Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4556 / Varning för den här optiken! Den e inte skarp nog för dagens fotografi! ;)

Så kallad skärpa från en Elmar från 1932 på Fuji X-E1! Hade det varit med dagens optik, då hade ni fått se på skärpa! (Bilden e mycket delförstorad redan här, men ni kan nog förstora mer så ni ser oskärpan bättre)

Alltså, för att komma till sak, så fick jag nyss ett oroande telefonsamtal från en deltagare i Sötälje fotoklubb! Han berättade att flera av medlemmarna verkar vara ute på nätet och tittar på Elmarer! Elmar 3,5/50 mm alltså, för att ha på sin digitalkamera! Jag misstänker då såklart att man inte tagit till sig hela sanningen om den här optiken, utan man tror bara att den bara e väldigt speciell och väldigt bra typ!

Men tänk efter litet nu, det här e en gammal optik, konstruktionen/uträkningen från 1920-talet! Men visst går det att fota med, men utan den skärpa som vi e så vana med i dagens optik! Och det värsta vore ju också, om någon av era vänner kollar via sin datorn på en bild ni  tagit med tex en Elmar 3,5/50 mm! Och FÖRSTORAR bilden! 

Och inte minst, så e det bökig att fota me den här optik då man måste ställa skärpan manuellt! Manuellt e även det passerat liksom!

Och inte minst, en gång till, optiken är inte antireflexbehandlad! Bara det e ju en katastrof! Tala med någon av dagens objektivtillverkare så får ni höra sanningen om den här icke antireflexbehandlade optiken!

.

Så med det här vill jag bestämt avråda att köpa en så'n här gammal optisk konstruktion för att ha på sin digitalkamera, även om ni sett andra göra så, och kanske även läst om optiken på nätet! Det finns även skumma kamerabloggare! Å hört talas om alternativa nätfakta?

Så köp nytt i stället! Objektiven blir bara bättre och bättre för varje halvår som går!
Det e just därför det kommer nya objektiv varje halvår! ;)

Hoppas nu någon i Sötäljeklubben läser det här på nätet och vidarebefodrar varningen till berörda! ;)

/Bengan

Postat 2019-03-21 11:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4553 / Ibland så lyckas man hyffsat även med det analoga vad gäller skärpa! :)

Förstora gärna bilden! :)

Med anledning av Torsten Overgaards artikel om skärpa! ( En artikel som jag länkade till i förra bloggen)
Alltså, vi vet ju att mycket av bildtittandet numera sker via dator ! Bild på vägg har nog blivit mera typ museum! ;) Så det gäller att fota skarpt, för man vet att bilden, jag menar då skärpan i bilden, den kommer att granskas noga via en dator! Ofta i förstoring! Och är det en bra skärpa, så kan kommentaren då förhoppningsvis bli: "Vilken skarp bild du tagit" och vidare: "Vad har du använt för objektiv!" ;) :)

Det här litet mer subtila i en bild, eller att bilden förmedlar en känsla, de e nog ett ganska omodernt bildtittande, även om en liten grupp kanske tittar så på bilder fortfarande!

Inte så mycket mer just nu! :)

/Bengan

Ps. Här e hela bilden! Film Tri-X, aningen pressad!

Postat 2019-03-21 08:29 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4547 / Viksängen i dag med en Elmar från 1932!

Jag har ju tidigare undrat, ursäkta mej, varför denna ständiga jakt bland amatörfotografer efter ett ännu skarpare objektiv! Till vad då? ;)

.

.

.

Här borde väl den lilla Elmaren från 1932, som inte är antireflexbehandlad, ta mer styk i motljuset än vad den gör! Respekt liksom!

.

Å här är den lilla fickkameran med optiken infälld!

Nästa onsdag, Tårtan!

/Bengan

Postat 2019-03-20 19:42 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 4546 / Det va enklare förr på nå't sätt, fast ändå inte!

Men det fanns exponeringshjälpmedel vid fotandet, så det gick ofta bra!

.

Å när inte exponeringsstickan räckte, så fick man chansa litet! Och kameran va en svart M Leica :) med Summicron 35 mm! Höfskott, för här fick man inte fota! Full öppning och kanske en 1/15-del med Tri-X!

.

Men här va det lättgissat, typ bl. 2,8, 1/30 på 400 ASA!  Å jag kommer faktiskt ihåg vilken optik jag använde här! :) Å här e litet mer modrnt gatufotostuk, bild bakifrån alltså! ;) Vad gäller utrustning, så va det en Leica M2, OCH en Biogon 2.8/35 mm i M39! Men bilden e bara 15-20 år gammal!

Å i dag fotofika på Viksängen!
/Bengan

Postat 2019-03-20 09:40 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4544 / En ovanligt snygg objektivhållare! För er som gillar den typen av objektivhållare! :)

För övrigt så va vi ute i skogen med Roffe två gånger idag! Undrar om vi skämmer bort honom? Jag har frågat honom, men han påstår att två gånger, det e som ingen gång! Tack för det!

Hur som helst så e han i långlina! Han e alltid i långlina i skogen, vinter som sommar! Han e litet underligt skapt den här hunden, han kan inte styra sina reflexer, säger han! Jag vet, jag har sett det en gång, därför långlina! :)

.

Ute på ett hygge hittar vi en koja! Jag kollar in i kojan, den kan ha varit fin en gång, men nu e det ingen uppbygglig syn!

.

Det har även varit spis i kojan, men spisen den har någon tagit!Och det har även funnits elström!

.

Säng och bord! Och golvet är genomruttet! Ok, då har vi sett det!

.

Efter det så kollade vi att renen stod kvar någon kilometer därifrån!

Nu är vi åter i vår egen lilla koja i centrala Gnesta, med en middag bestående av kokta Belugalinser, blandat med inlagda tomater, samt vokade sockerärtsskidor med svartkål och till det här stekt Tofu! Och så en halv avocado på tallriken som garnering! Drickat e öl! Folk! Helt Ok middag!

Roffe sover redan! Helgen tog nog hårt på honom, å så två gånger skogen i dag!
(Fast de va ingen gång sa Roffe)

Och som sagt, jag tycker det va en fin objektivhållare på förstabilden! :)

/Bengan

Ps. Fotofika på Viksängen nu på onsdag!

Postat 2019-03-18 20:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 910 Nästa 

Skriver om

  • Jupiter-3
    • Intresse - Reportage / Situation
    • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv