Mitt fotografiska minne

Nytt Dogmalöfte på G. Våndor och överväganden

Min trevliga Zorki 4 sviker mig med ett svårlokaliserat ljusinsläpp som förstör många bilder så jag har grunnat ett tag på ett nytt löfte. Min stora förtjusning för retrokameror till trots har jag funderat allvarligt på att köra D80 med 50mm men jag har svårt för att bestämma mig om färg eller svart/vitt. Det här alternativet skulle ha den positiva effekten av att jag då tvingar mig att använda digitalkameran mera. Bara ordet ”tvingar” avskräcker mig. Finns inte lusten blir det inga bra bilder ändå.

 

 

En annan stark kandidat är en FED 1 från 1940 med ett FED 3,5/50 mm och Tri-X. Den kameran köptes av en man i Kalmar av en sovjetisk sjöman direkt på kajen i Oskarshamn 1974. Han har vårdat den ömt genom åren och eftersom han reparerat kameror på fritiden i många år var det ett tryggt köp för mig. Den fungerar alldeles utmärkt, är liten och enkel att hantera.

 


FED 1 typ D1 (1940) med FED 50mm/f3,5

 

 

En tredje kandidat skulle kunna vara min Rolleiflex Automat från 1952 med sitt 3,5/75 mm och HP5+. Den här kameran ger mig stor lust att fotografera, är rolig att jobba med men den har ett stort minus. Den är allt annat än liten och diskret. Man påverkar lätt levande motiv med sin närvaro och det får man, Dogma förbjude, inte göra. Men trevliga samtal kan man få =)

 


Rolleiflex Automat (1952) med 75mm/f3,5 till vänster

 

 

En fjärde kandidat är starkare än den tredje. En Zeiss Ikon Nettar med sitt 4,5/75 mm och Portra 160NC. Färgfilmen skulle jag välja enbart för att kombinationen med optiken i Zeissen ger väldigt fina färgbilder. Kameran är liten, diskret och utmärkt enkel att hantera. Den är ihopfällbar (pocket) och är därför extremt lätt att alltid ha med. Eftersom man inte kan ställa in skärpan med annat än gissningar med ögonen och lite memorerade hyperfokalkalkyler blir det ett lättsamt ekipage. Med mellanformat 6x6 går det att smygfota ganska bra. Motivet lär finnas nånstans i bilden nästan hur man än gör. Den här kameran har många möjligheter men lider av samma svaghet som Rollein. Trots sin litenhet och diskreta yttre väcker den nyfikenhet och påverkar således motivet. Men en vacker dag tar jag mod till mig och använder en mellanformatare i ett Dogmalöfte i alla fall.

 


Zeiss Ikon Nettar 515/16 (ca 1950) med 75mm/4,5

 

Min sista kandidat är en av de starkare. Mitt årsbarn Leica M3. Jag har nyss köpt den och behöver lära känna den. Jag testar lite just nu på en kort rulle Tri-X med en Elmar 3,5/5 cm och Jupiter 12 (2,8/35mm) innan jag bestämmer mig. Jag ska använda kameran i klubbens fotomara snart och därefter bestämmer jag slutligt vilken kombination jag vill köra. Om jag väljer den...

 

Eller så blir det nåt helt annat.

 

 

<Suck>. Denna vånda =)

Inlagt 2009-05-09 11:56 | Läst 4761 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dra lott! :)
/Bengan
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 12:05
Ja, det vore kanske den bästa medicinen. Singla slant går ju inte =)
En lite våldsammare variant-kasta upp dem i luften och se vilken du fångar!
NEJ, det var ju kameror vi talar om.... ;-)

Ja, hur du än väljer tror jag dina Dogma-bilder blir bra....!

/Jenny
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 12:22
Det där sista du sa värmde mycket. Jag får nog ta dom i turordning.
Testa dem i tur o ordning - man får ju byta löfte ;-)

Eller som Bengan sa - dra lott! :-)
/je
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 12:23
Du har en poäng där, Johan. Men vilken ordning! Nå, det ska nog ordna sig...
Jag föreslår den sista. Den kan förväxlas med ett dragspel så du kan t o m tjäna en slant där du står i gathörnet :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 12:24
En kreativ idé. Tack för den. Men tror du inte att jag likafullt påverkar motivet?
Rolleiflexen håller jag på, det är för lite kvadrater i poolen ;)
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 15:23
För lite färg också =) Ditt förslag är gott. Och roligt =) Och att komponera kvadratiskt är ju en extra utmaning...
Märk dom med nummer, Kasta tre omgångar tärning. Den kameran som kommer närmast, får stå sig i en sista omgång. Därefter kör du tärning på vilket väderstreck du skall fota i.
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 17:46
Kreativiteten flödar =) Det där med väderstrecken var en bra idé.
Rolleiflexen!
Jag har själv lekt med tanken att ta ut Hasselbladaren eller att damma av en Seagull 4 bara för att mellanformat är kul och kamerorna väldigt roliga att jobba med! Å som Alf säger är det tunt med kvadrater... Kvadraten är spännande att komponera med!

Annars är väl Fed ett smidigt och bra val?

Å du det är trots allt ett angenämnt problem du våndas över!

//Hasse
Svar från N Thomas Meldert 2009-05-09 18:17
Visst är det ett angenämt problem. Så många trevliga kameror att välja på =) Jag kanske borde tänka om på Rolleiflexen och Zeissen. Med bara tolv bilder i rullen blir det bättre flöde till poolen...
Jag körde lite gatufoto med Bronican för ett tag sen. Den är ju lika diskret som en Hasselbladare =) Det går ju om man bara vill.