Mitt fotografiska minne

Appar och källkod

Om bildbearbetning i kameran

Vi har redan sett det florera bland mobilkamerorna. Apparna som behandlar bilder så att de ser ut som i gamla tider. Det finns appar till allt möjligt. Än ska det se ut som Instamatic, än som polaroid, än som lådkamera eller nåt annat som för stunden är populärt. Bleka gamla semesterbilder får en renässans med en app i mobilen!

Nu dröjer det nog inte länge förrän kameratillverkarna spetsar sina perfekta vidunder med appar som bildbehandlar våra bilder direkt i kameran och skickar ut de degenererade resultaten på våra hårddiskar! Nu har de ju nått så nära perfektion att det är dags att applicera lite annat stuk i försäljningsargumenten. När de ändå håller på kan de ju lägga till appar som gör bilderna bättre eller rent av liknar de gamla mästarnas. Ta en bild på en kompis och kör sedan Avedon-appen och du får genast ett snyggt porträtt  á la Richard Avedon. Eller ta en bild på din mamma och kör henne genom Dorotea Lange-appen och hon liknar genast en fattig ärtplockerska i amerikanska södern! Eller ta en bild på campingen i Mullsjö och kör den genom Adams-appen och du får en världsberömd måne över Mexico med din egen husvagnscamping. Varför inte ta en bild på pappa när han ska ut på älgjakt och sedan köra den i Capa-appen och vips är din pappa med på Dagen D! Appat och klart! För bara 15 kr!

 Ja, du har väl fattat att jag inte är så förtjust i appar. Och det finns en god anledning. Jag är i besittning av flera varianter av KÄLLKODEN!

        

När man har källkoden behöver man ingen app!

Mellanformataren

Inlagt 2011-04-29 19:43 | Läst 6795 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det finns en mycket bra anledning till dessa appar, och det är att mobilkamerans bildkvalitet fortfarande är så genomrutten att man gör rätt i att dölja allt brus, brusreduceringsartefakter och missfoster till havererade pixelkluster med något annat. Sämre kan det nämligen inte bli.

Man blir alldeles bedrövad när man hör folk säga att "men den har fem megapixel!", fullt ovetandes om att kameran ifråga troligen är diffraktionsbegränsad till ungefär 2 miljoner pixlar, om ens det.

Men, jag är ingen ovän av mobilkameran som sådan. Det är ett utmärkt verktyg för att dokumentera saker när man inte har någon riktig kamera med sig:-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-29 21:40
De må vara så. Men bara de inte börjar stoppa in appar i de riktiga kamerorna =) Då kan man lika gärna fynda på Tradera istället för att köpa en ny värstingdigital. Och så vill jag ju gärna slå ett slag för gamla kameror =)
Goda årgångar av TLR,Bälg och Boxkameror ,Ful-Vue har ett egen disign med sin sökare och
frostlackering ser det ut som.Apparna får vara för mig har nog med mina äkta veteraner att testa.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-29 22:46
Javisst räcker det med äkta vara! =)
:-D Den här gången var du riktigt rolig!
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-29 22:45
Det var meningen =)
Noterar att kameran till vänster är en Super Ikonta; kanske modell B?. Jag har precis "hittat" en motsvarande i våra gömmor (ärvda saker). Jag har googlat en del och kommit fram till att den verkar vara Super Ikonta III som är en uppföljare till B. Kameran till höger har jag ju inte men en Yashica i alla fall som är väldigt lik din Rolleiflex. Känns lite uppfordrande att helt oplanerat vara ägare till två älde kameror. De bör ju användas vilket inte är helt främmande för mig, fattade ju intresse för foto på den analoga tiden. Använder du dina flitigt?

Jag är så glad att jag har Symbian (N8) för det produceras inte appar i överflöd till den! Skulle nog annars gladeligen sköljas med i strömmen... Och N8-kameran duger som den är i de situationer inget annat finns till hands. Eller i situationer då det inte är läge att hala fram en en riktig kamera... N8 lär ha en kamera som tillhör de bästa på mobilsidan sägs det så jag är glad....
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-30 07:03
Kameran till vänster är en Nettar 515/16 och är en enkel viewfinder. Super Ikonta är en mätsökare. Jag har alla varianter av dessa appar =) 6x4,5, 6x6 och 6x9 i både Nettarfamiljen och Super Ikontafamiljen. Du finner dem alla i mitt album Mina Retrokameror.
Om dina ärvda kameror funkar måste du naturligtvis testa dem! Fattas bara =)
Mobilkameran betraktar jag som en nödkamera om jag händelsevis (Gud förbjude!) inte har något annat med mig!
Det har ju alltid sysselsatt marknadsförarna. Hur skall den sorgligt okunnige användaren nå ett originellt resultat utan att anstränga sig. Om det vore möjligt kanske han öppnar plånboken. Det är naturligtvis inte möjligt, eftersom saken blir självkanibaliserande - med det räcker med att användaren tror att det är möjligt.

Kan det förresten någonsin vara en hobby att trycka på en knapp?
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-30 10:54
Det är nog så att man inte ska kräva för mycket av en kameraanvändare. Det blir för jobbigt! Allting måste gå fort och vara kul "annars kan det kvetta". För oss andra som tjusas av möjligheten att bemästra något och känna stolthet i att lyckas väntar ättestupan =) Man får ju inte visa sig på styva linan. Jantelagen förbjuder det.
syntax 2011-04-30 11:18
Hum - vet inte hur mycket jag har i ÄTP
Men..visst kan man gilla både fina analoga kameror och appar? Det finns i alla fall en person som gör det..det är jag HELT säker på:-)) Tror på en salig blandning. Dessutom är det ju just det som är så kul.
Dina gamla fina kameror behöver inte vara rädda för konkurrens.

/Anna
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-30 16:54
Jag är inte det minsta rädd för apparna. Var så säker.och mina gamla kameror är inte rädda för konkurrens så länge de är hemma hos mig =)
Anna-Lena Forsman 2011-05-01 01:52
Fotografens..blick för komposition och eventuell bildbehandling.. är de viktigaste ingredienserna i en bra bild. Jag tror att den analoga tekniken har goda chanser att stanna kvar. Hoppas verkligen det..jag vill ju prova nån gång:-) ..
och ..ytterligare en gång..:
Det är bra med en salig blandning! Snabbt eller långsamt..många bilder eller få..
Huvudsaken är väl att vi utvecklar vårt sätt att se..och har vansinnigt kul under tiden.

/Anna