MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Death Valley snabbvisit

Fortsätter här att berätta om min USA-resa 2006. På väg mellan Yosemite och Grand Canyon passerade jag Death Valley. Där måste jag såklart stanna och fota lite. Färden gick från Father Crowley Plateau...

...ner i själva dalen som är väldigt platt och stor

Nere i dalen låg det ett litet samhälle, eller snarare en by, och strax bredvid böljande sanddyner. Gick en sväng ute bland dynerna för att fota lite.


Efter att sett spår efter vad jag tror var ödlor började jag bli lite fundersam. Fanns det inte ormar som kunde gräva ner sig i sanden? Tänk om jag trampade på en sån? Såna tvångstankar påverkar inte inspirationen direkt positivt :-)

Satte istället kurs mot turiststället nr 1: 

Det är här som de klassiska turistbilderna tas.

Märklig känsla att stega ut i nåt som hjärnan sa kall snö men som var varmt och salt. När jag kikade tillbaka mot vägen började började jag förstå hur stort denna saltöken var. Människorna var som små prickar långt bort i fjärran.

Fortsatte en bit längs vägen för att se vad landskapet hade mera att bjuda på.

Men det var ganska sterilt och öde.  För att ta sig längre ut till de mer dramatiska delarna så rekommenderades 4wd och det var inte nåt jag planerat för utan jag höll mig snällt på de asfalterade vägarna. Kände inte för att riskera ett bilhaveri, ensam ute i öknen :-)

Värmen var väldigt påtaglig varje gång jag hoppade ut ur bilen. Det var inte utan att jag omedelbart längtade tillbaka till den luftkonditionerade bilkupén :-)

Hade det varit vanlig svensk asfalt så hade den nog varit väldigt mjuk, men denna är säkert anpassad till höga temperaturer, även om den såg blödande ut.


Notera att den stått i skuggan och bara framlyft för bättre fotoljus. Skärpan blev sådär, skyller på att svetten rann ner i ögonen :-)

Dags att lämna dalen och på väg ut stannade jag givetvis till vid Zabriskie Point, en annan av de klassiska turistställena. Vackert ställen, men ljuset var inte det mest fördelaktiga.


Så här i efterhand drog jag slutsaten att 1) det gäller att veta var smultronställena finns och 2) mitt på dagen är det ingen hit att vara här; starkt ljus och hög temperatur ställer till det för både fotograf och bildkvalitet.
Det finns djurliv här men det är nog inget man normalt ser , även om jag nu råkade se en coyote på håll, när man kör igenom mitt på dagen.


Här är en filmsnutt från Death Valley. Jag beklagar att bakgrundsmusiken inte är mer stämningsfull, men det har mer med rättigheter att göra än dålig smak :-)

Postat 2013-02-08 15:06 | Läst 3634 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Joshua Tree Nat'l Park

2006 fick jag möjlighet att åka runt i sydvästra USA under nån vecka. Rutten som många åkt före mig (och även efter) började i San Francisco, in genom Yosemite, Via Death Valley till Grand Canyon. Hemresan gick bland annat genom Joshua Tree till Los Angeles. Med mig på resan hade jag den bästa fotoutrustningen som fanns. Eller kanske inte bästa nu för tiden: En 4Mpix digital kompaktkamera, en MiniDV kamera och en analog Pentax systemkamera. Allt kördes på auto, nåt annat kunde jag inte då. Bilderna är väl inte i högsta kvalitet men kan kanske väcka intresset hos någon ändå. Som tur var hade jag vett att ta med mig ett stativ, men det var ett väldigt flängande med kameror på och av vid varje stopp :-)

Så jag värmer upp den här kvartetten av nationalparker med Joshua Tree. Området är kanske mest känt genom U2's album med samma namn. Det är en inte direkt liten men kanske mer okänd och oansenlig park med huvudsakligen ökenaktig mark. Gott om kaktusar, sten och sand. Perfekt för natur- och landskapsfotografen med andra ord.



Stenformationerna är häftiga eftersom de är väldigt tydliga och stenarna är ofta runda och ligger ofta staplade på varandra.


Det finns säkert en hel del smultron ställen men det som jag hittade (eller det var ju inte jag som hittade den utan den var hittad innan jag hittade den, ah du fattar säkert :-),  var den gömda dalen.


Iaf så gick det en slingrande stig mellan stenblocken som var väldigt svår att se på lite håll och även på nära håll kan jag tänka mig på den tiden den inte var trampad av turister. Den ledde till en liten dal eller sänka omgiven av en liten bergs/åskam och här hade olika outlaws hållit till på den tiden det begav sig. Sånt som jag som liten bara läste om i comboy-romaner fanns i verkligheten och det var rätt häftigt.



På väg till Death Valley såg jag en Coyote och nu saknades bara the Roadrunner. I Joshua Tree såg jag faktiskt en men hann inte få den i fokus innan den försvann i ett dammoln med det karaktäristiska Beep-Beep :-)

Denna gång blir det en liten filmsnutt som summerar detta inlägg.

Postat 2013-02-01 19:59 | Läst 3613 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Artkavalkad 3: Rovfåglar

Detta är den tredje och sista (hörde jag ett "Äntligen!"?:-) artkavalkaden från i vintras. Förutom rovfåglar blir några asfåglar också. Hoppas du fått lite inspiration och kanske motivation att besöka detta fågeleldorado. Jag sitter iaf och funderar på nästa tripp, om den blir av återstår att se :-)

Korpgam (Black Vulture). Vanligt förekommande, man ser dom seglande i vinden med sin tydliga v-form på vingarna. Tydligen gillar dom bilar för det är finns många skyltar och personer som skriver om att man ska undvika att parkera i närheten eller i skuggan av träd. Just den här satt med tre kompisar på en bil så det kanske ligger nåt i det. Dessutom bör man täcka över däcken för tydligen gillar dom att hacka i gummit. Gam-Tuggummi?


Kalkongam (Turkey Vulture). Även denna vanlig vid soptunnor och rastplatser. Bilden tagen mitt på dagen med kraftigt värmedaller nära marken.


Pilgrimsfalk (Peregrine). Jag tippar på att det är det, men är inte säker. Kan vara nån annan falk. Den seglade över mig i Everglades och det kändes som en ovanlig miljö då jag alltid förknippar pilgrimen med berg och höga stup eller byggnader. Nån som kan artbestämma den noggrannare så tar jag gärna emot det.


Nordlig tofscaracara (Crested Caracara). Såg den i backspegeln när den landade vid vägkanten så jag fick vända runt och packa fram kameran ur bagageutrymmet  eftersom vi var på väg hem och allt var nedpackat. Den spankulerade i vägkanten och letade roadkill.  Tyvärr var den lite osamarbetsvillig och vände ryggen till mig hela tiden :-)


Fiskgjuse (Osprey) Finns överallt och man kan komma riktigt nära eftersom dom inte är lika skygga som i Sverige.

Cooperhök (Cooper's Hawk). Det är svårt att bestämma arter utan riktig litteratur. Hemma har jag bara Europeiska arter så jag kikade på andra vråkar/hökar på nätet och fastnade till slut för cooperhök. (Edit 2013: Och det var nog fel och detta är troligen en Red-Shouldered Hawk.) Den här satt vid vägkanten och spanade på nåt i diket och var inte villig att flytta på sig så jag hann ta några bilder.


Prärieuggla (Burrowing Owl). Mysig lite rackare som jag tyvärr inte fick så mycket bilder på som jag hoppats.


Vithövdad örn (Bald Eagle). En ikon i hela världen. Den hoppas jag få fota betydligt mer en annan gång och då i sin rätta miljö.


Reseberättelserna från förra årets resa har nått sitt slut. Det har varit roligt att få dela med sig av sånt som inte syns på bilderna och responsen har varit varm och peppande.

Jag har dessutom fått lite blodad tand och snickrar nu på att skriva lite om äldre fotoepisoder, både landskap och vilda djur. Det blir lite nationalparker i sydvästra USA och möten med vilda djur i Sverige och Norge och kanske lite annat. Nu har jag lärt mig att infoga film också så det kommer nog flera videosnuttar. Hoppas du hänger på :-)

Postat 2013-01-28 21:10 | Läst 13853 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Artkavalkad 2: fiskfångande fåglar.

Som utlovat kommer en liten kavalkad över några fåglar som fångar fisk och kräftdjur. Håll till godo :-)

Rosenskedstork (Roseate spoonbill)


Am. Ibisstork (Wood Stork)


Vit ibis (White Ibis)


Brons ibis (Glossy Ibis)


Hornpelikan (White Pelican)


Brun pelikan (Brown Pelican)


Am. Ormhalsfågel (Anhinga)


Bälteskungsfiskare (Belted Kingfisher)


Nästa gång blir det rovfåglar

Postat 2013-01-26 18:43 | Läst 7340 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Artkavalkad 1: Häger

Nu har jag kommit till slutet på min reseberättelse om Florida. Om man gillar att titta på eller som jag att fota fåglar så är min rekommendation att börja spara till en resa hit omedelbart :-) Mängden arter och tillgängligheten till dom är helt enorm. Fusk kanske en del tycker och det inkluderar mig själv också i vissa fall :-), men alla djuren är vilda, bara det att de är mer toleranta mot människor på vissa platser.

De kommande inläggen kommer att visa upp lite av alla de olika arter som fångades på bild. Inga märkvärdiga bilder utan mer som ett avslut på resan.

Denna gång blir det olika hägertyper och jag hoppas jag fått till rätt namn på respektive :-) :

Amerikansk Gråhäger (Great Blue Heron)


Ägretthäger (Great Egret)


Trefärgad häger (Tricolored Heron)


Blåhäger (Little Blue Heron)

Snöhäger (Snow Egret)

Edit 2013: Detta är antagligen inte en Snöhäger utan en juvenil Blå häger. De är tydligen helt vita innan de får sin blåa färg. Dock är benen gröna(ktiga) hela tiden.

Grönryggad häger (Green Heron)


Gulkronad natthäger (Yellow-crowned Night-heron)




Nästa gång blir det andra typer av fiskfångande vattenfåglar :-).

Postat 2013-01-23 18:26 | Läst 11502 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 20 21 22 ... 24 Nästa