Mitt fotografiska minne

Ett gossebarn är fött!

För att fira det nya gossebarnet på Kyrkogatan 23 upprättade Åmås stadsingenjörskontor en karta över Åmåls stad samma år men först 1999 fick han, jag, reda på det. Jag hittade kartan på Returen lyxigt inramad med glas och allt. Ramen dumpades i flytten men eftersom jag är en liten kartnörd sparade jag kartan med det mycket sköra papperet.

 

 

 

Jag såg dagens ljus i en gatukorsning. Korsningen mellan Kyrkogatan och Norra Långgatan i Åmål. Fast egentligen gjorde jag det på BB två långa stenkast därifrån på andra sidan Södra skolan. Det blev nu i alla fall mitt första hem på jorden. Lars Johansen har kallat sin bild på korsningen för Lyckliga gatan. Han anade nog hur rätt han hade. I det här inlägget har jag tänkt sätta stämningen för ett större projekt som jag gått och ruvat på länge: Att dokumentera den miljö jag växte upp i. Centrala Åmål. Nå, det är väl snart gjort =) Åmål är ju inte stort och den gamla stadskärnan ännu mindre. Men jag låter det ta sin tid. Och ibland spiller det nog över till bloggen också.

 

Här var mitt revir. Här var jag ”King of the road” på min röda cykel utan limpa och pakethållare.

 

Norra Långgatan

 

Här har jag ”kopierat” Elin Torgers bild. Hennes bild står upp (står ut gör de alla) men min ligger platt som en pannkaka. Hennes är tagen i snöväder. Min en ljummen septemberdag. Vänern ligger där borta vid änden av gatan. Min sjö. Huset nämast är mitt hus De andra två kom till långt senare. Där det blåa huset står var gaveln på vår faluröda uthuslänga med alla vedbodar och små kyffen till förråd. Pappa hyrde ett rum som han använde som verkstad. Bortom det fanns en liten villa och längst bort står fortfarande en tegelröd transformatorstation som jag inte är vän med. Men det är en annan historia. En vinterhistoria på plåttefat.

 


Kyrkogatan 23

 

Här är en bild från Kyrkogatan. Vi hade lägenheten i det närmaste hörnet, inte i korsningen. Tre fönster mot gatan och tre in mot gården. Tre? När HSB köpte fastigheten och byggde om rev de mitt rum! Men jag fick ett nytt i Vällingby 2008 så allt är förlåtet =) Ingången var i det inre hörnet av huset.

 

 

Bildbevis på att mitt rum har funnits. Ser du tillbyggnaden?

 

Projektet ska egentligen bli en utställning här på FS. Den är påbörjad men inte publicerad. Jag smyger nog in den med en liten nyhetsblänkare på min profilsida om ett litet tag. Sannolikt kör jag allt i sv/v så att det blir svårare att skilja gamla och nya bilder =) Det handlar ju trots allt om perioden 1954 till 1967 då färgbilder ännu inte var var mans möjlighet.

Inlagt 2008-10-23 11:10 | Läst 6252 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det blir nog en fin liten berättels om dit liv.Jag skulle själv vilja göra något liknande men jag har bott på 52 olika adresser och jag kommer inte ihåg ens hälften.Jag har varit kock och flyttat mycke.Från Luleå-Varberg.Här i Frinnaryd har jag bott i 23 år.Jag ser framemot att få se din utställning.
FH Kenneth
Svar från N Thomas Meldert 2008-10-23 11:50
Det verkar som om du också har en historia att berätta =) Bara annorlunda. Du har nog många lämpliga projekt liggande som bara väntar på din uppmärksamhet =) Frinnaryd kan ju vara ett.
Jag är svag för gamla kartor och att jämföra då och nu. Även gatubilder.
Något att se fram emot!
/Olle