Ett minne för livet oavsett när du tog det

Jag har plockat upp handsken....Tommy

Ljusterapi skrev Tommy Andersson i sitt inlägg och kastade handsken.

Jag plockar upp den och hakar på för det behövs minsann ljusterapi i november månads tunga gråa dagar.

En solig sommardag förra året med barnbarnen.

En egen ö.......

Vilken lycka att ha en egen ö....

Att få kliva omkring i vattnet ......

Att få klättra upp i utsiktstornet fast man knappt når över kanten att se....

Vattenskoterns framfart.......

Att få svinga sig i gungorna.........

Att få kladda med blålera.......

Att få bada med kläderna på fast mormor inte hade badkläderna med.......

Vattenskidåkarens avbild hos fotografen....

Jag kastar handsken vidare.......

Postat 2012-11-26 22:50 | Läst 2184 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Något måste man roa sig med

Nu vill jag banne mig att snön kommer. Inte för att jag vill skotta snö utan för att jag vill få lite nya motiv i min kamera med en annan årstid. Jag är så utless trött på alla novemberbilder. Jag vill som många andra få lite ny energi och inspiration.

Idag har det inte blivit något fotograferande. Jag har haft lite annat småpyssel för mig och sen är det en sån där "novembertråkmåndag"

Jag roade mig istället med att ladda över Instagram bilder till datorn. Lite då och då så tar jag bilder med Instagram och det är rätt kul att kunna redigera bilderna direkt i mobilen och få till lite olika effekter. Smidigt och enkelt om man vill dela med sig av någon bild.

Postat 2012-11-26 17:25 | Läst 1077 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotoutmaning....

Det finns en stor mängd kreativa fotobloggar med utmaningar i olika former. Många "fotonördar" med ett stort intresse och ett enormt jobb dom lägger ned på att hålla igång sina fotobloggar med olika tema - ämnen.

Det handlar först och främst inte om kvalitén i bilderna som gäller, utan det är kreativiteten som får flöda och fotoamatörens tolkning av sina bilder. Det som är roligt med såna här fototema-bloggar är att alla som lämnar sina bidrag med något gemensamt ämne. Att sedan titta igenom alla bidrag och fundera på hur andra har tolkat tema-uppdraget är intressant. Det varierar stort hos många deltagare.

Själv har jag fastnat för Helena´s fotoblogg Fototriss som har ett stort antal kreativt tänkande amatörfotografer som varje vecka i stort sett året om deltar i hennes utmaning på bloggen. Det gäller att lägga upp tre bilder på ett tema och varje vecka är det nästan 200 personer som gör det samma som jag gör.

Jag har ju en fotoblogg till, som jag kör paralellt (än så länge) med den här och där hamnar min fototriss: http://tinaspicture.blogg.se  Den här veckan är Ljus temat.

På lördagen får man veta vad veckans tema är och då får man sätta igång att tänka ut sin bildtrio. Antingen (oftast) så sätter man igång och letar objekt för sin triss och får ett skäl till att fotografera. Har man inte möjlighet att ge sig ut just då så kan man använda sitt arkiv. Sen kan man när som helst under veckan lägga upp sin triss men vanligast är från söndag.

Brukar du delta i fotoutmaningar ?

Postat 2012-11-25 11:46 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dokumentera släktens fotografier

Många har nog som jag en massa gamla kort liggandes i album och i lådor. Likadant är det hemma hos mina föräldrar som har sparat ännu äldre bilder från förr och då menar jag bilder från slutet på 1800- talet och framåt i tiden. Många av dessa bilder har man inte en aning om vilka som figurerar på bilden. Men gissningsvis så är det en släkting.

För ca tjugofem år sedan när mormor levde så fick jag henne till att skriva på baksidan av korten, namnen på dom personerna hon mindes. Men många namn hade fallit ur hennes minne. Mina föräldrar och främst min mamma har gjort ett jättejobb nyligen med att sitta och skriva på baksidan på alla deras kort vilka personerna på korten är.

Min morfars farmor  Nylands Pers Anna Ersdotter ifrån Leksand f.1852. Jag har till och med hennes vigselring eller om det var förlovningsring kvar med hennes initialer på.

Det är guld värt för mig som hängiven släktforskare sen tjugofem års tid tillbaka. Numera är forskarprogrammen så bra att man kan ladda upp en bild till en person i släktträdet. På det viset så säger historien mer om personen med det man har forskat fram.

Förutom att bevara gamla släktbilder så har vi massor av dokument bevarade och jag håller på att bland annat på att dokumentera en hög med gamla kärleksbrev som innehåller brevväxling mellan min morfars föräldrar på den tiden morfars pappa fick bege sig från Leksand till Stockholm och jobba som vedsågare.

Brev som berättar en historia under de år han fick jobba där och dess vedemödor och längtan hem. Hur det var att leva där under dessa år då det var brist på arbete i Leksand. Många dalkarlar höll till vid ett härbärge i Stockholm vid den här tiden i slutet av 1800 och en bit in i början på 1900-talet.

Det slår mig att jag borde göra likadant med alla bilder jag har liggande. Många 60- och 70-tals kort som dessa. Skriva på baksidan av korten vilka dom är. För när alla är borta så är det ingen som vet och det åker i sopkorgen. Någon dag får jag ta tag i det.

Nu sitter jag i mitten på bilden här bredvid min älskade morfar som tyvärr gick bort när jag var tio år. Det är han som började släktforska i vår släkt och jag tog över hans arbete. Jag följde honom jämt överallt när jag var hos mormor och morfar i Leksand på sommarlov och vinterlov. Bredvid morfar sitter min farmor från Lund och min mamma och faster till vänster om mig. Ja, jag är en blandning av en dalkulla och en skåning, en salig blandning ;) Släktbevarande har jag ärvt av morfar och fotograferandet av min pappa som var hängiven amatörfotograf.

Det räcker inte med att peka på ett kort och säga att personen heter si och så och är en släkting. Det faller bort ur minnet för den du berättat för. Så gör en insats och skriv på baksidan på dina gamla bilder som du har kvar.

Postat 2012-11-24 19:31 | Läst 2255 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jakten på saker....

Satte mig i bilen och laddade in en cd med 70-talspop och drog upp volymen så högt mina öron tålde och så drog jag iväg mot Sundänge. Passade också på att sjunga till Varning på stan, Efter plugget och Fox on the run + en massa andra bra låtar. Nu poppade jag så hög musik ett jag inte ens hörde hur illa jag sjunger (som tur är) medan jag rattade vidare på den smala vägen genom skogsbyarna mot Sundänge.

Väl framme vid stugan så fyllde jag på fågelmatarna och började fota.

Hinner fota en god stund innan jag upptäcker att det är svart/vitt !!! Vilket jag inte skulle fota med i det fina vädret som varit idag. Attans också !!! Att man inte lär sig att kolla inställningarna först ?? Efter att ha rättat till mitt misstag så traskade jag iväg längs grusvägen och mot en plats som jag fått tips om. Det skulle vara resterna av en boplats.

Väl där så ångrar jag att jag har "fina" jackan på mig. Det innebär ju att jag får begränsa mig till knästående och bli blöt om knäna för att få till lite roliga vinklar från ett magperspektiv. Jag vill inte riktigt offra min nya jacka och varför satte jag inte på mig den sämre jackan ?

Jag känner mig genast som Pippi Långstrump på sakletar jakt. 

Hittar en harv och andra redskap för åkern också. Massor med tegel och gamla plankor i olika högar fulla med mossa. Lite längre upp i skogsbrynet får jag syn på ett litet rött hus som verkar ha klarat sig från att falla ihop. Undrar vad det kan bero på ??

Det ser ju lite gulligt ut med den fladdrande gardinen i fönstret. Dörren står öppen och det är ju bara att stiga in.

Undrar om dom har kaffet på ??

Nej Tack !! Jag tror jag avstår det här kaffebesöket.... den här gången.

På hemvägen är jag tvungen att stanna bilen på den krokiga vägen eftersom telefonen ringer. Precis lagom där jag tänkt stanna flera gånger. Jag har nämligen upptäckt att det finns en bäver här : ) När jag pratat klart så tar jag mig över det djupa diket med ett gracilt hopp och det var tur ingen såg mig landa med flaxande armar samtidigt som jag försökte hålla kameran still som hängde om min hals.Vad gör man inte för ett fotografi.

Nu var det bäver jakt som gällde för här har den gnagt överallt och byggt en fördämning i den större bäcken. Inte en bäver i sikte....men åverkan lite här och där. Här skulle man kunna gömma sig och sitta på vakt för ett bra fotografi, tänker jag. Hmmm...kanske får återkomma någon annan dag med bättre kläder på mig.

Undrar bara hur bävern ska få ner den tjocka trädstammen till vattnet ?

Postat 2012-11-23 17:51 | Läst 1249 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa