En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Badplatsrensning, eller kanske miljödyk...

...hur som helst syftar det till att nakna fötter inte ska behöva trampa i allsköns bråte på badplatsen.

Sandra gör sej klar att gå i vattnet. Den "magiska" vattentäta dragkedjan är fortfarande öppen. Det är den som gör torrdräkten värd namnet (och dyr).

Handskar, mask, huva och så regulatorn i munnen.  Sandra börjar på ca 50 cm djup och får går armgång på botten. Inte direkt dykning men det är ju inte heller det som är syftet.

Dykklubben gör detta varje år i samarbete med Uppsala kommun. Klubbkassan får ett välbehövligt tillskott och vi plockar bort de värsta skräpet runt bryggor och på grunt vatten. Vissa år har det varit en enorm massa bråte och ibland, som i år, förvånansvärt lite.

Sandra kommer till bryggan med några av dagens fynd, ett öskar, en flaska och någons borttappade nycklar. Vi flyttar även stora stenar och grenar så att någon inte ska landa på dem om de hoppar i från bryggan.

Badplats eller inte, det är en speciell känsla att sjunka ner under ytan...jag står på bryggan och blir dyksugen.

Under årens lopp har det blivit en del "fynd". Två år i rad plockade klubben upp kassaskåp, på samma dykplats! Båda var sönderbrutna och överlämnades till polisen. Cyklar, soptunnor, armeringsjärn, engångsgrillar, trädgårdsavfall (i säckar), båtinredning mm mm, det häpnadsväckande vad folk dumpar vid en badbrygga. En död hund som någon sänkt med stenar hör till den riktigt trista fynden.

 

De mest skrymmande fynden vid årets resning var stora, långa delar som nog hörde till en typ av avgräsningar vid båtplatser. Svårt att veta hur de hamnat vid det aktuella badet, men det kan mycket väl vara naturens krafter som medverkat denna gång.

Dagens vassaste fynd var ett komplett kastspö med drag. Någon som ledsnat på att det nappade dåligt....hur dum får man vara?

 

Bada säkert i sommar

Lena  

Inlagt 2013-06-05 23:22 | Läst 2505 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så skönt att det finns personer som ser till att det städas under ytan!
Det tänker man nog inte på, jag tror att folk kastar i och när det försvinner under vattenytan är det borta. Men att sänka hunden, vad är det för fel på att gräva en grop någonstans!
Svar från Lena Holm 2013-06-07 22:47
Tack Anne-Sophie,
det är häpnadsväckande att så många tror att dumpar man något i vattnet så är det borta för alltid...t o m hunden. Trist men så är det...
Hälsningar Lena
Bra att det finns folk som hjälper till och rensar :) Tack för att ni finns :) Fina bilder! Allt gott :)
Svar från Lena Holm 2013-06-07 22:48
TAck Mikael,
många dykklubbar gör detta och kommunen får betala. Egentligen helt i onödan...
Hälsningar Lena
Det är en obehaglig känsla att sätta ned fötterna när man inte ser botten. Men om man vet att det gjorts sådana omtänksamma dyk som du beskriver så kan man vara lugn. Det vassaste fyndet är också den vassaste bilden enligt mig // Mats
Svar från Lena Holm 2013-06-07 22:49
Tack Mats,
badplatsrensning ger sällan några vassa bilder men jag ville gärna visa detta.
Hälsningar Lena
Så bra att det finns dom som rensar botten efter de som skräpar ner, ett bra jobb som görs av er! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-06-07 22:51
Tack Sören,
vi rensar och kommunen betalar. Engångsgrillar är egentligen det dummaste som finns...undrar hur många vi plockat upp?
Hälsningar Lena