Mitt fotografiska minne

Betraktelser från Montreal -10

Om berget Mont Royale

Men först helt kort om Quebecturen. Det blev nästan 300 bilder på knappt två dagar. Många dåliga ska jag erkänna men att gå igenom alla på den här mini-PC:n är jag inte så lockad av så jag tänkte titta över bilderna hemma i Stockholm på min vanliga maskin. Sen bloggar jag om Quebec som i mitt tycke är lite intressantare än Montreal. Håll utkik efter bloggen någon gång nästa vecka, alltså.

Idag blev det en tur till berget mitt i stan, Mont Royale, som gett staden dess nuvarande namn. I början hette den ju Marie Ville (Marias stad) och fortfarande finns det ett litet område i centrum som heter just så, eller Ville Marie (det är lite olika).

Vi tänkte ta taxi upp till berget och den första taxin i kön i korsningen utanför var inte riktigt vaken. Taxin bakom tutade och han vältrade sig yrvaket ur bilen. Med viss tveksamhet satte vi oss i den invändigt smutsiga bilen med dess snörvlande chaufför. Men köra kunde han, allt under det att vi fick höra politisk agitation på franska ur radion på alldeles för hög volym.

Efter en kort promenad ut till Chalet du Montreal mötte oss tulpaner i mängder.

Alla i rosa till lila i kulören

Chaleten själv är en magnifik byggnad.

Liksom utsikten. När man går där nere känner man sig liten under alla höghusen. Här uppe får man perspektiv på tillvaron.

Vid balustraden flockas turisterna och låter sig fotograferas. Men somliga har haft viktigare saker för sig där framme än utsikten.

Det fanns inget svar i betongen i alla fall men jag hoppas han fick ett positivt sådant.

I fjärran syns lite berg men annars är det ganska platt runt staden.

Vi gick ner från berget på en serpentinväg som går genom en lummig skog och kom så småningom ut på Rue Peel som lutar brant neråt mot Sherbrooke.

Dottern hade fått för sig att vi skulle besöka ett speciellt café som ligger i en bokhandel (vi var där för sex år sedan) och stoppade ett par för att fråga om var det låg. Vi blev inte klokare efter detta så efter att ha fått detta förklarat för mig frågade jag om stället bakom ryggen på mina flickor kunde duga. (Jag har en fallenhet för att nosa upp bra fikaställen på främmande mark). De godkände genast mitt förslag och så kom det sig att vi fikade förnöjt i korsningen Sherbrooke-Peel under ett glastak och varmare än utomhus.

Därifrån tog vi oss en runda i omgivningarna. Det var ännu för tidigt att åka hem.

Vid museet för fin konst satt denna figur bestående av bokstäver. Måhända är det en flitig bloggare som fastnat i sina alster?

Spanska ryttare? Gatan var i alla fall spärrad av dessa upprättstående plastbitar. Temporärt eller permanent har jag dessvärre ingen aning om.

Kanadensisk nödutgång?

Vi hittade så småningom en tunnelbanestation och åkte hem till Joliette.

Mellanformataren

PS
I morgon  åker vi nog ut på vischan till en mindre ort om dottern bara har tur med sin bilburna kontakt. Hemresan på lördag närmar sig hastigt.

Inlagt 2013-05-17 00:42 | Läst 10912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hajade till när jag såg din bokstavsgubbe här. Jag såg ettcTV-program i dag som handlade om Montenegro och i det programmet skymtade en likadan gubbe.
Jag var tvungen att googla och jämföra och nog ser de lika ut.
http://marie.elle.se/etikett/montenegro/
http://www.meet-me-at.com/?p=262
Svar från N Thomas Meldert 2013-05-17 02:02
Där ser man! Samma konstnär eller kopia? Din verkar lite snyggare ihopkommen. Kul idé under alla omständigheter.
Omväxlande och härlig bildkavalkad! Kul att få se några blom- och naturbilder av dig,-) Gillar den översta. /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2013-05-17 13:59
Ja, Anna. Blommor och natur är ju inte riktigt mitt gebiet men när man hamnar mitt i det så slinter jag gärna på avtryckaren lite =)
En ny trevlig bildsvit. Så de kallar det där magnifika palatset för chalet? Det måste vara för att det anses byggt i schweizisk stil.
Svar från N Thomas Meldert 2013-05-18 00:20
Chalet nåntig, ja. Stilen kan jag inte uttala mig om annat än att jag kan hålla med att det är det intryck man får. Jag har aldrig sett en Schweizisk chalet.Jag tror nog att en chalet finns lite varstans i mellaneuropa.
Titta på det här blogginlägget http://www.fotosidan.se/blogs/erikssonrobin/franska-rivieran-2.htm
Din gubbe finns påmfler ställen!
Svar från N Thomas Meldert 2013-05-20 20:22
En flitig konstnär eller så har originalet många lärjungar =)