Mitt fotografiska minne

ZM - första intrycket

Första intrycket när jag såg kameran på webben och insåg att den faktiskt existerade var  WOW - den ska jag ha! Nå, jag sansade mig och letade upp recensioner som jag läste både här och där, framlänges och baklänges. Känslan satt kvar. Det här är en kamera man vill äga och använda. Så den hamnade överst på önskelistan. Rolleiflex 2,8FX fick finna sig i att bli nedpetad. Fast nu är den på topp igen efter inköpet av ZM.

Jag är ju en mekanisk konstruktör och mycket intresserad av design. Det som slog an på mig vid första ögonkastet är att kameran är vacker. Man lät en designfirma ta fram en mängd olika förslag varav tre valdes ut för att testas på användarna, d v s fotografer. Både proffs och amatörer. Till Zeiss' förvåning favoriserades den mest konservativa designen. Jag vet ju inte hur de andra förslagen såg ut men den här gillar jag också. Den är "ren" på den mängd knappar man är van från digitalkameror och många av de nödvändiga funktionerna har man gömt på ett bra sätt för att ge kameran den stil den förtjänar. Namnet Zeiss Ikon förpliktigar till klassisk skönhet.


Rent, snyggt och funktionellt. Allt kan nås med pekfinger och tumme.  Jag skulle dock gärna ha sett att tidsrattens periferi varit närmare fronten för bekvämare tidsomställning. Det infällda räkneverket är tydligt och bra.


Underredet är lika rent och snyggt det också. Zeiss Ikon är kända för sina koniska knappar på undersidan. Zeiss' designers har tagit fasta på det historiska och gett ZM sina egna knappar som numera är platta och rymmer lite gömda funktioner. Stativgänga i den ena och returspolningen i den andra. Frikopplingen för återspolningen är den lilla knappen till vänster, klassiskt på sitt vis. Alla har väl tryckt på en sån på en SLR som är gamla nog att ha kört med film. Batteriluckan, ett diskret måste på denna kamera. Till vänster (i bild) om objektivet sitter bajonettlåset och till höger om detsamma sitter spaken för ramarna som man kan spegla in för olika brännvidder. Helt kompatibelt med Leicas modeller.


Den underbart rena baksidan. Displayen till vänster räcker gott och väl för den information man behöver. Den ljusstarka sökaren är den bästa i sitt slag. Det gäller bara att hålla ögat mitt för för att se mätsökarrektangeln och tiderna som visas i rött till vänster i den. En vanesak som kommer med övning. Knappen i mitten är exponeringslåset som håller de inställda värdena i 20 sekunder. Jag når den ledigt med tummen. Tummen fastnar också lätt på framdragningsarmen som går lätt med alldeles lagom motstånd. Dubbeldraget på M3 känns redan långt borta.

Så var det det där med manualen. Man har ju blivit lite bränd på digitalkamerornas vidlyftiga bokverk.


Lika tjocka men ZM är hälften så stor (A6). D80-manualen är enbart den svenska versionen. ZM-manualen rymmer sex språk. Den engelska versionen är på 22 sidor och läses snabbt medan man tar en kopp kaffe. D80-manualen har jag fortfarande inte läst färdigt =) 

Mellanformataren
Han som började med en Nettar 1964

Inlagt 2010-05-23 16:54 | Läst 5531 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är nästan så att jag blev frestad för en kort sekund,,, men sedan kom jag till sans och tänkte på allt merarbete som det innebär att foto analogt... Men det är samtidigt kul att det finns dem som håller den analoga fanan uppe och för viktig kunskap vidare :) Det är en speciell känsla i Tri-X som inte går att få till digitalt och filmkorn det är snyggt :)
//Chasid
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 17:49
Ja, bilder är bäst på film, eller hur var det? Och det är ju inte fel att ha en bra apparat att sätta filmen i!
Verkar vara en trevlig maskin Jag har läst hela manualen till D700
MEN, den får man läsa fler gånger om man skall lära sig allt
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 17:53
Jag har läst manualen EN gång och kan redan allt! Det är en annan division av manual helt enkelt. D700 innehåller ju så mycket att det MÅSTE bli en bok om den. Inget fel i det men för mig som är en learner-by-doing så är feta manualer rena sömnpillret =)
D700:ans manual är av typen uppslagsbok. Man slår upp det man behöver veta. Ingen sträckläsare alltså.
Då fattas bara bilder Thomas! Jag har ju en del från min ZI, men ingen blogg
där jag kan visa något ;-)
Så fram med HC-110, Calbe, Xtol eller vad du använder och framkalla en film!
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 18:00
Jag har just framkallat tre rullar Tri-X i Xtol men skannar gör jag nästa helg när jag är hemma igen. Alla rullarna har gått med Ultronen framför och än så länge har jag bara en oframkallad rulle tagen med Biogonen. Men, som man säger, det kommer mera...

Och du har ju fyra bilder kvar att fylla ditt medlemskap med så skyll inte på det =) Ser gärna några ZM-bilder från annat håll. Du har ju haft din ZM längre än jag! Och pröjsar du upp till silvermedlem kan du börja blogga också! Det kan bli kul!
Inte Leica - men ack så vacker ;-)
Hoppas att Zeiss följer upp med en digital variant...
Grattis!
/johan e
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 18:22
Nästa-Leica men vackrare =) En digital broder är hett efterlängtad.
Hej igen Thomas! Som ynka standardmedlem så får man bara ha 10 bilder i albumet.. inte 14. Men raderade 2st bilder och lade in 2st Zeiss Ikon bilder istället. Allt för att hetsa dig till att publicera lite ZI-bilder ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-23 22:52
Det är bra! Pusha mig bara! Jag har tre framkallade rullar som ligger i press hemma och som ska skannas nästa helg. D eär dock tagna med en gammal Ultron 28 mm från 60-talet. En rulle från Biogonen ska framkallas och skannas. För ovanlighetens skull hoppas jag på uselt väder till helgen =) Annars blir det nog att jag ränner ute med Zeissen och bränner färgbilder.

Uppgradera dig broder! Tar du silver kan du blogga också!
Manualen går förresten att läsa här.
Har man använt t ex en 80-talskamera är det knappt den behövs. Man känner igen reglagen. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-24 07:05
Javisst, det mesta är skåpmat. Men för en nybörjare är det förstås ett måste.
Den kameran är ett konstverk, och ett högklassigt sådant! Redan bilden av den gör mig hänförd! Och tänk om det kom en högklassig digital version också. Lika ren och enkel i designen, och med fullformat. Fast å andra sidan lär väl priset på en sådan grej närma sig astronomiska höjder.

Sedan har vi ju det där med bilden, själva motivet att ha en kamera. Ifall man tänker efter. Det ska bli spännande att se vilka bilder du får för pengarna, så att säga. Men inte kan du underteckna dina inlägg med "Mellanformataren" längre :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-05-24 07:10
Ja, en digital version är redan hett eftertraktad. Ett svar på Leica M9 skulle nog Leica må bra av.

Bilder lär jag nog få för pengarna. Annars skulle väl ingen köpa en kamera, eller? När inte ens proffsen har råd att köpa kameror längre utan leasar utrustning för uppdragen då är det väl annat som styr oss amatörer. En hobby ska ge glädje och extra innehåll till livet. Skulle jag, mot förmodan, bli en berömd fotograf så kan jag ändå glädjas åt att ha bra grejer =)

Och ja, jag får nog byta alias efter blogginläggets innehåll. Det var närmast en historisk vink då jag startade med en Zeiss Ikon Nettar i mellanformat. Jag får väl börja titulera mig Fullformataren =)