Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5882 // X100-changed-the-camera-industry-forever

"The Fujifilm X100 series is a line of compact, prime lens cameras first introduced in 2011 with the Fujifilm FinePix X100. The X100 was a game-changer for the photography industry. At the time of its release, nothing like it existed on the market. It was the first Fujifilm compact camera to pack an APS-C sensor, a fast 23mm lens (35mm full-frame equivalent), and a renowned hybrid viewfinder system into a sophisticated, retro-styled body with traditional analog exposure controls. With the X100, Fujifilm successfully blurred the lines between digital and analog and proved that a unique shooting experience was just as valuable to photographers as improved technical specs."   (Casual Photophile)

https://petapixel.com/2020/02/18/3-ways-the-fuji-x100-changed-the-camera-industry-forever/

https://casualphotophile.com/2020/09/14/fujifilm-x100v-review-a-digital-camera-with-an-analog-heart/

https://www.stevehuffphoto.com/2010/09/19/the-leica-x1-has-some-competition-the-new-fuji-x100/

Så uppfattar jag det också! En liten M Leicaliknande kamera, en kameramodell som har sålts mycket bra! För min egen del så blev det som en aha-upplevelse när jag fick hålla i X100 på Tårtan för ett dryga tiotal år sedan! Tack för de Leif! Här hade Fuji gjort en kamera som Leica borde gjort! En digital liten "mätsökarkamera", med en fast optik, motsvarande 35 mm brännvidd, och där man kunde ställa slutaren helt tyst! Tystare än en Leicaslutare! :)
(Nu menar jag att Leica borde gjort något liknande som en instegskamera, istället för de sökarlösa "tvålkoppar" man då kom fram med)
Och många, även de som inte haft någon mätsökarleica tidigare, prövade på en X100!

Inte så mycket mer i dag! :)

/Bengan

Postat 2022-08-08 12:42 | Läst 167 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5881 // Återanvändning!

Jag håller på att återanvända ett äldre objektiv! Nåja, kameran e litet äldre också, men inte så gammal som objektivet! Tittade i går när objektivet tillverkades, det verkar vara år 1949! Serienummer: 3275954! Den här Biotaren skall normalt sitta på en Contax S, men är nu utlånad till en yngre kollega, Chinon CE-4! Jag har nästan kört igenom en rulle film, nu står räkneverket på 3o, så det e nära nu!
Fototempot är litet annorlunda i analogt, så min iPhone får vara dagsbildskamera och bloggberättarkamera!

.

Här ligger kameran med objektiv på boken som en Zeissnörd bör ha! :)

.

Vad gäller annan återanvändning eller återvinning, så undrar jag vad man menar! Jag tycker det mer verkar sopsortering, ställ här och köp sedan nytt! När vi köpte ny spis så frågade vi på elfiman om det gick att laga äldre spisar! Joviss, de här med plattor är lätta att åtgärda! Men med hällar och liknande, så var det nog mycket tveksamt! Å vem vill ha en så'n här gammal plattspis? Och det e klart, de nya spisarna e mer energisnåla! Men det kostar energi och råvaror att tillverka nytt också! Men råvaror och energi finns det väl gott av! Eller?

Vi går en kvällspromenad nästan varje kväll, ofta till kyrkan! Nåja, vi går runt kyrkan, och nere vid stranden till Frösjön finns bänkar att sitta på och tänka på den tid som varit! Sommaren typ, för kvällarna blir nu mörkare och mörkare!
.

Fint det här!
Så grip dagen när det ännu e ljust och det finns blomsterprakt kvar! För snart kommer mörkret!

/Bengan

Postat 2022-08-07 08:03 | Läst 323 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5880 // Till det svartvitas försvar

.

.

/Bengan

Postat 2022-08-06 07:38 | Läst 322 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 5879 // Chinon CE-4, och att fota analogt i dag! Har ni hört det förut! ;)

King of Bokeh som sagt! :)

Ok, intressant kamera kanske någon säger, men ändå varför fota analogt i dag! Ok, jag vet att det går långsammare, det blir inte så skarpt, är bökigigare och blir dyrare! Kanske en litet långsökt jämförelse, men man kanske kan man jämföra det med snabbmat mot att att köpa råvaror och laga till en maträtt själv? ;)  Det digitala e snabbmat då alltså! :)

Nu säger jag inte att jag aldrig äter snabbmat, för det finns en del godbitar även där! Och utan min iPhone så hade det inte gått så fort att göra den här bloggen ;)
Och det här är en del i vår västerländska värld, vi omges av hjälpsamma hjälpmedel hela tiden, så vi kan hinna med andra saker! Och slippa stressa! ;)
Nu kanske en besserwiser säger, hinna med vadå? Hinna med och sitta och titta på en massa Tv-serier! ;)
Nu va det där inte snällt sagt, för vi tittar såklart också på Tv-serier! :)
Men till saken, jag tycker i alla fall det e kul det här med Chinon CE-4! " Som hemlagat liksom! Och jag skall försöka framkalla en film snart! Om jag hinner! ;)

Just nu, 06.00, så regnar det i Gnesta!

/Bengan

Ps. Vad gäller äldre grejer, så måste jag nog "investera" i en ny dator snart! Jag sitter med en laptop/dator (från ett företag) som säkert är åtta tio år gammal, där fläkten börjar att låta och jag får stopp då och då med varning om fan-problem! Då knackar jag hårt i botten på datorn, då brukar den starta!
Och varför berättar jag det här då?
Kanske för att få tips och råd om en billig och praktisk "jobbdator!" :)

Postat 2022-08-05 06:00 | Läst 397 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5878 // Mera Chinon! Virvelbokeh och motljusskydd!

Vi tar det enkla först, motljusskydd! Numera har det blivit trendigt att använda sk. ventilerade motljusskydd! Nu e det här sk. ventilerade skydden inte gjorda för att ventilera eller kyla ner objktivet under varma dagar, utan det här skydden e gjorda för mätsökarkamerorna, Leica typ! Men de flesta fotografer vet inte vad en mätsökarkamera är! Suck! ;) Ok, kortfattat, det blir lättare att se motivet genom sökaren på en mätsökarkamera då det är ett ventilerat skydd på kameran!

För en SLR eller digitalkamera så skall motljusskyddet se ut som det som sitter här på Biotaren! Det felaktiga skyddet ligger på bordet! Men trender e trender, och jag kan väl hålla med om att det ventilerade ser litet mer proffsigt ut! :)

Och så om Bokeh!
Bokeh (japanska: 暈け "suddig") är inom fotografin ett begrepp för den estetiska kvaliteten av suddigheten hos delar av en bild som inte är i fokus. Utseendet på bokehn varierar mellan olika kameraobjektiv.(Wikipedia)

Virvelbokeh är en intressant bokeh som kan användas kreativt, framförallt till porträtt. :) Objektiv som är kända för sin virvelbokeh är Carl Zeiss Biotar 58/2, men även Helios-44 58/2 och Helios-40 85/1,5. Denna effekt kommer av hur objektivets är uppbyggt!

Men originalet för konstnärlig Bokeh är såklart CZJ Biotar! :)
Och jag tror att de 17 bländarbladen i Biotaren har en del med bokehförmågan att göra! :)
Här är mer läsning om Bokehobjektivet!

Men visst kan det funka med selleri också! Som Helios-44 58/2 och Helios-40 85/1,5! ;)

Men sedan gäller det också att hitta motiv så att den sk. Bokehn syns i bilden! Och man bör nog ta flera bilder i olika ljus på olika bländare!
Mitt Bokehprojekt är att ta några porträttbilder! Modell är tillfrågad, men jag väntar på svar! :)

/Bengan

Ps. Håller på att kolla på nätet för att få några porträttbokehtips! Söker bla. på, "bokeh effect black & white portrait photos"
Fast det jag får fram ligger väldigt nära Pictorialismen! :)

Postat 2022-08-04 07:50 | Läst 378 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 1177 Nästa