"Hjärtats tankar & funderingar"

Rökstopp ja tack!


Just nu är frågan om man skall få röka på vissa ställen eller ej ett hett samtals-ämne. Vissa är för och andra emot ett rökstopp. Själv tycker jag att man inte ens borde diskutera saken. För mig är svaret givet, självklart skall vi ha rökstopp, gärna överallt!

Under hela min uppväxt utsattes jag av passiv rökning och trots att jag hade astma och ofta fick åka till sjukhus för att andas i speciella apparater, så fortsatte mina föräldrar att röka. Jag fick ofta höra att jag var dum, löjlig och egoistisk när jag klagade på att det luktade illa och att jag inte kunde andas. Mina föräldrars ursäkt är och har alltid varit att "det var bara så på den tiden, alla rökte". Men jag har ändå svårt att förlåta...

Inte långt efter att jag hade flyttat hemifrån slutade dock mina föräldrar att röka! Så typiskt... Självklart är jag glad och tacksam för det, bättre sent än aldrig, men jag önskar bara att jag hade sluppit växa upp som passiv rökare mot min egen vilja.

Själv har jag aldrig rökt ett endaste bloss i hela mitt liv och jag kan lova Er att jag aldrig kommer att göra det! Både för min egen skull, men även för andras.

Jag anser att ingen människa skall behöva bli utsatt för passiv rökning, inte enbart för att det är ohälsosamt och skadligt utan även för att det är otrevligt och luktar fruktansvärt illa. Jag har i ett tidigare inlägg (läs "Orkar snart inte kämpa längre...") skrivit att jag kommer bli tvungen att flytta den dagen det flyttar in någon som röker på sin balkong nedanför min lägenhet. Det tycker jag rent ut sagt är för jävligt!!! Skall det verkligen behöva vara så???

Vad tycker Du? Berätta gärna!


 

Till Dig som röker:

- Tänk på oss som är allergiker, visa hänsyn!

- Tänk på att Du utsätter människor som själva valt att inte röka för passiv rökning mot deras vilja.

- Tänk på att inte röka på ställen där vi som inte tål rök (på ett eller annat sätt) inte kan flytta på oss. Som tex. i vårt eget hem, i en kö eller på en uteservering.

- Tänk på att även om Du inte känner att röklukt faktiskt luktar illa, så gör vi som fortfarande har luktsinnet i behåll det.

- Tänkt på alla barn som utsätts för passiv rökning och inte kan eller vågar säga ifrån, att de faktiskt tvingas leva med det år efter år helt ofrivilligt.

- Tänk på att inte röka när Du är gravid, det kan skada fostret! Barnet kan tex. astma när det växer upp. Du ansvara för en annan människas liv!


Till sist vill jag TACKA alla rökare som faktiskt visar hänsyn!

Kram Milla


 

Inlagt 2010-05-27 19:58 | Läst 9864 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag är livrädd för hundar, så med ditt resonemang så borde jag yrka för ett förbud av hundar. För att inte prata om bilar, som kör ihjäl galet många varje år, spottar ur sig avgaser utan dess like, är högljudda och tar mycket plats. Förbjud bilar.
Svar från Trullan 2010-05-27 20:30
Röker Du eller? ;o)
Jag förbjuder gärna bilar!
Mvh Milla
Rökning på allmän plats anser jag ska förbjudas, så jävla äckligt när folk står och röker i trånga passager och inte förstår att dom luktar illa.

Hundar är inte samma sak som cigaretter och rökning, de orsakar inte Cancer och allmänt obehag. Eftersom hundar är kopplade så kan dom inte heller hoppa på dig och bita dig varför dom nu skulle göra det? Varför är du rädd för hundar Viktor?
Svar från Trullan 2010-05-27 20:49
Håller med Dig Niklas, röklukt är inte trevligt!
Man skall inte göra sådant som stör andra anser jag.
Tack för Din kommentar :o)
Mvh Milla
Jag röker!!! Och jag röker om jag är utomhus men aldrig inomhus, inte ens hemma =) Rökte utomhus innan det blev förbud på krogen om jag var ute då jag tyckte att luften inte gick att andas inomhus..
Men tycker också att om man är utomhus så kan de som inte tycker om rök/allergiska lika gärna flytta på sig som att jag ska göra det?!
Men om någon ber mej släcka pga allergi så är det klart att jag gör det utan tvekan, men tycker att det kan vara hänsyn åt båda håll..
Svar från Trullan 2010-05-27 21:17
Hej Viktoria!
Vad bra att Du bara röker utomhus :o)
Vet inte om jag håller med Dig om att de som inte gillar rök
eller är allergiska skall behöva flytta på sig, men man kan ju
inte tycka lika om allt. Uppskattar att Du tänker på oss allergiker :o)
Jag tycker absolut att alla människor skall visa varandra hänsyn,
men när det gäller rök är jag stenhård. De som röker skall under
inga förhållande förstöra någon annan. Förlåt, men det är MIN åsikt
alla andra har sin.
Mvh Milla
Nu är det ju dock så att många går med sina hundar okopplade, att dom inte plockar upp efter sina hundar och att dom inte har någon som helst pli på sina hundar - men det hör inte hit, jag gjorde en liknelse.

Nej jag röker inte, men jag gillar inte förmyndarsamhällen som lagstiftar bort våran egna fria vilja. Vill jag röka så ska jag självklart ha rätt att göra det. Inte på offentliga ytor inomhus, i busskurar eller dylikt, men självfallet utomhus.
Svar från Trullan 2010-05-27 21:21
Viktor jag håller med Dig, men jag kanske uttryckte mig fel?
Andra människor får gärna röka bara det inte påverkar mig
(vare sig det är inomhus eller utomhus). Tyvärr blir det ofta
så att man störs av rök även utomhus :o(
Mvh Milla
Det är tur att vi inte alla tycker lika =)
Då skulle parfym va förbjudet i min värld, stinker av ganska många människor på ett sätt som stör mina andningsvägar =) Och jag går faktiskt åt sidan för att slippa dom på ett sätt som känns självklart för mej, då slipper jag andas in odören..
Mvh Viktoria
Svar från Trullan 2010-05-27 21:46
Jag förbjuder gärna parfym också (får bli
ett annat blogginlägg ;o) Hahaha...
Mvh Milla
Jag röker inte längre, men har rökt till och från tidigare. Håller med om att rökning på allmän plats där det stör andra skall förbjudas. Då menar jag inte att rökning på en gångväg skall förbjudas, utan snarare som köer, busshållplatser mm. där är det lätt att gå undan och röka sin cigg om man nu är tvungen;) Vad gäller hundar är det väl lag på att ha hundar i koppel på allmän plats, det är väl bara speciella inhägnader som koppel ej behövs, är dock ej 100% säker. Det är ju inte så att att man vill förbjuda all rökning, men väl att se till så att det blir så trivsamt som möjligt, bilar har vi ju regler för varför inte för rökning....!

Själv stör jag mig inte på rökning så mycket, förutom att jag kan tycka att det luktar illa ibland.
Detta är bara mina funderingar, så jag håller med Camilla om att det bordes ta mer hänsyn än vad det gör idag. Men sedan kan jag tycka att hela samhället har blivit mer egoistiskt, samt minskad respekt för medmänniskor.
Kram
Svar från Trullan 2010-05-27 22:06
Var glad över att Du inte störs av rökning,
det är ett helvete skall Du veta Anders.
Fast Du har ju själv sett hur jag lider när andra röker...
Tack för Din kommentar!
Kram Milla
Bilar kör inte ihjäl några alls, min bil har stått på garageupfarten hela veckan och ingen har blivit dödad av den, men dåliga förare dödar många varje år.

Varför ska vi människor vara överallt och inte ge de vilda djuren livsrum (inkl tam djur) det ska alltid skjutas björnar vargar lodjur rävar osv.

Rökning dödar fler än dåliga bilförare gör varje år och vi inte rökare får betala kalaset via skatten, och när jag är ute i friska luften och cyklar så får den gärna vara frisk , för att inte tala om alla fimpar som skäpar ner.

Men visst fortsätt röka på bara och ge de redan rika tobaksbolagen än mer pengar.
Svar från Trullan 2010-05-27 22:01
Tack för Din störtsköna kommentar Jonny :o)
Håller med Dig till 100%.
Mvh Milla
Det är ju självklart att rökare ska ta hänsyn till andra,vilket nästan alla gör också.Men jag håller med Viktor att vi har nog med förbud och förordningar
i dagens samhälle.Skall individen ständigt idiotförklaras så är det lika bra att förbjuda sprit som orsakar mångdubbelt mer än rökning(sjukdomar,trafikolyckor,misshandel etc.)
Nej,om vi tillåts att för en gångs skull få använda vårt sunda förnuft så
löser sig nog saken naturligt!

Thomas
Svar från Trullan 2010-05-27 22:03
Jag håller tyvärr inte alls med Dig Thomas om att rökare brukar ta hänsyn, men jag är visserligen extremt känslig så det kanske beror på det. Jag skulle mer än gärna förbjuda alkohol också, har aldrig "druckit en droppe" själv! Om jag skulle tala om allt som jag vill förbjuda här i bloggen skulle jag väl bli idiotförklarad ;o) Hahaha.
Mvh Milla
Visst vore bra om man förbjöd rökning på fler ställen men det första stället man ska freda från rök är det egna hemmet. Jag är skit trött på att få in rök i min lägenhet från grannar som röker på balkongen, andra ställen kan man undvika men det är svårt att undvika att vara hemma.

Är själv uppvuxen som passiv rökare, båda mina föräldrar rökte och speciellt äckligt var det i bilen på semestern. Där satt dom och blossade mil efter mil och vi barn blev åksjuka, skitkonstigt...... sen blev dom irriterade att man spydde... jag undrar verkligen hur dom tänkte.

Ha det bra!
Mari
Svar från Trullan 2010-05-27 22:42
Va härligt Mari, Du resonerar precis som jag!!! :o)
De har ju börjat att byggas endel rökfria hus, men
jag hoppas att det kommer många fler!!! Jag har skrivit
både till Kommunen och till HSB och föreslagit detta :o)
Mina föräldrar rökte också i bilen och jag gömde mig bakom
en kudde hela semester. Helt sjukt när man tänker tillbaka...
Tack för Ditt inlägg!
Mvh Milla
Vad jag kan se så handlar det inte om rökning hundar eller bilar...
utan om respekt för sin omgivning. Eller kanske snarare brist på respekt.

Så vitt jag vet så har både husdjur och bilar en viss samhällsnytta men är inget som ska tvingas på de som inte vill. Rökningen däremot har väl ingen samhällsnytta om man bortser från skatteintäkterna. Om rökning hade varit så samhällsdestruktivt som alla vill påstå så skulle det, liksom narkotikan vara totalförbjudet. Men nu är det så att den goda staten inte kan ta skatt på knark...alltså är det förbjudet.

Allergiker har inte valt att vara allergiska och hundrädsla är ingen rationell rädsla som man kan välja bort hur gärna man än vill.

Jag kan själv välja hur jag kör min bil, var jag rastar min hund eller var jag röker.
Och jag väljer att visa min omgivning respekt genom att använda mitt omdöme.

Låt mig avsluta med ett citat av W.Churtchill.
Det värsta med vanligt sunt förnuft är...
att det inte är så vanligt.

Respektfullt
Pelle
Svar från Trullan 2010-05-27 23:14
Mycket bra skrivet!
Tack Pelle :o)
Mvh Milla
Jag läste en artikel om allergier, häromdan, om man har en allergi,så ska man utsättas för det som man är allergisk mot. Allergier, uppstår av att vi har det alldeles för rent omkring oss. Vi är en av få länder som har så mycket problem med just det.
Terapier för att bota olika slag går ut mycket på att man ska utsättas av det som är jobbigt, tex spindelfobi.
Så jag tror att det ligger mycket i det, att undvika det som inte känns bra är inte en lösning, snarare ett sätt att skjuta allt framför sig.
För övrigt tycker jag att detta inte är rätt forum att ta upp sådana här saker, jag är medlem här för att diskutera och utbyta allt vad gäller foto och jag tycker inte att detta har med eet att göra. Jag kan naturligtvis låta bli att kommentera eller att bara nonschalera, sådana här blogginlägg. Jag vill inte på något sätt vara elak, men jag tycker inte att det här inlägget har med foto att göra.
Svar från Trullan 2010-05-29 13:47
Pia-Kristina.
Jag tror inte man kan bota astma med att utsätta sig för rök, tyvärr :o(
Då borde jag blivit frisk för länge sedan... ;o)
Nej detta har verkligen ingenting med foto att göra, men jag skriver
om allt möjligt (kan nästan ingenting om foto, tyvärr). Som Du själv
skriver så kan man ju bara strunta i att läsa och kommentera de inlägg
som man inte är intresserade av ;o) Finns väl ingen regel på att man bara
får skriva om foto???
Mvh MIlla
Hej Camilla!
Jag tror inte heller att man kanske kan bota just astma med rök, men vad jag förstått lider du inte enbart av astma. Du säger att du inte kan mycket om foto och då undrar jag varför du hamnat på denna sida? Ja, jag är bara lite nyfiken..
Svar från Trullan 2010-05-30 09:27
Ok, då missförstod jag Dig, sorry.
Jag utsätter mig för sådant jag får ångest av DAGLIGEN, men jag blir inte bättre, tyvärr. Vet ej varför... :o( Man behöver inte kunna mycket om foto för att vara medlem på Fotosidan, det gäller bara att ha intresset. Jag gillar det mesta som är kreativt, som att skriva, sjunga, måla/rita och fotografera ;o) Därför är jag medlem här och under årens lopp har jag lärt mig en del om foto, men inte så pass mycket att jag enbart kan skriva om det i min blogg. Därför delar jag med mig av andra saker. Det har dessutom varit varit väldigt uppskattat (får "tackmail" nästan varje vecka av andra medlemmar här på Fotosidan) så därför har jag fortsatt att skriva. Trist att Du tog illa upp, det var verkligen inte min mening. Hoppas Du förstår lite bättre nu?
Mvh Milla
Jag tog inte illa upp. Kanske kan detta vara något för dig, tankefältterapi.
http://tftsweden.se/
Svar från Trullan 2010-05-30 14:19
Vad bra!
Det skall jag absolut kolla upp, tack :o)
Mvh Milla
Kan någon människa ge en enda anledning till varför man ska röka? En enda.
Svar från Trullan 2010-06-04 22:01
Inte jag i alla fall...
Mvh Milla