. Att vara helsänkt en hel vecka var inte mitt förhandsval för semestern... tur att det har svalnat lite i alla fall.
Skall bli spännande att se om Vestpocketen blev tät efter ommålningen. Har tagit en referensrulle med A-1'en också för att prova framkallningen. Tänkte köra en gammal tomrulle först, men kom på att jag lika gärna kunde bränna den runt Odenplan när jag ändå var och handlade.
Svar från N Thomas Meldert 2010-07-28 14:54
Många premiärer på gång på Surbrunnsgatan! Framkallning minsann. Var det därför du köpte mörkrumssäcken? Kul att du börjar i alla fall.