B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Norsk Naturfotofestival 2017

I år fick jag den stora äran att vara med på Norsk Naturfotofestival i Ski. Det var ett tredagarsarrangemang späckat med spännande föredrag och fantastiska bilder. Det var mycket stor bredd på innehållet i de olika föredragen, vilket tydligt visar att naturfoto kan vara ett vitt begrepp. 

Festivalen var ordentligt annonserad på husen i central Ski.

Espen Bergersen har fotograferat valar och späckhuggare utanför Tromsö under sju år och visade makalösa bilder samt höll ett mycket underhållande föredrag. Han visade också en del film tagen med drönare på de imponerande varelserna.

Alla föredrag samt utställningen var i en biograf. Eftersom det även gick en del matineförställningar i andra salonger var vi ständigt omgivna av popcorndoft.

Lokalen tog ca 400 åskådare och det var mycket folk på alla föredrag. Om man inte deltog i hela festivalen kunde man köpa dagpass eller biljetter till enstaka föredrag. Vissa talare drog full hus.  

Jag hade min presentation på fredagen och kunde sedan njuta resten av helgen. Det kändes väldigt häftigt att se sina egna bilder i biosalongsformat. På bilden ovan är det Anders Geidemark som gör sig redo. Han höll ett medryckande personligt föredrag som bitvis berör väldigt mycket. 

Anders signerar böcker i pausen.

Utanför biosalongen var det utställning, bokförsäljning och allmänt mingel. Under föredragen fick man inte fotografera i salongen men i utställningshallen var det förstås OK.

Utställningen var inte så stor men i gengäld fick man möjlighet att titta ordentligt på bilderna och träffa flera av fotograferna eller prata med föredragshållare.

Sist på fredagen fick vi möta en visuell poet....Arno Rafael Minkkinen. Han fascinerade oss i en och en halv timme med sina berättelser och självporträtt i naturen. Många av bilderna var svåra att förstå hur han burit sej åt för att ta och vissa hade helt klart kommit till under livsfarliga förhållanden. 

Minkkinen är nu 71 år och skapar fortfarande nya bilder med sin kropp. Han håller även workshops och har för närvarande en utställning i Oslo.

En stor överraskning var att alla föredragshållare blev bjudna på lunch hemma hos Pål Hermansen, som är ledare för festivalens programkommitté . Han bodde mycket fint i en skogsglänta där man lätt kunde förstå att många bilder blivit till bara runt knuten. 

Mannen i rött är George Popp från Österrike som pratade om "The Vienna project". De har under fem års tid fotograferat vilda djur i stadsmiljö. De har använt en mängd olika tekniker för att få bilder på djuren och alltid dessutom försökt få med något som tydligt visar att vi är i en stad, helst en sevärdhet från Wien. Det finns djur på ställen där vi minst anar och det är betydligt fler arter än råttor. 

Här diskuterar Popp med Bernt Östhus. Bernt visade fantastiska bilder på djur från sin närmiljö i Tröndelag. Han var en av få föreläsare som inte hade fotografi som yrke utan som hobby och de flesta bilderna var tagna mellan 02-06 på morgonen (dvs före jobb och familjebestyr). Gissa om ljuset var fantastiskt.

Festivalen avslutades på söndagen med Stein P Aasheim, som var med på den första norska expeditionen till Mount Everest 1985, men som även genomfört en mängd andra spännande äventyr i riktigt "tuff" natur.

Jag skulle kunna skriva om alla föredragshållare jag fick uppleva under festivalen, alla med sina unika budskap och bilder som fick oss att i ena student skratta och häpna, men i den andra att beröras djupt av såväl grymhet som skönhet. Det skulle dock bli på tok för långt. Hela festivalen var ett toppenarrangemang som jag garanterat kommer att besöka i framtiden och varmt kan rekommendera.

  

Hälsningar Lena

Postat 2017-03-21 17:46 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Edsbergs slott gav god utdelning

När jag såg Fredrik Norlings fina bilder från Edsbergs slott i Sollentuna, där han lyckats fånga båda våra minsta fågelarter under ett besök, insåg jag att dit måste vi åka. SMHI lovade fint väder under lördagen och då drog vi dit igen, vårt andra besök....och nu hade vi tur.

Gärdsmygen är vår näst minsta fågel och väger ca 10-11 g. Den sitter sällan stilla och det blev hur många suddbilder som helst. Skillnaden i ljus mellan skugga och sol var också en utmaning. Det blev snabba omställningar ibland. 

Så här ser man ofta gärdsmygen. En brun liten fågel som är svår att få syn på bland bruna löv och buskar, men jag gillar ändå denna bild. Lägg märke till att man kan se glimten i ögat på fågeln i speglingen.

Talgoxen som badade under en rhododendron kunde jag inte motstå, fast den är en av våra vanligaste småfåglar. 

Fint med ett bad i vårsolen.

Vi fick uppleva kungsfågeln på nära håll och jag fick mina finaste fågelbilder hittills i år. De kan ni se i gårdagens blogg på länken under. Ovan sitter den lilla fågeln i vattendraget och bilden är ganska hårt beskuren. Helt bedårande att få se och uppleva. De väger bara ca 5 g. Otroligt att de klarar vintern.

 http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/antligen-kungen-stallde-upp-och-poserade.htm

 

Vi fick se flera trädkrypare och de ser onekligen lite roliga ut då de springer uppför stammen.

De är rätt väl kamouflerade.

De charmerade stjärtmesarna fanns även här och de hoppade ofta runt på marken, vilket inte blir så bra bilder. Under ett kort ögonblick satt den på en sten i bäcken.

Det gäller att hinna med när tillfälle ges. De här sitter inte heller stilla särskilt länge.

Mycket förvånande satt det en strömstare i den lilla bäcken som rinner genom parken. Det var alldeles för lite vatten för att den skulle kunna dyka.

Men det går tydligen att fixa mat även bara genom att vada i vattnet.

Verkligen kul att man kan hitta alla dessa arter, plus många till, i en slottspark i Sollentuna. Edsbergs slott är väl värt ett besök. 

Hälsningar Lena

Postat 2017-03-12 18:55 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Äntligen! Kungen ställde upp och poserade!

Jag har länge haft kungsfågel högt upp på önskelistan. Några här på FS har ju dessa bedårande fåglar i trädgården (och visar fantastiska bilder), men jag får minsann åka runt och spana. Fredrik Norling visade i en blogg att det gick att fota kungsfågel vid Edsbergs slott. Idag gjorde vi vårt andra besök och då dök den plötsligt upp! 

Den ljuvliga lilla fågeln kom dessutom så nära att jag fick justera fokusavståndet på objektivet till 1,5 m. Bilderna i detta inlägg är endast beskurna så mycket som behövdes för att räta upp dem. Dessutom är bilderna roterade 90 grader. Fågel sitter nämligen på en mur och jag lutar mej över ett staket och fotar rakt ner. Den var mycket intresserad av mossan på stenarna. 

Det blev många andra bilder denna dag men kungsfågeln slår allt annat. Bilderna tål dessutom förstoring!

Hälsningar Lena

Postat 2017-03-11 14:56 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Norsk naturfotofestival 2017

Nästa helg, från 17 till 19 mars, är det Norska Naturfotofestival i Ski. Jag har blivit inbjuden att prata om undervattensfoto och visa bilder på de djur man kan möta under ytan. Ovan en sjuryggshanne som vaktar "sina" ägg.

En liten jägare

Det blir mest bilder från Sverige och Norge samt några från Nordamerikas västkust. Jag vill visa att man inte behöver åka till tropikerna för att få uppleva vackra och spännande möten under ytan. En liten svensk insjö kan räcka ibland....

Jag kommer också att prata kort om de utmaningar man ställs inför när man fotograferar under vatten. Att komma tillräckligt nära motivet behöver inte nödvändigtvis vara ett problem...men det finns ju en del andra saker man måste tänka på. 

Hälsningar Lena

Postat 2017-03-09 08:04 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Spralliga killingar

 

Det blev ju rätt många bilder hos killingarna och tiden räckte inte till igår för att gå igenom dem alla. Här kommer sålunda ett axplock med spritt och glädje varvat med mysiga ögonblick. Om du inte uppskattar sådant kan du stänga detta inlägg redan nu.

" - När jag blir stor ska jag jobba som en sån där border collie. "

" - Julgran är verkligen jättegott! Bästa snackset på en fredag. "

" - OK mamma, vi lovar att vara försiktiga och inte hoppa för högt utan att se oss för. "

" - Tjo hooo !!!! "

De är specialister på jämfotahopp men eftersom de hoppar helt utan förvarning är det svårt att sätta skärpan på rätt killing i rätt ögonblick. Det går verkligen undan när de leker ute på det specialbyggda "taket" som de älskar att härja runt på.

Här leker livet varje dag från att de är någon dag gammal.

Kort avstämning och lite gos med mamma.

Sedan är det full fart igen. När jag tog dessa bilder hade jag hela tiden killingar och vuxna getter runt benen och många smutsiga klövavtryck blev det på mina byxor.

Det verkar inte som att de är riktigt säkra på i vilken riktning de är på väg alla gånger...

Man måste ju också stångas lite, men bara på skoj. Killingar utmanade även de vuxna getterna ibland och blev milt undanskuffade.

" - Men jag är ju sötast,...håller Ni inte med om det ? "

Hälsningar Lena

Postat 2017-03-04 13:36 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 196 Nästa