En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Återblick 2023, del I

Jag brukar ju göra någon form av sammanfattning eller återblick av det gångna året, så här kommer del ett av 2023. JANUARI inleddes med några krispiga dagar men inte särskilt mycket snö. Det blev heller inte så mycket bilder denna månad.

I FEBRUARI hade det kommit lite mer snö och en dag dansade hägrarna för mej vid Råstasjön. De bjöd på en praktfull uppvisning på den snötäckta isen.

Största fototekniska händelsen i år inträffade i MARS då jag uppgraderade min kamera till en Canon R5. Jag har inte fotograferat med spegellöst förut och det var en del nyheter. Nu fick jag även ögonautofokus och möjligheten att ta 20 bilder/s. Plötsligt kunde jag frysa actionscener på ett sätt som jag aldrig varit i närheten av förut och det blev många skarpa bilder, inte bara enstaka. 

Det kom massor med snö i slutet av månaden och Bambi med vänner och släktingar var trogna gäster i vår trädgård.

I början av APRIL var det fortfarande snö kvar och plötsligt hade vi starar som fick samsas med domherrar i fågelrestaurangen. Jag riggade en liten fotoplats som jag kunde spana på från cykelförrådet. Mycket praktiskt och enkelt.

Snön smälte och det blev vår till slut. Blåsipporna slog ut och lammen lekte ta fatt i hagen. Dagarna blev snabbt långa och man kunde vara ute på kvällen och fotografera. 

I MAJ var jag ute och åkte en del. Det blev en tur till Tysslingen och en sväng till Skåne. På väg till Skåne stannade jag till hos Joakim och Maja, tittade på Joakims utställning vid Läckö slott och fick möta både fiskgjusen och kattugglan. Här sitter vi på klipporna vid en av Joakims favoritplatser.

Det blev mycket bilder den månaden men en särskilt minnesvärd morgon fick jag se ett par skäggdoppingar dansa på vattnet vid Kyrksjön i Bromma. 

Den i särklass största familjehändelsen under 2023 var förstås min systerdotters bröllop i London i mitten av JUNI. Jag var inte bröllopsfotograf men tog förstås en hel del bilder och det blev en fotobok som vi gav till några av de närmaste i familjen på både bruden och brudgummen sida.

Anna fick sin Ross och hela familjen var på plats, ditresta från Texas och Sverige. Det är inte så ofta vi träffas IRL och bröllopsfesten var förstås ett extra fint tillfälle.

Efter bröllopet åkte vi nattåg till Inverness med min syster och svåger. Vi hade några fina dagar i Skottland bl a på Skye där vi promenerade till Fairy pools. 

Jag och Fredrik var också på ett ställe där man jagade med rovfåglar. En historisk sport jag inte sett så mycket av, kanske för att det är förbjudet i Sverige och Norge. Här är det en  pilgrimsfalk som dyker mot ett träningsbyte. Det man ser under fågeln är en liten sändare om hon skulle få för sej att flyga längre än planerat. Förutom att hon är märkt går det alltså även att spåra henne.

Vi avslutade i Edinburgh som var fullt med turister. Alldeles för mycket folk men ett par dagar kan man ju stå ut även med det.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-01-14 16:46 | Läst 502 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är ett fantastisk år du redovisar. Fina bilder från början till slut. Vill egentligen egentligen inte rangordna dom men måste sätta ett plus på hägrarna och när man ser Joakim och Maja blir man väldigt glad.
Sten
Svar från Lena Holm 2024-01-14 18:47
Tack Sten,
kul att du tittar in. Det blir nödvändigtvis kanske inte de bästa bilderna man visar när man gör en sån här kavalkad. Jag har också valt några som jag inte har haft med i bloggen förut. Just den på hägrarna har jag inte visat, men många andra från samma tillfälle förstås. Joakim och Maja har jag träffat vid två tillfällen. Det har varit toppenkul båda gångerna, fast jag nog egentligen är mer jämngammal med hans mamma.
Hälsningar Lena
Händelserikt år ser det ut som och med en stor spännvidd mellan motiven.
Som Sten sagt , det går inte att rangordna bilder men det konstnärliga får väl Hägrarna ta på sig..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-01-14 18:49
Tack Gunte,
jag har nog inte valt de bästa bilderna jag tagit under året utan mer de som representerar vad som hänt. Hägrarna blev dock så otroligt bra och det var många bilder som var lyckade. Den här har jag faktiskt inte visat förut.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt fin sammanfattning i både ord och bild. Ett väldokumenterat händelserikt år, ser fram emot del 2. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-01-14 18:51
Tack Mats,
vi har hunnit med en hel del i år, även med resten av familjen (dvs min familj). Del två är på planeringsstadiet, kommer om ett par dagar.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder. Säker komposition, styv bildbehandling.
På något vis tar Joakim ock Maja priset, följt av den första bröllopsbilden - så nära och levande.
Svar från Lena Holm 2024-01-14 18:54
Tack Peter,
första bröllopsbilden är jag mycket nöjd med. Hon vet inte att jag fotograferar och jag står t o m bakom en glasdörr, men det var nog bara englasfönster i den. Jag har träffat Joakim och Maja en gång förut, det var lika kul denna gång.
Hälsningar Lena
syntax 2024-01-14 19:09
Det var som fasen - det där med glasdörren alltså! Den som vågar - den vinner.
Svar från Lena Holm 2024-01-14 20:21
Jag har lärt mej när jag fotat fåglar och rådjur hemma att det går utmärk att fota genom fönster, t o m treglasfönster, men helst ska det inte vara sol. I det här fallet var det inte soligt i trädgården och det var inte mer än en glasruta (fast den var inte helt ren) i dörren. Jag fick den finaste bilden på brudparet genom denna glasdörr, den bild som min syster har valt att skriva ut och den som blev omslagsbild på fotoboken jag gjorde.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket känslig och unik fotografi. Imponerande bredd på motivomfång.
Alltid roligt att följa dina reportage.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-01-14 20:23
Tack Bob,
för dina fina ord. Kameran är alltid med och jag försöker fånga ögonblicket när jag kan. Jag vet att jag borde fota mer människor och jag jobbar på det.
Hälsningar Lena
Fina bilder!
Dansande hägrar var min favorit.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-01-15 18:53
Tack Alf,
estetiskt så är hägrarna svårslagna när de är på bra danshumör.
Hälsningar Lena
Kul med återblickar och jag kommer ihåg de flesta av bilderna. Hägern och skäggdopping är väl de som sticker ut
Svar från Lena Holm 2024-01-15 18:55
Tack Peter,
hägrarna är estetiska fåglar och när man får ett par stycken tillsammans så här blir det ofta lyckat. Skäggdoppingarna var kul för jag har inte haft möjlighet att fota deras dans förut och de var dessutom ganska kort avstånd.
Hälsningar Lena
Intressant,och fina bilder.
Mvh Kurre
Svar från Lena Holm 2024-01-15 18:55
Tack Kurre,
det är en axplock på vad vi gjorde förra året + en del fåglar :-)
Hälsningar Lena
Det är en fin och varierande sammanställning med allt från släkt och landskap till pilgrimsfalk. När det gäller just flygande fågel har ju tekniken gjort under för den intresserade fotografen. Men det var sista bilden av Edinburgh jag satt och funderade mest över.
Svar från Lena Holm 2024-01-15 18:58
Tack Stefan,
det är nog inte en vy över Edinburgh som är den mest kända men jag gillade husen på gatan och att slottet bara är med i bakgrunden. Jag försöker ta med lite av varje i min kavalkad och därför blir det inte nödvändigtvis kanske de bästa bilderna från året utan mer särskilt minnesvärda stunder.
Hälsningar Lena
Ett händelserikt och välfotograferat år och lika roligt som vanligt att se din kavalkad. Riktigt god fortsättning på året önskar jag er!
Svar från Lena Holm 2024-01-15 18:59
Tack Björn,
det är kul att se tillbaka och göra en summering samt att tvingas välja ut ett antal bilder från en stor samling.
Hälsningar Lena
Många härliga bilder, som speglar ett fotorikt år. Ser fram emot att få se och läsa del 2.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-01-15 19:01
Tack Ulla,
del två är på gång och kommer om en dag eller två. Vi hann med en hel del annat under det resterande året.
Hälsningar Lena
Så många härliga bilder !
Älskar ju bilder på hägrar, det vet du ju :-) och utan störande omgivning så gör de sig bäst.
Koltrastarna är fantastiskt vackra på den här bilden.
"Smygbilden" på bruden är en fullträff, man kan nästan tro att hon går där och plockar ihop sin egen brudbukett.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-01-15 19:05
Tack Ing-Marie,
det är hägergaranti vid Råstasjön just nu och snö på isen om du är intresserad :-) För att få fina bilder på koltrastarna behöver jag vänta ett tag. Det behövs mer ljus på den platsen. Brudbuketten var fantastiskt fin och det växte faktiskt en del av de valda blommorna i den trädgården där de gifte sej.
Hälsningar Lena
Vilken bildskörd! Väldigt snygga bilder och roliga tillfällen! Dina fågelbilder är helt fantastiska, inte minst då koltrastarna och hägrarna! Din resa i Skottland har jag sett förut. Det är ju en riktig drömresa, den skulle jag också kunna tänka mig att göra! Fint Lena! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-01-16 17:27
Tack Tommy,
den nya kameran gjorde att det gick att fånga fåglar i flykten på ett helt annat sätt. Hägrarna är dock så stora och långsamma att det går alldeles utmärkt även med min äldre kamera, som tar 7 bilder/s. Skottland är verkligen vackert och roligt att resa i.
Hälsningar Lena
Trevlig årskavalkad. Men det är ju inga dykbilder med, det var därför jag började kolla din blogg en gång. Men bilderna på land är ju i högsta grad sevärda och fågelbilderna med nya kameran är fantastiska.
Svar från Lena Holm 2024-01-16 17:28
Tack Sten,
det blev inte så mycket dykning 2023 och de dyk vi gjorde var i juli så det kommer i del två. Förhoppningsvis blir det lite mer 2024. Vi har i alla fall bokat en vecka i september.
Hälsningar Lena
Missat den här bloggen.
Fantastiskt fina bilder allihop.
Du har ju rest väldigt mycket och fotograferat en hel del vackra händelser/motiv/landskap där ute, vilket märks :)
Jättefin serie, ser fram emot del 2.
Och som sagt, det var riktigt skojj att träffas igen där :)
Svar från Lena Holm 2024-01-16 17:30
Tack Joakim,
det har blivit lite blandat under 2023 och en del familjesammankomster. Det blir kanske ett tillfälle att ses även 2023. Jag ska säkert åka söderut vid något tillfälle. Del 2 kommer inom kort.
Hälsningar Lena
En härlig blandning bilder från den delen av året! Ska jag leta upp en favorit så blir det nog dansande hägrar.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-01-16 17:31
Tack Bjarne,
de dansande hägrarna är nog den mest estetiska bilden i denna kollektion, men jag har ju blandar med sånt som var viktigt eller särskilt minnesvärt för mej.
Hälsningar Lena