Mitt fotografiska minne

Färg vs svart/vitt - 6

En del bilder blir helt enkelt inte bra i svart/vitt. En del motiv kräver färg. Se bara här på bilder från Grönsöö slott utanför Enköping. Visserligen fotat med två olika kameror vid två olika tillfällen. Men motivet är detsamma. Jag hade faktiskt det här inlägget i huvudet när jag tog bilderna.

 


ZI Super Ikonta 532/16 med Kodak Portra 160NC


Rolleiflex med Kodak Tri-X 400

Men det finns förstås undantag. Det gäller bara att ha klart för sig hur färger ter sig i gråskala. Här är en bild som jag tog i köket hemma. Det finns störande färger i bakgrunden så här tycker jag det blev lyckat med svart/vitt.


Rolleiflex med Rolleinar och Kodak Tri-X 400

Fast generellt tycker jag nog att blommor blir bäst i färg. Så man får väl ta med två kameror där den ena är laddad med svart/vitt och den andra med färg så att man har full valfrihet på utlykten. Ja, det gäller ju förstås bara om man är en hängiven filmfotograf. Digitalisterna har ju allt förpackat i samma fil.

Inlagt 2010-05-23 12:54 | Läst 7372 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Man kan ju handkolorera svartvita bilder också. Ibland är det riktigt snyggt.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 14:20
Jo, min pappa körde mycket handkolorering när jag var liten. Färgfilm var dyrt på 50-talet men handkolorering var ett billigt alternativ. det har sin speciella charm om det är bra gjort.
Med t ex ett svagt rödfilter kan man i svartvitt ändå lyfta ut de röda blommorna från grönskan.
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 22:28
Javisst kan man det! Det gäller ju bara att ha rätt filter med sig =) Den här gången hade jag bara gult och rött och grönt svarar ungerfär lika på gulfilter.
Likväl lever vi en värld i färg.(även färgblinda).
En intressant fråga blir då: Är sv/v manipulation??????? ;-))
En massa bäst//KUrre
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 22:36
En del djur ser allt i svart/vitt så frågan är väl egentligen, Vad är det vi ser som vi kallar färg? En sv/v bild är en återgivning av en parallell verklighet av samma objekt som en färgbild. Manipulation är när man förändrar objektet i bilden så att det inte återges i sin verkliga form. Om objektet och dess form inte ändras så är en återgivning (kopia, snapshot) inte manipulerad vare sig den är sv/v eller färg. Manipulerar du en bild om du sätter på ett polifilter?
Jag måste säga att Rolleinaren presterar riktigt bra!
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-24 07:23
Ja, det tycker jag också! Och nu har jag alla sorterna också, 1-3. Det kommer nog att bli en del närbilder i sommar, och i färg =)