Mitt fotografiska minne

Stympat slott

Om Grönsöö slott

Stympat Jo, i sin glans dagar hade Grönsöö slott fyra torn, ett i varje hörn samt en spira mitt på taket. Det kan man se i utställnningshallen i närheten av slottet (nära parkeringen). Tornen  och spiran finns inte kvar. Inredningen är däremot kvar och ägarna (som också bor i slottet) har guidade visningar. Mer info finns här.

Utan sina torn är ändå slottet imponerande i sin storlek och väl värt ett besök. Slottsparken är fin och på sjösidan finns en kinesisk paviljong fint belägen i strandkanten.

Bilden nedan visar slottet från sjösidan. Jag tycker det liknar en Medelhavsmiljö en solig dag som denna. Andra bilden visar de kinesiska paviljongen.

Grönsöö slott, 2017.

Den kinesiska paviljongen, 2017.

Nikkor-W f5,6/135 mm, FP4+ @250 ISO

Eders Hängivne

Inlagt 2024-02-18 13:44 | Läst 976 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grönsö är imponerande. Fantastiskt att det fortfarande är privatägt.
På den andra bilden ser man det medeltida Utöhus med sina trappstegsgavlar tvärs över sjön - enormt ålderdomlig framtoning. Vad jag vet, ägs Utöhus numera av Grönsö. Jag besökte Utöhus år 2013.
Svar från N Thomas Meldert 2024-02-19 06:53
Grönsöö är ett av våra favoritmål. Vi brukar stanna och fika vid väderkvarnen i Kungs Husby innan vi viker av mot slottet. Grönsöövägen går genom ett vackert kulturlandskap.
Jag har aldrig varit vid Utöhus men fantiserat om att besöka det många gånger. Går det att köra bil ända fram?
syntax 2024-02-19 13:17
Utöhus är väl värt ett besök. Extremt medeltida stämning - fastän trappstegen på gavlarna är från 1700-talet.
Man kan åka bil fram till en liten parkeringsplats med ca. 300 meters skogsväg fram till slottet, om man inte som jag har en terränggående bil - då åker man ända fram.
Jag skickar några bilder på mailen.