Ett minne för livet oavsett när du tog det

Besök i en Massajby, del 5

Fredag morgon lämnade vi Ngorongoro och hotellet på 2400 meters höjd där vi övernattat i två nätter. Högklassig mat och suverän service fick vi njuta av efter våra turer i kratern. Vi skulle nu besöka en Massajby. I kratern så vallade massajerna sina djur bland alla vilda djur som fanns där.

Trots lejon i kratern så klarar dessa djur sig ändå bra.

Många massajer bor i hyddor och flera har tagit sig ur byarna och jobbar inom t.ex restaurangerna på hotell. Men dom som håller hårt på traditionerna bor i byar. Där finns en hövding och hans familj som ofta består av flera fruar som han har barn med. Dom lever väldigt mycket efter uråldriga traditioner där kvinnan sköter i stort sett allt medan mannen sköter boskapen.

Vi möttes av välkomstsång innan vi blev visade in i byn. Männen hade uppvisning om vem som kunde hoppa högst jämfota. Troligen någon slags utmaning män emellan.

Många massajer saknar en tand i käken och det beror på att i fem - sex års ålder så drar man ut en tand. Varför fattar jag inte riktigt. Det är någon slags tro av något slag. som någon slags ritual på Man såg en del massajer med djupa ärr på kinderna. Vid något tillfälle så snittas kinderna av någon anledning. Jag har försökt googla på det men hittar ingen förklaring. Någon av er kanske vet varför.

Vi fick gå in i en av hyddorna för att se hur dom bodde.

Eldstaden och flätade grenar som var något slags kökshylla, som jag förstod det.

Säng....

In och utgång.

Skola för barn mellan 3 - 6 år. Äldre barn gick i skola utanför byn.

Barnen stämde upp i en sång och det fanns en låda där man kunde skänka pengar om man ville. Notera pojken längst till vänster som saknar en tand i nedre käken.

Kvinnorna i byn tillverkade smycken som turisterna kunde köpa. Varje kvinna till en hydda hade eget ställ med smycken. Den här dagen så var det kvinnan på bilden som bodde i den hydda som vi fick gå in i. Förmodligen var det därför som vi blev visade att titta på hennes alster först. Jag köpte mig ett armband. Sedan fick vi titta på övriga alster som fanns att köpa.

Besöket var sen över för vår del. Det här är ett sätt för massajerna att få lite pengar att handla mat för. Byn är inhägnad med staket som skydd för vilda djur och för att markera massajernas revir och stam.

Vi for sedan vidare på skumpiga vägar mot Serena lodge i Serengeti.......

Postat 2014-02-15 22:23 | Läst 1501 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Noshörningar och piggsvin. safari del 4

Nu var det fortsatt spaning efter mer vilda djur. Överallt där man tittade ut över vidderna i kratern så såg man djur överallt. Plötsligt fick vi syn på några jeepar som stannat och hade fått spaning på något.

Två svarta noshörningar stod helt plötsligt där. Visserlunda långt bort och man såg dom som små prickar med blotta ögat. Men med hjälp av kikare och ett bra teleobjektiv så fick jag nu mina första bilder på noshörningen. Vi såg sen den vanliga noshörningen också senare på dagen.

Något annat som var mycket ovanligt att få syn på var detta. Piggsvin som är nattaktiva hade lurats upp av den disiga morgonen. Det var ren tur att vi fick syn på dom. Men spejar man ordentligt så kan man lyckas.

Tre piggsvin, en gnu och ett vårtsvin på en och samma bild.

Fågel nr.1 namn ? Rufus tailed weaver, enligt tips.

Abdimstork

Skuggstork - Hamerkop

Sen fick vi syn på en riktigt gammal elefant. En elefant kan bli 50-65 år och livslängden beror i regel på hur länge den får behålla tänderna. När den sjätte och sista tanden är borta så dör elefanten ofta av svält, när den inte har något att tugga med längre. Därför går inte helt sällan gamla elefanter undan för att dö.

Den här bilden kommer att bli en förstoring på min vägg.

Postat 2014-02-15 20:03 | Läst 1627 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ngorongorokratern och Lake Makati del3

Den medhavda frukosten åt vi vid sjön Lake Makati i kratern. Dimman började lätta och solen tittade fram. Massor av fina färggranna fåglar fanns det gott om vid strandkanten. Det var skönt att få sträcka på benen efter att ha suttit länge i jeepen på morgonen.

Populärt ställe var det att stanna och äta frukost här.

När man tittade ut över vattnet fick man syn på fem flodhästar i vattenbrynet nära strandkanten. Jag blev så betagen av detta frukoststopp att jag alldeles kom av mig med att äta frukost. Jag fick bara i mig några tuggor av en pannkaka. Det var helt enkelt en magisk morgon och jag försvann in i en annan värld. Trots alla människor som också stannat med sina jeepar. Det här går inte att beskriva vilken otrolig morgon det var.

Trefärgad glansstare.

fågel nr.1 utan namn?

Fågel nr.2 utan namn ?

Fågel nr.3 utan namn ?

Kanske jag kan förmedla lite av känslan med dessa bilder hur magiskt det var. Resan fortsatte sen på dom rödbruna vägarna i Ngorongorokratern och nu skulle vi få syn på fler djur. Några var väldigt ovanligt att få se.

En oförglömlig morgon och dagen hade bara börjat.....

Postat 2014-02-15 10:44 | Läst 1249 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Safari del 2, Ngorongoro

Tredje dagen på safarin gav vi oss iväg tidigt från Tarangire efter att ha ätit frukost. Satt och njöt av utsikten då mängder av bufflar vällde in över dalen och mot floden.

Uppskattningsvis ca 500 bufflar vandrade förbi efter att ha druckit av vattnet. När vi njutit klart av utsikten så var det dags att ge sig iväg flera mil på skumpig grusväg som kan liknas med ett tvättbräde. Vårt nästa mål var Ngorongoro och kratern där vi skulle bo i två nätter framåt på 2300 meters höjd.

Min hydda två nätter framåt.

Ytterligare en otroligt fin utsikt från hotellets terass.

En buffel och hans följeslagare Kohägern.

En Koritrapp.

Fågel 1, namn ? Northern-white crowned shrike, enligt tips.

Krontrana.

Fågel nr 2, namn. White-headed buffalo weaver, enligt tips.

Fjärde dagen så gav vi oss iväg kl.6,30 ner i kratern. Det är då chansen är störst att få se t.ex lejonjakt. Det var en väldigt dimmig morgon och vanligast är att dimman ligger som ett lock över kratern. Men denna morgon gick det ända ner till marken och det var ytterst ovanligt.

Tolv lejon fick vi syn på som mumsade på en slagen buffel. Man hörde hur de tuggade i sig. Jag har fått försöka redigera bilderna för att kunna se tydligare.

Det blev lite bättre på denna bild.

Shakalerna sprang runt och försökte sno åt sig en mumsbit.

Sen bar det snabbt iväg från lejonen.

Efter ett rekordeligt skrovmål så var det bara att släcka törsten. När alla ätit klart så låg lejonen utslagna i matkoma. Vi lämnade platsen någon timma senare för att flera timmar senare efter att åkt runt i kratern komma förbi lejonplatsen igen.

Då var det en kvinna (svensk trodde vår reseledare) som stannat för att ta prover från spillning. Med bilen som säkerhet mellan henne och lejonen klev hon ur bilen. Det var nog rätt säkert för lejonen var helt utslagna.

Mer bilder från timmarna innan vi kom hit igen, kommer i forts......

Postat 2014-02-13 16:55 | Läst 1521 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tanzaniasafari del1.

Efter en lång resa till Tanzania via Amsterdam, Nairobi och sen till Kilimanjaro flygplats så var jag framme.

Där blev jag och två till hämtade av vår chaufför på safarin till första hotellet som vi övernattade. Lite senare på dagen anlände också vår svenska reseledare. Vid det här hotellet så bodde man i egna lodger eller hydda som jag kallade det. Fina hyddor var det.

Dag 2 så startade den riktiga safariresan och vi gav oss iväg mot Tarangire nationalpark. Resan tog några timmar innan vi kom fram till nästa hotell med tältlodger.

Vi checkade in, åt lunch innan vi begav oss ut i parken på eftermiddagen.

Här gällde det att dra igen dragkedjan ordentligt för att slippa allehanda småkryp intill sängen. Några steg bort från tältet så var det sluttning ner till Tarangirefloden. Alla djur kunde ströva upp till tälten och speciellt på kvällen var det inte lämpligt att gå ut själv.

Utsikten från hotellets terass var magnifik.

Tarangirefloden som det var förhållandevis mycket vatten i för årstiden. Dagen när vi kom såg vi endast ett fåtal djur i dalen. Men det blev det ändring på senare. Vi gav oss nu ut på safari i Tarangiriparken under eftermiddagen.

Antiloper och Impala fanns det gott om i alla möjliga storlekar och färger och jag har svårt att hålla isär vilken som är vilken.

Det här var Tarangiriexpressen, sa vår chaufför. I varje park vi var i så fick den namnet efter den parken vi var i.

Vad denna fågel heter ?? Någon som kan får gärna hjälpa till med namnet. Blåkråka, Liliac-breasted Roller var namnet enligt tips.

Här gissar jag på någon sorts kungsfiskare. Någon som kan ??? Vår guide och reseledare var kunniga på detta men att sen komma ihåg är en annan sak. Man hade så mycket att registrera in i huvudet av alla intryck. Grön biätare, enligt tips.

Vi hade sån tur på första safarituren och fick syn på geparden några meter från jeepen.

Efter en stund så tröttnade geparden på kullen och begav sig vidare. Massor med bilder knäppte jag.

Geparden tog sikte och hoppade upp här istället.

Var man än tittade så såg man något nytt. Att åka på safari är = att sitta på spaning efter något sevärt.

Och så dök fågel nr.3 upp och badade i sanden. Namnet ??? tjaaa, vad var det nu igen ?

Efter fortsatt resa i parken så mötte vi en syn som jag aldrig kommer att glömma. Flera hundratals elefanter i lång lång karavan vandrade ett tiotalmeter från jeepen förbi oss. Så mäktig känsla att få vara med om.

Den här hittade jag namnet på i safariboken som vi fick inför resan. Marknäshornsfågel heter den. De finns i flera olika arter. 

Fågel nr 4 som jag inte har något namn på.

Så småningom så var det dags att avsluta första safarituren. Det var nu man började förstå vidden av dom otroliga vyerna och samtidigt förstod att resten av resan skulle bli väldigt skumpigt på vägarna. Inget att rekommendera om man har lite taskig rygg.

Efter god trerätters middag så var det bara att dra för och krypa till sängs med alla nattliga ljud som rörde sig i parken. Vid halv sju ca så var det kolmörkt ute och då var det ficklampa som gällde.

Postat 2014-02-12 23:28 | Läst 1460 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera