Ett minne för livet oavsett när du tog det

Häftigt att få se ..............

Vilken härlig upplevelse............

Midsommarhelgen har vi firat i en fäbod långt uppe i skogen i Leksand. Fäboden har funnits i min släkt sedan slutet på 1800-talet och massor med historia finns på platsen som är dokumenterad sedan i början på 1600-talet. Just vår fäbod är nog byggd i mitten på 1800-talet eftersom den är byggd med Laxknutar.

Det går inte att åka bil dit utan man får gå en bra bit och bära på färskvatten, kylväska och annat som man vill ta med.

Det finns dokumentation på en vagga från slutet av 1700-talet, all inredning är kvar från 1800-talet, det finns en historia nedtecknad av Greta och Gunnar som flydde Norge under kriget. Dom tackar för gästfriheten och skall aldrig glömma dessa goda svenskar (min morfar med familj) och alltid ha med sig i deras hjärtan, har dom skrivit.

Sedan 1932 finns anteckningar om varje besök och det var min morfar och hans bror som började skriva i små noteringshäften. Sedan dess har alla som kommit hit skrivit i böcker om vad man gjort och vilka som varit där. Så på midsommaraftonskvällen satt jag på trappan inlindad i en filt och läste gammal historia om släkten, så som jag gjort flera gånger om när jag varit där. Jag tröttnar aldrig på dessa historier.

På midsommardagen sitter jag och tittar ut genom fönstret och får syn på två tranor som går på lindan (ängen) nedanför fäbon. Fram med kameran och försöka få till bra bilder genom gamla rutor var inte det lättaste kan jag säga. Jag trodde det var fel på min kamera först innan jag kom på att det var rutornas fel. Men en ruta var nyare så i den gick det bättre.

Dom två spatserade vidare och kom sedan ut från lindan och då såg vi........

Det var två verkligen vaksamma tranor som vaktade över sina ungar.

Så rolig upplevelse och avslutning på vårt midsommarfirande i fäbon.

Postat 2019-06-23 20:14 | Läst 1054 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

När jag ska välja fotomål..........

Idag hade jag tänkt ge mig ut och fotografera makro. Men det har varit sådan blåst hela dagen så det blev inställt. Visst har jag kunnat fotografera vyer istället eller något annat. Men det fick vara. Jag var ju sugen på att rikta mig mot makrofotografering. Jag brukar försöka bestämma mig innan jag går ut med kameran, vilken typ av fotograferande jag tänkt mig. Så koncentrerar jag mig på bara det och försöker förbättra mig på just det. En annan gång väljer jag vidvinkeln eller så tar jag till 100-400 objektivet.

Tamron 90mm

Det beror alldeles på vilket fotohumör som jag är på. Ibland vet jag inte vilket jag vill fota och då brukar två kameror få hänga med. Oftast är det makro och 100-400 som hänger på när jag är velig.

Canon 100-400

Jag har skaffat mig en Extender till 100-400 och nyligen börjat använda den. Det som jag kan tycka är lite tråkigt är att autofokusen inte fungerar. Jag använder ofta det i dom flesta bilder men nu får jag väl lära om och ställa in manuellt. Jag använder oftast någon av programlägen som finns P, TV eller AV.

Om ett par dagar börjar semestern och då får jag mer tid för fotografering alla tider på dygnet om jag så skulle vilja. Jag kommer att välja sen fotografering istället för tidiga mornar, eftersom jag kliver upp 03.20 när jag ska jobba och det tänker jag inte göra när jag är ledig.

Hur tänker du innan du ska ut och fotografera? Har du ett bestämt mål med ditt fotande?

Postat 2019-06-17 19:10 | Läst 899 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera