Mitt fotografiska minne

GÅRDAGENS NYHETER

Världens första mätsökarkamera

En mätsökarkamera är en kamera som mäter avståndet till motivet med hjälp av en dubbelbild i sökaren. När dubbelbilden sammanfaller har man ställt in rätt avstånd. Om mätningen görs medan man vrider objektivet kallas det att mätsökaren är kopplad. En okopplad mätsökare ger avståndet men därefter måste man ställa in samma avstånd på objektivet.

Världens första kopplade mätsökarkamera var en Kodak 3A Autographic Special och den började säljas redan 1916. Både Leica (Leica II) och Zeiss Ikon (Contax I) introducerade kopplade mätsökarkameror först 1932.

Mellanformataren

Källa: Wikipedia

Inlagt 2013-02-20 21:38 | Läst 5972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den där gamla radion väcker verkligen nostalgiska minnen. I mitt föräldrahem hade vi en Siemens av samma årgång, fastän inte just denna modell. Vår hade luckor som man kunde stänga framför fronten, fast genombrutna så att ljudet ändå gick igenom. Men det var samma stuk på panelen. Och så det "magiska ögat" som fascinerade mig så! Men det är lite fascinerande hur industriformgivningen ändrats sedan dess.
Svar från N Thomas Meldert 2013-02-21 07:09
Snart är dess saga all dock. När de digitala radiosändningarna börjar om några år finns det inte mycket kvar att lyssna på.. Pappa hade en Grundig som såg nästan likadan ut. Den hade jag i min ägo under några år innan den gav upp. Några år senare dök den här upp på en auktion och jag slog till. Av nostalgiskäl =)
På en sån här kunde man ratta in Radio Luxenburg det var ju mest Andew Walter och Kalle Jularbo på P 1.
Den enda mätsökare jag köpt är Konica 1 och Opemus annars var det en Watameter i blixtskon som
gällde./blj
Svar från N Thomas Meldert 2013-02-21 09:38
Radio Luxemburg var den givna stationen i ungdomsåren. Nu lyssnar jag mest på svenska staioner på UKV.
Jag har en Watameter när jag går ut med mina gamla mellanformatare med bälg. Är det bra ljus räcker det med hyperfokal och syftning med den mätsökare jag har inbyggd i skallen =)
Jag tror nog att en mätsökarkamera är en kamera som har den kopplade avståndsmätaren även inkopplad i själva sökaren. En Contax II är alltså en mätsökarkamera, medan en Leica II inte är det - den är en kamera med kopplad avståndsmätare som får hanteras utanför huvudsökaren.

Man skall inte tro på allt som står på vikipedia... ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-02-21 17:14
De kanske inte har så kunniga historiker i staben =)