Mitt fotografiska minne

Alternativ gatufotoapparat

Den här konfigurationen är det jag burit omkring på stan när jag varit ute den senaste tiden. Men nu är rullen slut och det är dags att visa lite resultat.


Leica IIIf med collapsible Summicron 1:2/5 cm, sökare SBOOI och Kodak Tmax 400. Allt från 1954. Ja, utom filmen förstås.

Ett klassiskt turistekipage. Jag ville se om jag klarar av att gatufota med det korta teleobjektivet. Och det gick bra, tycker jag. Än så länge. Jag gillar och fotar mest med 35 mm men man måste ju pröva lite annat emellanåt. Jag har märkt att jag gärna står för långt ifrån med 5-centimetern. Man borde nog gå lika nära som med 3,5-centimetern och få ett tajtare utsnitt av verkligheten. Nåväl, nästa gång. Nu lite bilder från storstan.


Just det. Det är inget tele, herr Meldert


Kö på Fotografiska. Som medlem i Familjen går man förbi kön =)


Hamburgare


Bällstavikens båtstadsrättsförening. Med gulfilter. Jag står på en av båtarna efter inbjudan av ägaren.

Tyvärr låg det en filmrest från någon tidigare film framför slutaren och spökade i en del bilder.

Nu blir det andra bullar ett tag =)

 

Inlagt 2011-04-02 12:05 | Läst 5972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Såna där fördigitala grejer e snygga!
Och funtionella verkar det som! :)
Och att fota med tele e svårt! ;)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-02 14:55
Den här fördigitala grejen är sehr schön och en trevlig promenadkamrat. Jag träffade en annan fotograf, tillika krigsfotograf, och han spanade in den direkt och identifierade typen utan att jag behövde svara. Det blev ett långt samtal om gamla kameror och gamla Leicor i synnerhet. Det blev inte många bilder den dan men behållningen blev god ändå.
Oj, oj!! En IIIf med självutlösare och infällbar Summicron 5cm. Min absoluta favorit i det tidiga Leicasystemet. Sedan är ju objektivet rent hysteriskt historiskt - men var få tag på ett sådant utan repor och slöjor?
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-02 14:49
Du får gärna berätta historien, det vet du. Jag ville ha en collapsible istället för en rigid. Kameran blir mindre och smidigare då. Jag fick ett mail från Leicashop - Just arrived och slog till direkt. Slight haze bara men de är kräsna (eller korrekta) i överkant. Jag tyckte den såg prima ut när den kom och i bilderna ser jag inget spår av något.
Det är f ö samma kamera som jag bloggat om förut med en Summaron 3,5 cm.
Leica håller måttet mer än väl oavsett ålder. Gedigenheten är på topp och också bildresultatet.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-02 17:03
Ja, den här verkar vara vid väldigt god vigör. Kanske bättre än den trötte ägaren =)
Gängleican (serie III) är väl inte den bästa, men den är i alla fall vackrast av alla Leicor! Men att kalla 50 mm för tele är väl att ta i? Måste man verkligen ha en påsticksökare för 50 mm, jag trodde mätsökaren hade en ram för den brännvidden.

Hur som helst, en trevlig bildsvit!
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-02 20:09
Av gäng-Leicorna är serie III top-of-the-line men IIIg som kom´sist var nog den bästa. Den hade en bättre sökare. Nej, visst behöver man ingen extra sökare men originalsökaren har ett så LITET hål så jag föredrar att se lite bättre. Det är illa nog att ställa skärpan i det ena hålet. Sen ska man ändå flytta ögat till det andra lilla hålet och då kan man lika gärna flytta lite till och se bra.
I ljuset av dagens M-Leicaentusiaster, kan det ju vara kul att erinra om att Leica IIIg var en konsekvens av att den första M-Leican, Leica M 3, togs emot så negativt av Leicaentusiasterna. Den var "stor", "ful", och "klumpig" - det var "ingen riktig Leica". Hos Leitz fick man lite kalla fötter, och släppte ut en helt oplanerad ytterligare modell i III-serien - alltså Leica IIIg.
EGW 2011-04-02 23:43
Jag minns faktiskt att IIIg-modellen fanns samtidigt som M3. Det fanns ju dessutom en Ig utan sökare, annars utformad som IIIg. Lite inkonsekvent namngivning kan man tycka. Jag har undrat varför IIIg och M3 fanns parallellt, och nu fick jag alltså svaret.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-03 08:10
Det låter lite konstigt i mina öron att M3 skulle möta motstånd vid lanseringen. Sökaren borde ha knockat alla. Likväl vann den terräng snart nog och producerades i stora antal.
Även småbildsformatet mötte i början stort motstånd. Yrkesfotograferna och de avancerade hobbyfotograferna talade föraktfullt om "strumpebandet" - detta var ju inga "riktiga kameror". Som bekant vann det terräng.
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-03 09:41
All förändring möter motstånd. Och alla nymodigheter har ju heller inte varit förbättringar. APS-formatet t ex.
Du slänger väl inte kameran för att filmen är slut. Man kan återanvända dom där. Hm - Leicafotat mycket tidigare så man blir lite sugen. - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2011-04-04 17:42
Den får bara vila ett tag. Jag har ju andra att köra film i också...
Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den =)