"Hjärtats tankar & funderingar"

Får Du i Dig tillräckligt med vatten?


Jag läste en artikelexpresse.se i morse angående hur mycket vatten man bör dricka varje dag. Jag dricker nämligen själv på tok för lite vatten. Jag har dessutom haft (och har) problem med njurarna sedan ett njurstensanfall sommaren 2005, så jag tror att det är extra viktigt för mig att dricka "mycket vatten"

Har det gått många timmar utan att jag druckit tillräckligt med vatten, blir jag ofta väldigt yr, fruktansvärt illamående och extremt trött. Dricker jag sedan ungefär en liter vatten (på ca en eller två timmar) försvinner oftast dessa besvär och jag mår "som vanligt" igen :o) 

Naturligtvis finns det även nackdelar med att dricka mycket vatten. Man (eller i alla fall jag) blir extremt kissnödig och svullen i magen (jag ser ut som en gravid flodhäst ;o) Men visst är det bättre än att må illa!

Jag har dock väldigt svårt att dricka "mycket" eller rättare sagt lagom med vatten, för jag svettas nästan aldrig, är oftast frusen och känner så gott som aldrig någon törst. Jag får nog skaffa mig en "vattenklocka" som ringer en gång i halvtimmen och talar om att jag skall dricka :o)

Man ser ju på sin urin om man dricker tillräckligt med vatten. Är den väldigt mörk och luktar mycket, dricker man troligtvis för lite vatten. Är den däremot helt genomskinlig och luktfri, kan det vara ett tecken på att man dricker för mycket vatten istället.

Här är artikeln:

TIO ANLEDNINGAR ATT DRICKA MER VATTEN

Får du i dig tillräckligt med vatten varje dag? Det är viktigare än du tror, här är en tio-i-topp över hur din kropp påverkas.


1. Du tränar bättre

En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, cirka 1 till 1 1/2 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent. Att svettas vid fysiskt arbete är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer samtidigt kroppen på vätska. En australisk undersökning av en grupp manliga idrottare visar att ju bättre vätskebalans idrottare har, desto längre tid ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna.

2. Du får bukt med smärtorna

Börja med ett glas vatten när du har huvudvärk, orsaken kan vara vätskebrist. Är det nödvändigt med smärtstillande medel så drick mycket vatten till. Många smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på hårda prov och då kan huvudvärken förvandlas till magvärk i stället. Massor med vatten förtunnar och sprider medicinen i magen. Baksmälla efter en krogsväng beror oftast på uttorkning. Spara på tabletterna och drick massor av vatten innan du lägger dig!

3. Du undviker förkylningar

Slemhinnor i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.

4. Du går ner i vikt

Skickar din mage signaler om hunger kan det lika väl vara törsten som gör sig påmind. Ett glas vatten kan snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslan i schack till nästa måltid. Massor med isvatten varje dag kan leda till att du på sikt går ner i vikt. En vetenskaplig undersökning visar att fyra liter isvatten om dagen kan ge en viktförlust på ett halvt kilo i månaden. Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan minskar, utan också på att din kropp förbrukar cirka 125 kalorier på att värma upp vattnet till kroppstemperatur.

5. Du reser utan obehag

Det är inte bara tidsskillnaden som orsakar trötthet och svullna ben under en lång flygresa. Det är också den torra luften i planet som närmast suger vatten ur kroppen så att du torkar ut. Luften ombord innehåller mindre syre och därför är det svårare att andas och vätskeförlusten ökar. Drick ett extra glas vatten innan du går ombord och drick minst ett glas vatten i timmen - så rör du också på dig när du ska gå på toaletten. Undvik drycker med koffein och alkohol eftersom de är vätskedrivande.

6. Du förebygger förstoppning

Massor med vatten hjälper kroppen att utnyttja fibrerna i maten på ett bättre sätt så att du slipper förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.

7. Du får vackrare hud och hår

Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens lotioner och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.

8. Din hjärna kommer i toppform

En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar förlösande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten - det finns stora chanser att det hjälper.

9. Du förebygger njursten

Vatten i stora mängder förebygger smärtsamma njurstensanfall, hävdar amerikanska specialister. Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till njursten.

10. Du får snyggare muskler

Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

Vad tror Du? Är det verkligen så viktigt att dricka stora mängder vatten eller räcker det att dricka när man känner sig törstig? Eller är törsten en signal på att det redan gått för lång tid sedan Du drack och att kroppen redan håller på att bli uttorkad? Hur mycket vatten dricker Du varje dag? Berätta gärna!

Kram Milla

Ps. Jag har däremot inga problem att dricka Pepsi Max, vilket kanske inte är så bra, eftersom både läsk (alkohol och kaffe) torkar ut kroppen ;o) Ds.

Inlagt 2011-05-16 09:57 | Läst 4736 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
"Vetenskapen" säger att det räcker med att dricka när man är törstig. Sen gäller det att lyssna på kroppen också. Det kan ju vara så att man är för upptagen med någonting annat?

Varken läsk, kaffe eller alkohol(jo, kanske om den är 100%) torkar ut kroppen.
Svar från Trullan 2011-05-16 10:32
Jag är lite dålig på att "lyssna på kroppen" och detta ofta beroende på att jag är upptagen med annat. Var har Du läst att läsk, alkohol och kaffe inte torkar ut kroppen?
Mvh Milla
Peterus 2011-05-16 16:19
Saxat från British Medical Journal. Flera rapporter visar samma sak.

"People should drink at least eight glasses of water a day

The advice to drink at least eight glasses of water a day can be found throughout the popular press.w1-w4 One origin may be a 1945 recommendation that stated: A suitable allowance of water for adults is 2.5 litres daily in most instances. An ordinary standard for diverse persons is 1 millilitre for each calorie of food. Most of this quantity is contained in prepared foods.w5 If the last, crucial sentence is ignored, the statement could be interpreted as instruction to drink eight glasses of water a day.w6

Another endorsement may have come from a prominent nutritionist, Frederick Stare, who once recommended, without references, the consumption “around 6 to 8 glasses per 24 hours,” which could be “in the form of coffee, tea, milk, soft drinks, beer, etc.”w7 The complete lack of evidence supporting the recommendation to drink six to eight glasses of water a day is exhaustively catalogued in an invited review by Heinz Valtin in the American Journal of Physiology.w8 Furthermore, existing studies suggest that adequate fluid intake is usually met through typical daily consumption of juice, milk, and even caffeinated drinks.w9 In contrast, drinking excess amounts of water can be dangerous, resulting in water intoxication, hyponatraemia, and even death. "
Det mesta hänger ihop med kosten. Ändra livsstil till LCHF så ska du se att de flesta problemen försvinner. När kroppen får en naturlig och fet kost med lite bara lite naturliga kolhydrater från grönsaker så fixar den det mesta galant. Man slipper förkylningar, ledont, tandproblem, sömnproblem, pollenallergi, eventuell övervikt/undervikt, uppblåst och svullen mage och de flesta andra välfärdsproblem.
En annan sak att ha i åtanke är att kolhydrater (pasta, bröd, ris potatis, socker, godis, läsk) GÖDER cancer. - och det är VÄLDIGT intressant.
Svar från Trullan 2011-05-16 10:33
Jo, så är det nog... Jag slarvar väldigt med kosten :o(
kanske skulle testa LCHF ;o)
Tack för tipsen Daniel!
Mvh Milla
Nja, jag brukar dricka när jag är törstig och kanske lite extra när jag ska ut och springa. När jag har varit ute är det oftast extra gott med ett stort glas vatten! :) Har även märkt att huvudvärk ibland botas bäst med ett glas vatten eller två.
Tar oftast alla 'vetenskapliga' undersökningar och olika dieter med en nypa salt. Gör det jag känner fungerar bäst för mig. :)
Kram
Anna
Svar från Trullan 2011-05-16 21:05
Det tror jag räcker om man inte har problem med njurarna som jag har.
Man skall absolut göra det som känns bäst för en själv, fortsätt med det!
Kram Milla :o)