Mitt fotografiska minne

Att lägga om stilen är inte lätt

Om att ta bilder för publiken

Jag har aldrig i mitt liv som fotograf lyckats sälja en enda bild. En gång var det nära. Jag blev uppringd av någon som ville ha en bild i nåt magasin eller hemsida. Jag ville ha en mindre summa för den. Hon skulle kolla med chefen. "Det har vi ingen budget för", sa han. Det skulle förstås vara gratis. Då blir det ingen affär kontrade jag. Och därmed var det första tillfället borta.

Jag är lite avis på goda vänner och bekanta fotografer som lyckas sälja bilder av det mer konstnärliga slaget, i svartvitt och kopierade i mörkrum. Stilleben eller landskap för det mesta. Jo, jag vet. Jag har ju nyss sagt att det är svårt och inte min grej med natur och landskap. Jag vill ju gärna sälja de bilder jag tycker det är roligt att ta, t ex veteranbilar. I stället har jag gett bort flera bilder som tack för hjälpen med något jag behövde hjälp med eller som födelsedagspresent.

Rättelse: Jag har visst lyckats sälja ett par bilder på en irakisk familj som jag fick nöjet att fotografera inför en jul. Jag jobbade på samma ställe som frun i huset och hade en utställning svartvita porträtt på jobbet som hon fick se. Hon gillade svartvita bilder. Det blev ett par 24x30 på fiberpapper. Sommaren efter blev jag inbjuden på sonens studentfest och tog ett par rullar. Jag gjorde mindre kopior av de bästa och gav bort som tack för festen.

Man måste förstås jobba för det. Hänga på utställningar, ha en egen hemsida med köpfunktion, visa bilder i alla tänkbara sammanhang och göra mer väsen av sig. Man säljer inga bilder för att man sitter på kammaren och önskar sig. Jag måste börja jobba på det. Ta nya bilder. Tala om att de finns. När pandemin är över...


Nästan såld

De här kanske är gångbara

 

 

 

 

Ni hajar va. Grubblerierna går nog över

Eders Hängivne

PS
Mannen i det irakiska hemmet är numera min frisör.

Inlagt 2021-01-05 19:24 | Läst 2266 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Säljande bilder allihop!!
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 08:00
Tack, Peter.
Fina bilder men problemet är väl att det finns för många fina bilder och för få köpare. Vi drunknar numera i bilder.
syntax 2021-01-05 21:03
Så är det - och det är därför den tekniska utvecklingen kommer at bli hobbyfotografins död. Efter hand vill ingen längre anstränga sig med sådant, eftersom erkänsla inte ges.
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 08:02
Jo, så är det nog. Ingen vill köpa bilder, bara titta =)
Jag har köpt några bilder av fotografer som jag känner och hängt upp hemma. Men det är väl inte så vanligt kan jag tro.
Kloka ord kring det där med att sälja bilder. Är nog ett minst lika hårt arbete som att få fram fina fotografier.

Dubbelarbete är ju kanske inget att sträva efter. Då får det gärna betala sig lite bättre till att börja med, så att åtminstone hobbyn går ihop sig en aning.

Vackra bilder, fullt säljbara liksom den mycket vackra Buicken.
Allt gott!
//Morgan
Sven Blomquist 2021-01-05 22:04
Buicken är fin. Vill ni se gamla dollargrin så reser ni till Havanna Kuba! Där finns det många gamla "vrak" att beundra. Det flesta har bara en enda vindrutetorkare. Ratt från Fiat i en Chevrolet finns det också, men de rullar i alla fall! Häftigt!
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 08:04
Det svåraste arbetet är nog att ställa om vad man tar bilder på.
Havanna är nog bra men det finns tillräckligt med veteranbilar i Sverige. Och mycket närmare.
Jag tror att man måste välja. Antingen fotografera man för att sälja bilder eller för att det är roligt att fotografera. Själv fotograferar jag för att det är roligt. Det finns igen prestationsångest inblandad då. Jag kan experimentera hur jag vill mitt
bildskapande.

Hälsningar Jörgen
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 08:07
Håller med dig Jörgen. Jag väljer nog till sist att ta det roliga bilderna. De som jag känner mest för.
Intressant fråga det här när alla är fotografer! ;) Jag tror man måste specialisera sig starkt! Sedan om det är udda författarporträtt i svartvitt eller Kubanska bilar i Kubansk miljö, det kan nog gå bra vilket som! Men man måste avvika/märkas i den stora bildmassan! Och bli mycket unik! Och fota unikt! Och även hitta en marknadsföringskanal för det här! Att bara lägga ut på nätet räcker inte! Och man måste även vara långsiktig även om inte resultatet kommer direkt! Och man måste såklart även ha kontakter! :)
Gud va tråkigt det låter! ;)
/Bengan

Ps. Vad gäller att bli hittad på nätet, så har jag blivit hittad några gånger! Fattar inte hur! Men ett va ett tapetföretag som ville göra en fondfototapet av en av mina bilder,
och så ville Gothe-Institutet köpa en bild, och så va det några till! Alla beställningra va på "gamla" svartvita bilder! Konstig smak folk har! ;)
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 10:56
Jag tror på det unika, det som sticker ut. Och just för att det finns så många oerhört duktiga amatörer blir det inte lätt. Det är för många som sticker ut!
Man kanske ska låta bli att visa sig på nätet? De jag känner som säljer bra gör det på utställningar där "riktiga" människor går och tittar. Ja, vad ska man tro? De bilder jag faktiskst sålt berodde på att jag ställde ut i en korridor på jobbet.
Benganbus 2021-01-07 13:02
Vad gäller att sälja bilder, så var jag med i konstrundan på orten. Bilder på vägg alltså, där sålde jag bilder. Så att vara med på ortens konstrunda eller regions konstrunda är ett tips. /B
Det var ju en väldans läcker bil där, häftig färg och så cab och allt.Klart du skulle haft betalt för den bilden! Hälsningar/ Björn
Svar från N Thomas Meldert 2021-01-06 14:22
Det tyckte jag också. Så det blev ingen affär. Jag tror jag gjorde rätt.