Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Kärt återseende

Om Kodak Tmax 400

Det var längesen jag körde en Tmax 400 i någon kamera. Jag har gjort utflykter med andra filmer för att se om det finns någon bättre. Under 2014-2015 testade jag alla 400 ISO-filmer som då fanns på marknaden. Det tog sin tid och jag fann att Fuji Neopan 400 var den bästa filmen i mitt tycke. Men i den vevan slutade Fuji att tillverka filmen. Visserligen köpte jag på mig en del (och har fortfarande en del rullar kvar) men nummer två i mitt test var Kodak Tmax 400. Nära efter Tmaxen kom Ilfords Delta 400 och HP5+ som jag köpte på mig en del av. Men nu är det dags igen för min alla tiders favorit. In med en rulle i Zeiss ZM (som stått tom ett tag) och Nikon F6 (där många Neopan 400 passerat det sista året).

När jag ändå var i farten satte jag in en Bergger BRF 400 i min gamla Zorki 4 från 1956. Det var längesen jag hade film i den så jag behöver motionera den.

Eders Hängivne

 

PS

Boken jag läser heter Marco Polo, Från Venedig till Xanadu.

Postat 2020-02-16 10:01 | Läst 1398 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ännu en helg i mörkrummet

Om glädje i det mörka rummet

Det rullar på i mitt nya mörkrum. Jag delar det med fyra andra men det är aldrig någon trängsel. Mitt papper, 30x40, tog slut för några veckor sedan  men jag hade redan beställt mer från Silverprint. De skulle ha levererat för ett par veckor sen men fick problem så jag fick dem nu i veckan. Hundra ark. Det är inte billigt men hos Silverprint har jag hittat det lägsta priserna på Ilfords papper. Vi får se vad som händer efter Brexit. Kanske jag måste byta leverantör vad det lider. Jag tror dock de kommer att vara billigast  resten av året innan alla handelsavtal är färdiga.

De här bilderna kopierade jag i helgen. Jag visar de skannade negativen. Papperskopiorna står ännu på tork i mörkrummet.

I parken vid Taxinge slott

 

Kinesiska paviljongen vid Grönsöö slott

 

Harley Davidson Roadking

Samtliga bilder tagna med Rolleiflex Automat från 1952 och med TriX 400. Papperskopiorna är körda på Ilford MGRC warmtone 30x40cm med en bildyta på 26x26 cm. Jag har använt framkallare Moersch Sepia och skyddstonat med Kodak Rapid Selenium toner.

 

Eders Hängivne

Postat 2020-01-26 14:59 | Läst 1988 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Idag kom den

Min andra fotobok har anlänt

Jag har nyss skrivit om att jag höll på med den och beställde strax efter från Fotoklok. Boken innehåller endast skannade kopior av printar från min Fujifilm Instax SQ20. Alla bilder är tagna sommaren 2019. Egentligen tycker jag att det är en bra idé att samla sina bilder från en bestämd tidsperiod till en bok så det ska jag nog göra fler gånger.

20x20 cm med mjuka pärmar och standardpapper. Hyfsat bra.

 

Eders Hängivne

Postat 2020-01-07 16:57 | Läst 1996 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Strukturerat mörkrumsarbete

om det roliga i att få ordning på arkivet

Från att ha kopierat bilder temavis för de utställningar jag har deltagit i har jag nu tagit ett ordentligt tag i att kopiera upp mina bästa bilder till en portfolio. Jag har förstås kopierat många redan tidigare men nu gör jag det mer strukturerat. Det är väl ingen, utom mina söner, som intresserar sig för mitt fotografiska arv men jag har roligt medan jag gör det.

Eftersom jag skannat alla mina negativ är det lätt att granska dem på skärmen och välja ut de som är värda att kopiera. Ändå har jag sovrat bland de bra bilderna. Ibland har det varit lätt, ibland svårt. Det är fantastiskt många skitbilder och jag har lagt märke till att det är tätare mellan de bra bilderna i negativalbumen från när jag började på allvar med svartvitt från 2009 och tunnare mellan bilderna ju längre tiden går. Jag har nog blivit slarvigare med åren...

Första bilden i portfolion

Tagen med en Zeiss Ikon Super Ikonta 532/16. Objektivet är ett Tessar 80/2,8 från 1939 och har alltså ingen coating. Men hela rullen blev bra ändå. Jag använde Tri-X 400 och den är troligtvis framkallad i Paterson Aculux 3 som jag hade som standard i början. Pappersbilden är framkallad i Moersch Sepia på Ilfords varmtonspapper MGRC Pearl, 30x40 cm och bildytan 26x26 cm.

Jag har gjort en lista på alla negativ av alla format som ska kopieras. Allt som allt 250 negativ. Så det är bara att gripa sig an verket. Jag gör två kopior av varje negativ. Skydddstonar i selen och stoppar dem i en plastficka 30x40 tillsammans med ett A4-blad med bilddata såsom negativ-nr, datum, film, kamera, objektiv mm. T o m inställningen på avmaskningsramen och kopieringsinställningarna på förstoringsapparaten så att jag enkelt kan göra fler kopior vid behov.

På två halva dagar har jag kopierat 7 kvadratiska negativ och blivit mycket nöjd. De var förstås enkla att kopiera. Jag har en del riktigt besvärliga negativ framför mig som nog kan komma att ta en hel dag att få fason på bara för ett enda. Men det är ju en hobby, inte ett levebröd.

Eders Hängivne

PS
Skeppet heter Seaside och låg för ankar vid Tappströmskanalen på Ekerö. Samma natt som helikopterrånet utfördes i Västberga kantrade skeppet och hela området stängdes av. Jag fick inte komma nära längre. Skeppet bärgades så småningom  och såldes till ett rederi, renoverades och går i passagerartrafik någonstans i världen.

Postat 2020-01-04 18:07 | Läst 2112 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sommaren är på gång

Den längsta natten har just passerat

Jag sitter just och väljer bilder för min andra fotobok någonsin. Och det blir bilder från min sommar med Instax Square. Den där indirektbildskameran på 4 MPix med en inbygggd printer som ger polaroidliknande bilder.

Det här är en digitalbild från kameran. Men i boken använder jag skannade printar. De är ganska charmiga och med en fläkt av analog teknik. Operfekta.

Eders Hängivne

Postat 2019-12-22 20:59 | Läst 2133 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 197 Nästa