Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Jag borde ha blivit arkitekt

Vackra byggnadsverk är som godis. Jag kan suga på dem länge och ögat fröjdas åt alla vackra bilder man kan ta med lite ansträngning. Fula finns det också men de inspirerar bara till att på sin höjd dokumentera eländet. k:fem i Vällingby är en sån byggnad. Jag har tagit kort på det fullständigt meningslösa utstickande taket på södra sidan. Det sitter så högt att det varken skyddar för sol eller regn. Och är fult som stryk. Arkitekten borde ha blivit något annat.

 


k:fem

 

Jag undrar ibland varför jag inte satsade på att bli arkitekt. Redan i unga år hade jag ett estetiskt sinne och kunde rita vackra bilder. Fantasi för att bygga fantastiska arkitektoniska skapelser i Lego också. Det vittnar bilderna nedan om. Möjligen kan jag ha kommit på andra tankar därför att Legot tog slut mitt i ett vidunderligt projekt. Felbeömning av resursbehovet skulle man säga idag. Jag trodde bara att det gick att köpa mer. Nu var mina föräldrars budget inte sån att den hade ett obegränsat konto för Legoinköp så där försvann nog lusten för arkitektur. Idéerna var större än resurserna. Meccano hade jag också. Fick en sats no 4 på min 8-årsdag. De gröna och röda plåtbitarna fogades samman till allehanda konstruktioner. Det finns tyärr inga bilder från Meccanotiden. Pappas konto för filminköp och kemikalier hade väl körts i botten. Meccanot segrade till slut. Inte för att Meccanot hade större resurser men det utvecklades med åldern till en sämre begagnad moped och senare en sämre begagnad bil som båda behövde obegränsat med omvårdnad för att fungera. Jag fastnade där. I mekaniken.

 

På sin höjd drömmer jag idag om att skapa vackra byggnader men fotograferar hellre de som redan finns...

 

Här några bilder på unge Melderts förmåga och övningsobjekt.


På fri hand efter förlaga i mina föräldrars fågelbok. 1964.


Det var inga små stugor som byggdes. Mekanisten i mitten. 1961

Nu bor jag granne med kungen i hans fin-fina villa.

Drottningholm i all sin prakt 2008.

Postat 2008-08-19 18:38 | Läst 8170 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ändhållplats...

Vi  har en egendomlig busshållplats ett stenkast från där jag bor. Råcksta begravningsplats heter den. Det stannar inte många bussar här. Man kan tro att det är en enkel resa dit. Jag har aldrig  någonsin sett någon vänta där. Turlistan är mycket torftig. Några turer. Den förra var ännu torftigare. En tur. Men den bilden tänkte jag bara  men tog den aldrig.


Här är en busshållplats.


Turerna är få.


Ingen väntar. Kanske är det en ändstation. Krematoriet ligger ett stenkast åt höger.

Postat 2008-08-18 20:13 | Läst 6108 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I väntan på bussen...

Jobbet är slut för idag. En timme hem. Jag väntar på bussen.


Quality Hotels toppvåning ska jag ta kort på en vacker dag. Jag menar en solig dag. Då speglas himlen så vackert i fasaden.


Busskuren mittemot


Det blir nog en ordentlig vinter i år.

'
Jag röker inte.


En mycket trogen reskamrat. Har varit överallt i världen där jag har varit.

Postat 2008-08-18 20:02 | Läst 6024 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Slut på favoriterna

Jag har just erfarit ett deprimerande faktum. Det finns ett tak i ”poolen” Mina favoriter. Jag får inte ha fler än 99 st. Jag upptäckte detta när jag försökte klämma in den 100:ade favoriten. Nu står jag inför det svåra valet att rensa. Men hur i all världen? Ska jag bara slänga de äldsta (mest fair) eller välja ut några tveksamma? I väntan på Fotosidans svar på mitt rop på hjälp blir det inga nya favoriter.

 

Jag kan egentligen inte se problemet med att ha lika ändlöst med favoriter när jag själv kan ladda upp nästan ändlöst. Det är ju blott länkar till befintliga alster. Ok, det tar väl lite mer än 0 kb att samla alla länkar och tumnaglar i min privata Favoritpool men i alla fall. Minne är billigt.


Fotosidans i särklass viktigaste funktion är att titta på andras bilder och låta sig inspireras av dem. Ja, kära kollega. Dina bilder är viktiga. Även de mindre bra. Tro inget annat. Här kommer en riktigt dålig bild vars avsikt är att få dig att känna dig duktig och ge dig självförtroende i ditt bildskapande. Titta på dina egna bilder och njut. Visst är dom bättre än den här?


PS
Fick just svar från Fotosidan att det nog var en bra idé att utöka storleken på Mina favoriter-poolen. Kul!

Postat 2008-08-17 20:49 | Läst 5531 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bilder från vinden

Bäst att säga det med en gång. Jag har ingen vind. Rubriken är avsedd att leda dig till att tänka att här kommer det något riktigt gammalt, dammigt och samtidigt charmigt. Typ mormors fotoalbum. Icke så. Rubriken lånade jag från en oglamorös men spännande fototävling som startades av en fotointresserad person. Oglamorös för att priserna är en symbolisk summa pengar som räcker till ingenting. Kanske jag kan locka dig till den sköna och avspända sajten The Everyman Photo Contest.

 

I albumet Bilder från vinden ämnar jag lägga foton från min egen fotografering under den analoga eran. Den som startade på allvar 1974. Några få filmer svart/vitt men otroligt mycket färgnegativ och dia. En skatt att ösa ur kan man tro. Hehe. Mest trams är mitt eget betyg. Men där finns några hyfsade och några fina.

 

Från början hade jag planer på att skanna in allt men sedan jag tittat på några magasin och strippar inser jag det löjliga att spendera all den tid som krävs för en blott medioker bildsvit om familjen Melderts liv och leverne. Det tar tillräckligt mycket tid att montera om alla dia till kompaktramar som jag föresatte mig för tio år sedan.

Så medan jag städar och donar i mina ”vindsbilder” kan det hända att jag hittar någon som är tillräckligt intressant för att skanna och bevara digitalt. Om inte annat så för mina söners bröllop. Om dom gifter sig, vill säga. Och för att dela med sig av på Fotosidan. Här är några exempel från vindsgömmorna i albumet "Bilder från vinden".


Restaurangen vid slutet av universum. Apolonas, Naxos. 1995


Stranden i Tversted, Danmark. Melerat brunfilter. 1992 tror jag.


Damm i kvällsljus. Norge 1976


Gamla stan. Naxos 1995


Vattenfylld eka. Åmål 1977


 

Mera bilder finns på vinden...

Postat 2008-08-17 11:43 | Läst 7052 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa