Mitt fotografiska minne

Gurkornas paradis

Och en fotografisk gigant från Åmål

Frugan har fått gurkor på hjärnan. Så nu odlas det gurkor i alla hörn av bostaden och på balkongen. De verkar trivas väldigt bra i mitt arbetsrum. Åtta blommor så här långt och blomman sitter på ytteränden av en minimal gurka. Frun fröjdas medan jag oroar mig för det växande dunklet.


Rolleiflex + Tmax 400

Olle Englund (1916-2004) är en fotografisk gigant  som var med och startade Åmåls Fotoklubb 1948. När även hans hustru Irene dog ville släkten skänka hela hans fotografiska samling till Fotoklubben. Klubben har förvaltat Olles bildskatt och satt upp en websida med bilder från hans rika produktion. Det mesta bildmaterialet har lokalhistorisk prägel och värdefull för alla som levat i Åmål när han var verksam. När jag läser om Olle och ser bilder på honom slås jag av hur han som ung liknar en ung Henri Cartier Bresson. Han hade en diger samling kamerautrustning med alla tänkbara format och fabrikat. Bl a en svart Leica M3 med ett svart 35mm glasögon-objektiv. Jag undrar stillsamt om klubben vet vilken skatt de sitter på. Mycket synlig mässing där. Patina efter flitig användning. Det är inte så många svarta M3:or som är i omlopp. Lite avis är jag allt, även om det inte är en från första året.

Kolla Olles bilder  här och njut. Läs gärna om honom och hans vänner i Fotoklubben. Om några år firar klubben 70-årsjubileum.

PS
Även jag var medlem i Åmåls Fotoklubb mellan 1985-2008 (då jag flyttade till Vällingby). Fast långt innan jag blev medlem åkte vi barn med på fotokklubbens många utflykter. Och jag kände Olle och träffade honom många gånger. Jag såg honom aldrig utan kamera.

Eders Hängivne

Inlagt 2023-05-25 19:29 | Läst 2720 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Imponerande samling kameror och ett förnämligt antal vackra foton. Bra arbete fotoklubben gjort! Hoppas det går bra med gurkorna. Hälsningar/ Björn
Svar från N Thomas Meldert 2023-05-25 20:53
Ja, det är en fantastisk samling av bilder. Även om de har slängt en del bilder på bl a blommor.
Det återstår en hel del arbete. De har bara börjat.
Jag oroar mig inte för gurkorna. Frugan har stenkoll och springer vattenkannan flera gånger om dagen.
Kul att ta del av!
Jag har alltid tyckt att den som tar mycket bilder, behöver mycket grejer.
Svar från N Thomas Meldert 2023-05-26 06:35
Ja, det är klart att man behöver mycket grejer. Annars sliter man ju ut dem =)
Jag byggde ett växthus och så var problemet med huset som djungel över (förutom en massa krukväxter förstås...).

Tommy S.
Svar från N Thomas Meldert 2023-05-26 09:29
Det fungerar ju bara om man har en tomt att bygga på. Jag har bara en inglasad balkong.
Jag kan inte annat än le när jag ser dina bilder på gurkplantorna. Hos oss var den min sambo som kom på idén att odla gurka inomhus (innan det fungerar i växthuset). Vi har nu en gigantisk planta som fyller att halvt panoramafönster i vardagsrummet där det mognar gurkor nästan varje dag. När jag vattnade den nyligen räknade jag till 10 gurkor som växer till sej. Observera att vi ha EN planta. Lycka till!
Hälsningar Lena
Svar från N Thomas Meldert 2023-05-27 06:42
Jag har tre krukor i mitt arbetsrum. Vardagsrumdfönstren är fulla av krukor liksom balkongen.. Mängder med blommor men gurkorna är ännu små. Jag misstänker att min fru har tagit sig vatten över huvudet. Inte ovanligt för hennes del. Ska det göras så ska det göras ordentligt =)
Odla gurkor är ingen dålig hobby, kanske något jag skulle kunna testa. Inomhus så kommer inte rådjuren åt dem heller.
Svar från N Thomas Meldert 2023-05-27 06:43
Kör inte med för många krukor bara. =)