Mitt fotografiska minne

Strategibyte

Man är ju inte sämre karl ÄN att man kan ändra sig

Som min läsekrets vet har jag köpt på mig en hel del svartvita 400 ISO-rullar. Planen var att avverka en sort i taget. Arton rullar räcker ganska länge med den fart jag fotograferar och det skulle innebära att en hel del rullar skulle bli exponerade under vinterhalvåret och resten när det är ljusare och varmare. Dessutom hade jag tänkt pressa en rulle av varje sort på 1600 ISO. Därför har jag tänkt om lite. Eftersom det är den mörka årstiden nu så pressar jag en rulle av varje sort efter varandra och sen kör jag nominellt med resten och en av varje sort där också tills alla är slut. Då blir det lite bättre spridning av årstider i bildflödet och jag får en bättre överblick över bildresultaten. Första rullen var ju en Fomapan som jag körde nominellt. Den är slut nu så en pressad Fomapan hamnar sist i kön på pressade filmer.

Nyss satte jag in en AGFA APX 400 som ska pressas +2. Och det är fortfarande Olympus OM-2N som fortsätter ta bilderna.

Eders hängivne

Inlagt 2015-01-04 16:49 | Läst 6788 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hehe! Vad jobbigt det verkar att köra plastband. Men för dig är det väl ett rent nöje :-)
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-04 18:07
Ja, Ernst. Nöjet är helt på min sida =) Underligt att inte fler fattar hur kul det är...
Där finns det verkligen material för att pyssla hur länge som helst. Har du testat alla dom där olika rullarna tidigare och i så fall, vilken trivs du bäst med?

//Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-04 19:35
Allt det här går ut på att testa nya filmer för att se om det är någon mer än Tmax 400 som jag gillar. För längesedan provade jag Fomapan och Tri-X men på den tiden använde jag en annan framkallare och var dessutom ny på det här med svartvit film. Man var liksom glad att det bara blev nåt =) Jag trivs med att fotografera med film och vill bara se om det är nåt mer som jag kan tänka mig att köra mer regelbundet med.
Låter som en vettig planering. Blir intressant att läsa resultatet sen.
Ingen HP5+?
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-04 19:39
Jag har kört HP5+ hela sommaren 2014 och är väl inte så förtjust i den. Men jag lägger nog till den i nästa vända när jag lägger till några nya.. Bara för att ha kört den i OM-2N också. Jag tänkte köra alla i Olympusen för att eliminera skillnader p g a utrustningen.
Det låter som ett vetenskapligt tillvägagångssätt värdigt en ingenjör. Fast jag förstod inte det där med pressningen, vore det inte enklare att köra alla nominella i OM-2'an och alla pressade i en annan kamera?
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-04 21:03
Jag vill ha så lite påverkan av utrustningen som möjligt. Därför kör jag alla rullar i samma kamera. Pressningen vill jag bara köra för att se hur filmen uppför sig . Blir den annorlunda? Ska man leva med en ny film några år så vill jag veta lite vad jag kan vänta mig för resultat av den. Det är vanligt att jag pressar två steg på den mörka årstiden.
Vilken tur att du inte köpt HP5+. Det är den sämsta jävla filmen jag någonsin använt. Ja, jag är bitter efter att ha köpt alldeles för mycket av den fruktansvärda filmen.
Svar från N Thomas Meldert 2015-01-14 12:15
Eftersom jag kört med HP5+ hela sommaren 2014 (köpte en 30-metersrulle och laddade själv) har jag fått nog av den. Jag gillar den inte, jag heller. Men det finns några till jag ska prova när jag är klar med dessa.