Mitt fotografiska minne

Lite Rolleioptiklära för 6x6-nördar

Jag hittade den här utmärkt intressanta översikten om Rolleis objektiv för TLR:erna. Kan vara kul att läsa medan snön singlar ner.





Mellanformataren

Inlagt 2010-02-19 19:47 | Läst 6691 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant - tror det står en sådan däringa rolleflex i hyllan ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-19 20:47
Så det snöar hos dig också?
Förresten, tror?! Dålig koll på hyllinnehållet!
Min fars förkrigs-Rollei hade Tessar. Tänk att de prövade så många olika objektiv, och flera av dem högklassiga. Åtminstone Planar tillverkas fortfarande. Det står i texten att de kittade en del linser för att det blev billigare. För många år sedan läste jag någonstans att det också gav högre optisk kvalitet.
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-20 09:43
Alla objektiv kom ju inte från samma tillverkare.Rollei hade två, Zeiss och Schneider. Och naturligtvis satt ingen av dem nöjt tillbakalutad i sina framgångar utan fortsatte att utveckla objektiven. det är nu människans förbannelse, eller möjligen spåret av Guds avbild, att vi hela tiden vill skapa något bättre =) Om jag minns rätt är det viktigt att reducera antalet övergångar luft/glas för att komma undan optiska fel. Det var därför man limmade ihop en del linser.
Bra sammanställning.

Med fler luft/glas-ytor får man fler frihetsgrader att kompensera olika optiska fel. Har man inte en bra antireflexbehandling blir det dock till priset av sämre kontrast, och objektivet kan bli oanvänbart i solljus. Summicronen var ju i princip en Summitar, där man tack vare AR-behandlingen kunde öppna upp några kittningar.
Svar från N Thomas Meldert 2010-02-20 12:51
Jo, du har rätt. Det var nåt med antireflexbehandlingen inblandad också. Hittade inte min källa just när jag svarade.