Mitt fotografiska minne

Nu kör vi så det skvätter

Om premiär i nya mörkrummet

Det är körklart i nya mörkrummet och jag har redan gjort en del kopior. Jag gav mina äldsta barnbarn var sin point-and-shot-kamera med svartvit film så jag har kopierat de bästa bilderna från dessa rullar i hopp om att känslan av att se sina egna bilder på papper ska inspirera dem att fortsätta knäppa bilder ur deras liv.

Mörkrummet är naturligtvis inte helt klart. Lite trimning här och där samt nödvändiga kompletteringar. Vi kan nu köra alla filmformat från småbild till storformat 4x5". Fyra förstoringsapparater, en rejäl våtbänk med skölj och flera torkmöjligheter.

 

 

I ljusrummet ska vi ha den ljusa verksamheten och möjlighet till en paus i arbetet. Det här rummet är inte riktigt färdigt.

Förmodligen ordnar vi en liten sittgrupp där man kan ta igen sig med en fika eller samtala om arbetet i mörkrummet.

Eders Hängivne

Inlagt 2019-04-16 19:14 | Läst 4993 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej N Thomas.
Hatten af for det initiativ. Held og lykke med at "uddanne" nogle nye fotografer.
Mvh. Erik.
Svar från N Thomas Meldert 2019-04-16 20:22
Tack, Erik. Jag hoppas att det blir många nya bilder. Men först måste jag ut och ta några nya =)
Ser ut som en Focomat II till höger på andra bilden. Det var grejor det! Tyvärr skänkte jag bort min Leitzram 30x40 vid flytten för åtta år sen; den hade passat perfekt till Focomaten, med laxspår för låsning på undersidan o allt. Men borta är den...
Svar från N Thomas Meldert 2019-04-16 20:26
Focomat IIC närmare bestämt. Den i mitten är en modernare Focomat för småbild. Den till vänster är en Meopta Opemus 5 med färghuvud (min). I den tredje bilden står min gamla Durst Laborator 1200 som en av mina mörkrumskamrater köpt av mig.
Man ska inte se sig tillbaka Per. Det är bara tråkigt att ångra vad man gjort. Valet är gjort och man går vidare här och nu.
elgenper 2019-04-16 20:58
Jo, modellen i mitten hade jag, med färgmodul. Bra den med, men bara för 35 mm. För 6x6 hade jag en Durst 601 som jag byggt om för mjukljus. Mina få 9x12 fick bli kontaktkopior eller scannade.

Leitzramen hade jag med varm hand donerat till er om den inte redan varit borta. Minns att jag en gång köpte den på en radannons om en ram som någon hittat i pannrummet hos sin farfar. Jag frågade om det var en japansk, men han sa att det stod "E Leitz Wetzlar" på den; då fick jag bråttom. Fick den för en femtilapp för han tyckte den var så dammig....
Ser härligt ut, längtar tillbaka! Hils, LO
Svar från N Thomas Meldert 2019-04-17 10:37
Tack, Lars-Olov. Jag kan försäkra att närmare ett mörkrumsparadis kan man inte komma =)
Wow! Bara ditt eget detta?
Svar från N Thomas Meldert 2019-04-17 16:23
Närå, vi är fem som delar på kalaset. Alla bor i eller i närheten av Vällingby.
Härligt att det finns mörkrumsentusiaster kvar. Jag har lyckats hitta en entusiast som ville ha min pappas Focomat V35. Men det är fortfarande en del kvar. Känns synd att slänga en Focomat IIC.
Svar från N Thomas Meldert 2019-04-17 16:26
Ja, det finns ganska många. Analogfotograferna Stockholm har visserligen reducerats i antal i år men har ändå ett 100-tal medlemmar och fler är på väg in.
Du får tala om vad du har på Facebook så hittar du säkert intresserade. Många sätter upp ett eget mörkrum i hemmet.