Mitt fotografiska minne

Motorcykelunderhåll

Om konsten att sköta en motorcykel

Flera av mina fotovänner har läst (och på sätt och vis) rekommenderat en bok som heter "Zen - och konsten att sköta en motorcykel". Jag är nu i slutet av boken och det är först nu den börjar bli intressant. Många igenkänningsfaktorer för den som mekar själv med sina mekaniska apparater. Jag är ju ingenjör med mekanik som huvudinriktning som utbildat mig på elektronik först långt senare. Mekanik är den första ingenjörsvetenskapen. Alla andra kom långt senare, ja t o m ganska nyss om man tar hänsyn till tidsperspektivet. Jag förstår nu varför författaren (Pirsig) inte fick nobelpriset:

  1. Han är död. Priset ges bara till levande mottagare
  2. Han skrev bara två böcker
  3. Ingen i Akademin har någonsin mekat med en motorcykel

Så länge boken handlar om en mycket lång roadtrip är det lätt att hänga med. Trevligt skrivet helt enkelt. Men han måste ju sysselsätta sig med något medan han kör och här slår det slint. Filosofiska funderingar är väl inte mitt starkaste ämne. Inte författarens heller, kan jag tycka. Även om det finns en del guldkorn att ta till sig. Jag tänker inte recensera mer närgående än så här. Det skulle förta upplevelsen för den som ämnar läsa den. Vilket jag f ö inte rekommenderar.


Harley-Davidson Road King Classic, årsmodell 2001. Jag stötte på den vid Grönsöö slott.

 

Eders Hängivne


PS
Boken finns fortfarande att köpa ny på engelska på t ex Adlibris eller på svenska på Bokbörsen i varierande skick och pris.

Inlagt 2022-11-13 13:46 | Läst 2055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har boken och har läst boken! "Vad är kvalitet Faidros?"
/B
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 14:14
Kvalitet kan inte mätas och verifieras med vetenskapliga mätverktyg. Precis som Gud. Så jag funderar på varför vi har en vetenskap som kallas Teologi? =)
syntax 2022-11-13 18:48
Precis som ekonomi, är teologi inte en vetenskap (Alfred Nobel skulle inte kommit på idén att instifta ett ekonomipris).
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 21:25
Inget teologipris heller, alltså. Lika bra det. Ingen kan göra några banbrytande upptäckter på det området =)
elgenper 2022-11-14 07:17
Ekonomi ÄR teologi! Institutionen för Mammonsdyrkan...
morgondotter 2022-11-20 14:41
bra fråga
en konstruktion för att bekräfta en, som man såg det, samhällelig nödvändighet
vad skulle hända om Gud inte fanns
problem för vetenskapen som ibland, låter vissa fynd ligga
/inger
Jag har också läst den och har den fortfarande kvar. Men det var länge sedan och jag minns det som en trevlig läsupplevelse men den har inte satt några större spår i mitt minne :) Hälsningar Mats
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 21:27
Några spår har den nog lämnat hos dig. Jag har fått några intressanta tillägg till mina erfarenheter. Trots att jag bara ägt en moped =) Och den mekade jag en hel del själv med.
morgondotter 2022-11-20 14:42
funderade du över begreppet kvalitet när du mekade
/inger
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-26 19:59
Jag hade en treväxlad DKW så visst funderade jag en hel del på kvalitet. Eller snarare bristen på den =)
Mäktig MC!

Har läst bitar av boken, fann att den var bortom min horisont, men har läst en hel del om den.

Amerikanska Wikipedia sammanfattar:

Pirsig had great difficulty finding a publisher for Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. Pirsig pitched the idea for his book to 121 different publishers, sending them a cover letter along with two sample pages, with 22 responding favorably. Ultimately, an editor at William Morrow accepted the finished manuscript; when he did, his publisher's internal recommendation stated, "This book is brilliant beyond belief, it is probably a work of genius, and will, I'll wager, attain classic stature".
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 21:35
Jag kan gott förstå hans besvär med att få den publicerad. Det är ju ingen kioskvältare precis. Han var på mentalsjukhus några år på 60-talet och det gick väl inte spårlöst förbi, kan jag tro. Boken skrev han ju senare.
morgondotter 2022-11-20 14:49
ett problem finns ju när en bok kräver en kunskap om något, i det här fallet att förstå sådana frågor som hur det utifrån filosofiska teorier går att beskriva begreppet/ordet kvalitet

så, rent krasst måste ju en förläggare räkna med att läsare köper boken
/inger
Kan inte kommentera boken, men en fin bild på en fin HD är det!

Tommy S.
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 21:29
Jag säger bara, Rolleiflex =) Underbar kamera som kräver sin man att hantera. Lika mycket som en motorcykel...
en snygg motorcykel och en intressant bok - han undervisar i filosofi på universitetet och vill få studenterna att tolka begreppet kvalitet
filosofiskt teoretiskt är detta inte möjligt - men på resan med sonen och ett annat par på mc upptäcker han vad det är - kvalitet är när han hör och kan laga problem som uppstår med mc'n själv - där vänparet måste lämna in den på verkstad
det är kvalitet - att kunna se höra förstå och laga själv

den boken kan du visst rekommendera - den bästa beskrivning jag läst
/inger
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-13 21:23
Visst är det en snygg motorcykel. Pirsig har slutat meka med sin och slutat undervisa också, han är ju död.
Jag tycker nog att resan är intressantare än filosoferandet. Och visst är det roligare att fixa något själv. Speciellt den sköna känslan efteråt.
elgenper 2022-11-14 07:20
Håller med i rekommendationen! Men den kanske kräver två genomläsningar, med lite tid emellan för att smälta det djupare innehållet. Och, jag vill påstå att just det där med motorcykeln är mest ett sätt att introducera det "djupare" innehållet...
morgondotter 2022-11-14 20:28
precis
kul att du tar upp boken
/inger
Precis som Måns har jag läste delar av den, noga räknat drygt halva boken. Jag tände aldrig riktigt på den och är mkt tveksam om den efter halva boken berört något av Zen. Definitivt en grandios MC, med nummer som passar, jag tolkar numret som en svenskägd HD. Fin bild på den. Vita däckssidor fanns på familjens Simca Vedette i slutet av 50-talet. Hälsningar/ Björn
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-14 07:10
Den här Harleyn var i perfekt skick.
morgondotter 2022-11-20 14:31
Zen är för mig hela projektet med resan och dom filosofiska aspekterna
det sammanlagda blir, för mig, Zen och just konsten i att underhålla sin MC

kvalitet är det att förstå och att kunna reda ut problemet själv

som en fotograf med en kamera, Strömholm mfl ser och använder tekniken
ingen kan härma
kvaliteten ligger i just fotografens bild och hans förmåga att utnyttja tekniken eller ögonblicket, tänker jag

bokens svårighet kan ligga i att för alla är inte filosofi något känt - många skräms lite av det, för dom, okända
/inger
Alla är vi olika och uppfattar då såklart saker olika, även böcker, musik, bilder osv, osv!
B)
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-14 07:09
Ja, vi har ju olika referenssystem i våra bagage.
En kul knorr ytterligare: det var Hasse Alfredssons favoritbok! Han hade kanske fler favoriter men han nämnde den i en intervju jag läste med honom för många år sedan.

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-14 10:32
Det förvånar mig inte =)
morgondotter 2022-11-20 14:37
kul att höra
jag förstår det så väl - den har många bottnar och det måste finnas en möjlighet för abstraktion i läsaren och en kunskap om filosofins många språngbräden
/inger
Kul att du tar upp "Zen..." Minns att jag läste den när jag gick på teknis och tyckte den var intressant. Både som en introduktion till filosofi och för beskrivningen av relationen mellan huvudpersonen och hans son.
Det jag minns mest är hur han beskriver skillnaden mellan form och funktion när han fixar glappet i sitt styre med några remsor aluminium från en ölburk och hans vänner som kör BMV blir upprörda över att han använder "skräp" för att fixa problemet i stället för tillverkarens originaldelar.
Som kuriosa kan jag nämna att det kom en andra utgåva senare med ett kapitel om hur det "gick sen". Sonen växte upp, gick med i sekt och blev så småningom mördad om jag minns rätt. Tragiskt, och ett lite onödigt tillägg.
Svar från N Thomas Meldert 2022-11-26 20:04
Jag har fått en del "nytt" bagage att fundera på. Jag har nog en senare upplaga där han låter oss förstå att det var han själv som var Faidros Innan han fick en mental kollaps och hamnade på mentalsjukhus. Hela boken handlar ju om tiden efter. Men det hade jag redan räknat ut tidigare i boken. Ingenting nämns om att Chris gick in i en sekt men däremot att han blev mördad.