Mitt fotografiska minne

Min egen favorit 2009 och fadäsen

Utmaningen kom från två håll så jag tolkar det som jag vill. Det blir inte två favoriter. Jag kör den bästa och den sämsta bilden 2009.

 

Favoriten

En trippelfavorit är det med plus i kanten.

-         Den är tagen med Rolleiflexen

-         Den är tagen på Tri-X

-         Den är tagen i Åmål

 

Plus i kanten får den för att den blev refuserad i både Galleri FS och OneExposure. På OneExposure fick den dessutom den osmakliga kommentaren att den nog skulle bli accepterad om jag klonade bort det vita strecket! Den tappar ju allt sting och kontrast! Arma människa som sålt sin själ till Photoshop. Jag blev mer stolt över att Nisse i Lessebo ville låna negativet för att kopiera på riktigt fotopapper. Det kändes som en utmärkelse!


Kjol, vingar och vita däcksidor

 

 

Fadäsen

Den skedde på semestern vid Helgumannen på Fårö. Bronican var i farten och efter en bild lyckades jag antagligen låsa avtryckaren i intryckt läge. Man spärrar den genom att vrida knappen. Så när jag drog fram nästa ruta och skulle övervinna det sista motståndet som spänner slutaren så triggade den direkt. Jag upptäckte inte misstaget direkt så jag gjorde om samma sak en gång till innan jag vidtog en nödvändig åtgärd. Bilden blev dålig i mina ögon men jag har lekt med tanken på att skicka in den till Galleriet och 1X för att se vad som händer. Kanske den kan tolkas som konstnärlig. Men nej, jag vill inte vara spydig =) Däremot kan jag nog få till en skaplig utställning med refuserade bilder =)





Här slänger jag stafettpinnen ut i skogen. Jag gillar inte kedjebrev så alla kan dra en lättnadens suck =)

Mellanformataren

Inlagt 2010-02-05 19:47 | Läst 5677 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gillar verkligen deen översta bilden. Den är rent läcker... Måste försöka lära mig behärska manuella inställningar på kameran och träna mer svartvit känner jag...
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-05 21:46
Manuellt och svart/vitt är ett livselixir för seriösa fotografer. Du kommer att klara det utmärkt.
Härlig story! Den sista bilden var fantastiskt kreativ och konstnärlig ;-) Refuserade bilder - du kan ju göra som jag...
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-05 21:48
Jag gillar den andra bilden på nåt vis men vill inte riktigt erkänna det. Ta inte upp den som samtalsämne nästa gång vi träffas!
Fascinerande att se vad du valt! Nåja, i alla fall som bästa bild. Den sämsta var ju tydligen ett olycksfall i arbetet, men jag ger mig sjutton på att den skulle kunna gå hem som ett artistiskt experiment :-)

Det roliga med den här stafetten är just att se vad var och en väljer, för det blir ju något speciellt när man ska välja ”sin bästa”. Jag vet inte vad det kan komma sig, men det blir en speciell utmaning att göra det, och då berättar man något speciellt om sig själv med sitt val.

Du säger tripplefavorit (Rollei+TriX+Åmål) men skulle du inte plussa på ”Gammal jänkare också?”:-) Den är kanske rentav jämnårig med din Rollei.
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 06:48
Tänkte inte på det... 50-talare är båda men bilen är 6 år yngre.
Det var svårt att välja kandidat ur flera =)
Har nyligen tagit en rulle med en Mamiya 645 och det blev säkert några rutor med apkonst här också. Men din bild på "jänkaren" är däremot mycket bra med snygg gråskala.
Stig
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 06:49
Apkonst är ett ord jag måste lägga på minnet. Kreativt!
Reaktionen på det vita strecket är ju en intressant kulturkrock . och fin bil(d) är det!
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 06:53
Kulturkrock är nog ett mycket adekvat ord. Jag inser att det är en generationsfråga inom fotografins sfär. Jag är nog dokumentärfotograf innerst inne.
"Ta inte upp den som samtalsämne..." Har tagit en skärmdump av bilden och skrivit ut den på högkvalitativt fotopapper så vi kan analysera den riktigt ordentligt nästa gång vi träffas ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 06:54
Ajdå, bara du inte vrider om kniven =)
Klona?

- Prosit! :)

Strecket gör ju halva bilden.
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 06:57
Håller med. Det här är ju gatufoto. En parkerad glidare och ett streck från parkeringsrutan sätter ju miljön helt korrekt. Det säger också att bilen körs av en rebell som inte bryr sig om att hålla sig inom rutan! Helt osvenskt!
Vi är säkert många som blivit refuserade av Galleri FS. Jag tycker bilden på bilen är riktigt läcker. Det här med att klona bort saker vsar ju bara på hur fel det blivit med bildtolkning, är de inte "perfekta" och photoshoppade till max så duger de enligt vissa inte alls.

Den sista "misslyckade" bilden tycker jag har en viss hmm charm, känns lite som du i fotoögonblicket suttit och fikat och plötsligt blivit skrämd av någonting varav du rest dig upp för att springa iväg och därför råkat trycka av en bild.

Mvh.
Fredrik
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 09:29
Perfekta bilder är av ondo. De stora fotograferna från förr skulle nog ha refuserats de också.
Du har rätt i att vi hade fikat innan den sämsta bilden. Men alldeles innan så tog jag faktiskt en bild. Det var när jag vevade fram till nästa ruta som denna kom till. Man kan inte fika och hantera en Bronica samtidigt =)
Kan inte låta bli att kommentera den sista bilden. Den översta är givetvis bra, men den nedre är intressantare. Den är åtminstone betydligt mer öppen än den övre. Mina tankar for direkt till, håll i dig, familjevåld(!). Semestertider, fikapaus, någon säger fel sak och mannen flippar ur.

Inte så pjåkigt med tanke på att det var årets sämsta ... Vilka bilder du måste ha från året som gått. ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-06 14:48
Hehe. det finns gott om sämsta-kandidater =) Intressant tolkning du gör men du har rätt. Den är nog öppnare än favoriten. Jag är väl lite hemmablind då jag vet vad som hände.
I favoriten ser jag raggaren/rebellen som inte bryr sig om att parkera inom rutan men som är minutiöst noggrann med sin bil. Behöver jag säga att han och hans fru är i övre medelåldern?