"Hjärtats tankar & funderingar"

Längtan efter en ny familjemedlem...

Jag har en längre tid känt en väldig längtan efter en ny familjemedlem och då menar jag inte ett barn utan ett djur. Jag har aldrig velat ha barn och redan när jag var liten sade jag "när jag blir stor skall jag inte ha barn, jag skall ha en apa". Nu i vuxen ålder förstår jag givetvis att det inte går att ha en apa i en lägenhet, men framför allt att apann inte skulle trivas i fångenskap.

Förhoppningen var att jag en dag skulle äga en kakadua (som jag hade tänk döpa till "Godis") men nu har tankarna på att skaffa mig en hundvalp vuxit sig starkare för var dag som går. Problemet är bara att jag är allergisk mot hundar!!!

När jag var barn hade vi en svart labrador i tolv år (mina föräldrar vägrade att göra sig av med den, trots att jag både hade astma och eksem). Nu är jag väldigt orolig för att jag inte ens kommer att tåla någon av de "allergivänliga" raserna. Därför behöver jag så mycket tips och information jag kan få. Hoppas Ni vill hjälpa mig.

 

Jag skulle bland annat vilja ha svar på dessa frågor: (Ni får givetvis skriva om andra erfarenheter. All information är varmt välkommen).

- Vilka allergivänliga raser finns det? Har kikat lite på dessa: Kinesisk Nakenhund, (PudelBichong Frisé och Yorkshire Terrier)? Hittade bland annat denna sida på nätet: http://www.allahundraser.com/hundraser/allergi.php

- Hur pass allergivänliga är egentligen dessa raser? Har Du eller någon i Din närhet blivit allergisk mot någon/några av ovanstående raser?

- Känner Du till någon bra kennel (eller privatperson) som säljer allergivänliga hundar?

- Hur mycket kostar det att äga en liten hund (cirka pris/mån)?

- Känner Du någon som har en allergivänlig hund som skulle kunna tänka sig att "låna ut" den i cirka två veckor. Det allra bästa vore ju om jag kunde kolla om jag är allergisk innan jag/vi eventuellt köper en hund.

- Vilka av de allergivänliga hundarna trivs i lägenhet?

- Vilken av raserna skäller minst och är lugnast?

- Är någon eller några av dessa raser lättdresserade?

Berätta gärna!


Till sist: Kom gärna med namnförslag 

 Själv har jag bland annat funderat på dessa två namn:

- Pepsi

- Godis


Kram Milla

Inlagt 2011-10-20 09:55 | Läst 11981 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Camilla!

Läste din blogg och blev inspirerad till ett blogginlägg om vovvar: http://www.fotosidan.se/blogs/lassesblogg/inspiration-igen.htm

En Portis "kan" vara ett alternativ för allergiker, som vovve är rasen underbar. :-)

Lycka till i ditt sökande /Lasse
Svar från Trullan 2011-11-04 16:30
Tack Lasse :o) Skall kika!
/Milla
Rufus.

(kommentaren var för kort, så jag kan väl lägga till att jag också är allergisk mot hundar)
Svar från Trullan 2011-11-04 16:29
Tack för namnförslaget Mikael :o)
Själv kom jag på namnet "GIZMO" idag ;o)
Ha det gott!
Mvh Milla
I princip finns det inget som heter allergivänliga hundar. Är man allergisk mot hundar så är man. Punkt slut. Eller inte.

Allergi är ganska lurigt. Man kan reagera mycket måttligt, eller kanske inte alls på en individ av en ras, och en annan individ av samma ras kan man reagera mycket på. Sedan är det också lite oklart vad som händer med allergin om man utsätter sig för det man inte tål. Blir det bättre (som immunitet) eller blir det värre (som med solbränna)? Det är inte helt klarlagt.

Pudel som du nämner ovan (och för den delen även lagotton) sägs i vissa sammanhang vara allegivänliga hundar beroende på att de inte fäller hår. Håret fastnar som tovor i pälsen, vilket då kan anses vara allergivänligt. Men å andra sidan fastnar det väldigt mycket gräspollen i en sådan päls, som om man har pollenallergi kan en "allergivänlig hund" vara rena mardrömmen.

Det är svåra frågor det där med allergivänliga hundar. Inte lätt att veta vad man ska göra.

Sedan har vi nästa fråga som gäller alla som köper hund. Vad ska du ha hunden till? Olika hundar har olika behov och beter sig olika. Det gäller att välja "rätt" ras. Och om man sedan bara ska välja mellan de som vissa kallar allergivänliga hundar, gäller det att det finns en ras som passar en behov. Eller en ras vars behov man kan anpassa sig till.

Men hundar är roligt, ingen tvekan om den saken.
Svar från Trullan 2011-11-04 16:28
Jag blev i alla fall INTE bättre av att ha hund när jag växte upp.
Levde med vår labrador i över 12år... Tack för Dina tänkvärda ord Per :o)
/MIlla
Som tidigare nämnts finns inga allergivänliga hundar... Det sägs att en hund kostar ca 100 000 under sin livstid vilket jag är beredd att skriva under på efter nästan 30 år som hundägare till 6 hundar. Man får vara beredd på att dom blir sjuka med allt vad det innebär i form av skötsel då man inte får vara kräsmagad för att inte tala om veterinärkostnader och att kunna ta sig till veterinären akut när olyckan är framme, plocka fästingar, hantera situationer ute med andra hundar som kanske rusar fram etc etc.
Och skulle det visa sig att det inte fungerar med din allergi måste ju hunden omplaceras vilket jag personligen skulle tycka var det värsta av alltihopa när man väl fäst sig vid sin vän. Man måste tänka 10-15 år framåt, med jobb, hundpassning, ekonomi etc. Det ÄR krävande att vara hundägare, men roligt om allt det andra fungerar.
Svar från Trullan 2011-11-04 16:26
Jag lovar att inte göra något ogenomtänkt ;o)
Tack för tipsen Sirpa!
/Milla
Som någon skrev så finns det ingen allergifri hund men man kan reagera mer eller mindre på olika raser. Själv reagerar jag på i stort sett alla raser (tom pudel som "alla" verkar tåla) och fick en smärre glädjechock när jag klarar Shiba. Min dotter som är så svårt allergisk mot djur att hon blir sjuk av att folk luktar i kläderna tål Shiban! Jag har flera vänner som hälsat på, som är ganska rejält hundallergiska, de har tom tålt att bli slickade av våra hundar! Det är EN jag vet som reagerat på dem bara av de som varit här o testat. Jag vet flera personer i Sthlm som har shibor. Det viktiga är ju om du vill hälsa på o gosa att de inte har katt tex samtidigt för då vet du inte vad du reagerar på.
Shiban är ingen lättränad ras om man jämför den med en labbe tex. En shiba är väldigt lättlärd o intelligent men den gör saker när DEN vill! Det är lite av charmen. De hänger med på det mesta man gör o är trevliga hundar i allmänhet. De fäller mängder dock, två gånger om året (kanske tre-fyra mån i stöten beroende på hur duktig man är på att borsta ur). Givetvis inte lika mkt hela tiden utan smått ett tag sen kulminerar det o sen är det lite kvar ett tag till. Men håren är väldigt mjuka o lägger sig som dammtussar o är lätta att städa upp.
En shiba är ca 37- 42cm i mankhöjd o väger ca 9-12 kg. Maten är inte så väldigt dyr i månaden kanske 200:- sen är det försäkring på 100:- i månaden plus andra saker. Räkna med en tusenlapp i månaden så har du nog till ev veterinärkostnader också. Hunden i inköp är inte inräknad då... De ligger på 12-14000. Normalt för en rashund.

Lycka till med funderandet, det är underbart när man börjar planera för hund!! Kram
Svar från Trullan 2011-11-04 16:24
Vad härligt att Du och Din dotter tål Shiba!!! :o)
Själv är jag glad att jag tål Kickan! Hihi.
Kram Milla