Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6575 // AI och Contax II från 1938 med ett Biogonobjektiv! :)

Här e kameran!

Någon kan kanske tycka det är pinsamt, att inte ha koll på de kameror man har! Tex att då och då hitta en rulle film i en kamera, en film som man glömt bort! Jag har inga problem med det, det va nog när jag va yngre, då fanns det en del pinsamheter kunde jag tycka! Numera bjuder jag på det här!
Man blir ofta mer grundtrygg som äldre! Tycker jag! :)

Hur som helst, här på bilden är kameran, som har femton rutor kvar, på en färgfilm! Hoppas jag! Det här skall bli spännande! Skall försöka ta ut rullen innan torsdag, för till Fotofikat på Viksängen kommer Stefan, som har en fotobutik i Södertälje, Stefan som fixar framkallningen åt mig!  :)

Kameran, en ContaxII från 1930-talet med ett Biogonobjektiv, det va en prestigekamera på den tiden! En läkar och tandläkarkamera! Det va dom som hade råd.:)  Och när Contax II kom 1936, så började såklart Leica titta på något liknande, och det kom 1954 med Leica M3! Fast Contax II med sin slutare, vertikalgående metallridå, låg fortfarande före även 1954! Nog om detta! Det är inte något bra fotoväder i dag, solsken! Men det kan ändå bli intressant, då Biogonen inte är T-behandlad! :)
Kunskap ger udda äventyr, eller hur man nu skall uttrycka sig! ;)

/Bengan

Ps. Då kanske inte så många förstår fotoäventyret med en Contax från 1938 så tänkte jag i alla fall försöka imponera litet på Microsoft Bing AI!
För att få litet uppmärksamhet också! :)

Men det blev litet fel och förklaringen var från Microsoft Copilot Bing:
"Förlåt om det blev några fel i mina tidigare svar. Jag försöker alltid ge korrekta och informativa svar baserade på den information jag har tillgång till, men ibland kan det bli felaktigheter. När det gäller termen “fabulering” som du säger att jag gör, så används den ofta för att beskriva när någon skapar eller förändrar information utan att ha för avsikt att ljuga eller vilseleda. I AI-sammanhang kan det ibland hända att en AI genererar information som inte är helt korrekt, men det är inte medvetet eller avsiktligt. Det är snarare en begränsning av den aktuella tekniken.

När jag får en fråga, försöker jag generera ett svar som är relevant och rimligt baserat på den information jag har tillgång till. Detta kan ibland innebära att jag fyller i luckor eller gör antaganden för att ge ett komplett och sammanhängande svar. Men det är viktigt att notera att jag alltid strävar efter att ge korrekta och informativa svar. Om jag inte har tillräckligt med information för att ge ett exakt svar, försöker jag ge ett så nära och relevant svar som möjligt."

Så vad blir kontentan av "ett så nära och relevant svar som möjligt" från AI!  Jo, då man ställer frågor till AI, så bör man ha en egen grundkunskap i ämnet man frågar om , och utifrån svaret från AI, rimlighetsbedöma det svaret!  :)

Postat 2024-03-19 07:29 | Läst 114 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6575 // AI-genererade bilder, är det något som Fotosidan måste ta ställning till? Och varför?

 Joakim K E Johanssons blogg om AI-genererade bilder väckte viss debatt här på Fotosidan! (Se Bilden: AI räddade mitt missade gatufoto) Inget konstigt! Det här är något nytt i vår fotografi! Nu finns ju det här med AI, tex förbättring av tagna bilder, redan i de nya bildredigeringprogrammen vi använder, och ute på nätet finns AI-tips för bildhjälpmedel i massor, typ "skärp upp dina gamla släktbilder", osv, osv! Och AI-genererade bilder finns ute på nätet, så vad göra på Fotosidan?
Om man nu behöver göra något?

Här finns mer att läsa: (Kanske onödigt att lägga ut länkar, ni kan säkert söka i ämnet själva, men ifall)
-Hur man kan använda sig av AI-teknik!

Här finns tex,
-Guide för publicister: Så skriver du en AI-policy!

Och Obs! Den som inte vill fota med AI kan såklart fortsätta utan AI!
Även att fortsätta att fota analogt,
även om det också kan väcka en del känslor! ;)

/Bengan

Postat 2024-03-18 07:23 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Straight 6573 // Stina Berge på Konstrundan Gnesta 2015


Stina Berge, född 16 oktober 1958, är en svensk sångare, låtskrivare, författare och konstnär. Även känd från punkbandet Pink Champagne. (Tillsammans med fyra andra kvinnor ingick hon i punkbandet Kasern 9, men när Kajsa Grytt hoppade av ändrades namnet till Pink Champagne).
Stina Berge regisserade även filmer och skrev några barnböcker.
Stina Berge började spela solo år 2005, och år 2008 släppte hon sitt första soloalbum "Stina & Kärleken".
Hösten 2009 började Stina Berge göra korsord, ett samarbete med H C Nygårdh.
27 oktober 2010 kom hennes andra soloalbum, STINA, även kallat "Pärlplattan"
Stina Berge har ställt ut i Gnesta Konstrunda.

/Bengan

Postat 2024-03-17 22:02 | Läst 181 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6572 // Varje kameramärke har sin mytoskamera! Här är Nikon SP!

Nikon startade i stort sett sin kameratillverkning efter andra världskriget med att göra en kopia av mätsökameran Zeiss Contax II! Men Nikon vågade inte kopiera riktigt fullt ut, utan man tog en enklare leicaliknande slutare, för även om Contaxslutaren va bättre, speciellt på kortare tider, så va den komplicerad!  Och detsamma gällde även avståndsmätaren! Det blev en enklare leicaliknande avståndsmätare! Men det blev en Contax objektivfattning, men med Leicas brännvid på objektiven, så det gick inte att sätta ett Nikonobjektiv på en Contax för skärpan låg då inte riktigt exakt! Litet rörigt va? (Och hoppas att jag förklarar/sammanfattar det hela rätt) Men Nikon gjorde objektiv även för Contax och Leica! Och sålde de här objektiven till en del pressfotografer som bevakade Korekriget och det var då man upptäckte Nikon och att Nikon gjorde bra objektiv! Nästan lika bra objektiv som  Zeiss! Bara nästan lika bra! Men billigare! ;)
Så till saken!
Efter några Nikonmodeller, så kom Nikon fram till sin proffskamera, Nikon SP! Nikon SP kom att ingå i "The Big Four" vad gäller mätsökarkameror, Canon, Contax, Leica och Nikon! Nikon SP blev en populär reportage/presskamera i USA! Och kameran är nu en Mytoskamera! Och Nikon nytillverkade en SP år 2005! Mer läsning här: https://cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

Och var Nikon SP bra då? Mycket bra, trots att man inte hade en speciellt bra 35 mm sökare, för nu hade pressfotografer upptäckt 35 mm som ett "normalobjektiv",  men SP hade även en litet bökig avståndsinställning! Som Contax! ;) Men slutaren den hade nu Nikon under några år utvecklat, och va så bra och driftsäker, att man tog den och använde i stort sett rakt av i Nikon F!

Och det här lilla 35 mm objektivet på 1,8 är ett mycket skarpt objektiv! Ett sådant kulle jag vilja ha på min M6:a! :)

Så för att försöka sammnfatta, Nikon SP är en av Nikons mytoskameror!
Och den svarta Nikon SP med 1,8/35 mm det vore grejer att ha!
Att fota med alltså!  :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2024-03-16 07:33 | Läst 327 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6571 // Fotosevärt på Svt-Play! Nikon-Rockfotograf!

Här berättar Michael Putland om sin karriär - med många unika anekdoter och insikter i stjärnornas liv bakom kulissen." Mycket sevärt!
https://www.svtplay.se/video/jABaxp1/fran-abba-till-zappa-rockfotografen-michael-putland

.

Michael hälsar också på i en Nikon-butik! "The multi-award-winning Nikon-only shop, was founded over thirty-five years ago by Gray Levett with the idea of creating a world-class camera store, offering a service that was second to none."
https://www.graysofwestminster.co.uk/welcome.php

För övrigt så väntar vi på snön! Vi skall till Uppsala på söndag, får se hur det går!

/Bengan

Postat 2024-03-15 22:39 | Läst 231 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 1315 Nästa