En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bokskogen och vitsipporna

Jag var nyfiken på hur den lilla bokskogen utanför Enköping såg ut nu, dvs tidig vår. Efter jobbet på fredag drog jag dit en stund innan middagen. Löven hade inte börjat spricka ännu men det var fint ändå. Jag hade dock inte väntat mej att de orangea "snöpinnarna" skulle stå kvar. 

Här kan se se hur det såg ut vid sensommar och höst i Sveriges nordligaste (planterade) bokskog. 

Lite här och där växte vitsippor. Inte de stora frodiga blomstermattor man ser ibland, men gröna öar med blommor bland de brunröda fjolårsbladen

En del av skogen är inhägnad och används som betesmark. Där var det väldigt rent mellan de stora träden.

Solen stod fortfarande lite för högt på himlen, klockan var bara halv sex, men jag kunde inte stanna så länge och det tar en timme att köra hem. Jag ville gärna ströva in bland träden men det är parkeringsförbud längs hela vägen och dessutom vårbruk. En traktor med dubbelmontage skulle inte ta sej förbi min bil.   

Trots att det bara är några hundra meter grusväg genom "skogen" är det en mycket vacker plats och väl värt ett besök. Jag kommer att åka tillbaka när bladen börjar spricka ut och det blir så där vackert ljusgrönt.  

Det fanns ju också vitsippor och jag hade min gamla 7D mk II med mej för att fota just vitsippor. Varför den kameran när jag nu har en ny kanske ni undrar? 

Jag ville testa att fota sipporna med min Tokina 10-17 mm fisheyezoom, ett favoritobjektiv under ytan som jag sällan använder på land. Det passar inte på fullformat, därav fick den gamla 7D följa med. Bilen, jag hade inte tänkt att den skulle vara med, men med 10 mm får man med mycket.  

Det roliga med denna extrema vidvinkel är att "närgränsen" är 14 cm. Jag körde ner kameran bland blommorna och testade med såväl motljus som medljus. Jag låg inte på marken (det var blött) utan tog bilder lite slumpmässigt där jag tyckte det såg lovande ut. Som man kan göra när man fotar digitalt. 

Jag tycker det är svårt att få fram den stora mängden av vitsippor som man ser ibland. Bilderna blir lätt platta och trista. Här var det en liten hög som gjorde att sipporna nedanför högen framträder. 

Många föredrar de trolska bilderna på enstaka sippor med extremt kort skärpedjup, gräsfilter och motljus. Jag har förstås testat det många gånger.

Det här får man väl se som raka motsatsen och det kan väl också fungera? Just vitsippor växer ju ofta tätt tillsammans och bildar praktfulla blomstermattor i skogen.

Med 14 cm närgräns kan man sätta kameran mitt framför en blomma. Här hade det nog blivit ett hel del "bling" om jag haft en stor bländare, men det spar jag till en annan fototur. 

Solen strålade när jag lämnade Fånöö bokskog för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-29 15:26 | Läst 593 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fånö fint.. undrade just hur långt de kommit. Nästa gång..hojta till kanske jag kan ta mig dit på några tim.
Vore roligt
Ha en fortsatt fin helg
/N
Svar från Lena Holm 2023-04-29 17:27
Tack Nini,
jag hade hoppats på ljusgröna små löv men icke då. Det kan nog vara aktuellt igen om ett par veckor kanske. Jag får jämföra med annan lövsprickning. Eftersom jag kan åka hit en kväll efter jobbet blir det ofta på impuls när vädret är bra. Det måste vara sol. Jag ska absolut höra av mej, det vore kul att ses.
Hälsningar Lena
Det blev läckert när du dyker! ner till bokskogens yta, så ska vitsipporna tas! Kort närgräns är ju en väldig fördel på alla brännvidder, min Laowa har 12 cm, duger till en stillasittande insekt. Det är ju vårbrukets tid nu, mötte en fullhängd traktor på grusväg idag, knappt så motorcykeln slank förbi.
Svar från Lena Holm 2023-04-29 17:30
Tack Stefan,
de sista fyra km fram till den här skogen går det knappt att möta ens en personbil. En traktor med den typ av harv de kör runt med numera, eller en såmaskin, hade varit omöjligt. Jag hade fått backa :-) Det är kul att ta med Tokina linsen ibland och jag ska nog testa lite till men med större bländare nästa gång. Jag har blåsippor mer lokalt.
Hälsningar Lena
Fint Lena!
Äntligen en fotograf som inser att när man plåtar vitsippor som enskilda blommor, så görs det väldigt bra när man går ner på deras egen nivå - och att man tydligt visar även deras växtplats.
I mitt tycke är den sista bilden bäst.
Svar från Lena Holm 2023-04-29 17:34
Tack Peter,
kul att du gillar mina försök bland sipporna. Man måste ner på marken, men man kan komma undan från att ligga bland växterna. Bland vitsippor kan det dessutom vara svårt att lägga sej ner utan att mosa ett helt gäng. Jag gillar att man ser hur de växer och att det är många, det är ju så man ser vitsippor i naturen.
Hälsningar Lena
Vitsippor gör sig i alla lägen.
Så fint att få se! Härligt ljus i bilderna!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-04-29 17:31
Tack Lola,
jag hade helst varit där lite senare på dagen men det var fredag och då är kvällen vikt för annat.
Hälsningar Lena
Snyggt, alltid en trevlig aktivitet. Jag körde samma aktivitet idag, vitsippor på många sätt, vidvinkel, makro, gräs, dubbelexponering mm
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:58
Tack Peter,
jag har sett dina vitsippor och ska gå tillbaka och titta lite noggrannare. Jag kunde ha testat dubbelexponering här men hade egentligen inte tid att experimentera så mycket.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder från Fånöö. Det ät 10 år sedan jag var där och vill minnas att det fanns en plätt att parkera på på andra sidan skogsdungen, men den kan ju ha försvunnit. Men det är kanske dags att göra ett besök igen.
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:56
Tack Sten,
det finns en liten ytan om man åker förbi skogen och fram till nästa skogsparti. Där kan man trycka in en bil eller möjligen två utan att de står i vägen. Det är en mycket vacker plats och jag ska försöka åka dit när löven börjar spricka på boken. Det är ju perfekt att åka efter jobbet så här års.
Hälsningar Lena
Gillar puffbilden extra mycket, har själv en vidvinkelzoom från 14-24 mm. f/2.8 det blir ofta skarpt både nära, och bra skärpedjup med den, utan att 'stacka' en massa bilder.. Gillar den zoomen, men den är rätt tung! Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:52
Tack Jan,
min Tokina är inte särskilt tung men den passar ju bara på "dykkameran", som inte har de allra bästa egenskaper, men den får hänga med ut ibland i alla fall.
Hälsningar Lena
Det blev ett fräscht perspektiv på vitsipporna med vidvinkeln jämfört med det "trolska" som du nämner. Jag tycker att du fångar fint blommornas kaotiska växtsätt i dina bilder, utan att det bara blir kaos. Min favorit är nummer tre från slutet där det verkar som blommorna betraktar kameran (och fotografen) med förvånad nyfikenhet. Kul och kreativt!
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:49
Tack Sven,
ibland försöker jag testa lite andra metoder, för det är lätt att bara fortsätta göra som man alltid har gjort. Just vidvinkel nere på gräsrotsnivå kan bli lite roliga och annorlunda bilder. Det brukar även Stefan visa fina exempel på.
Hälsningar Lena
Bokskogen är vacker! Många vitsippor där också. Här har jag inte hittat de där vita fälten riktigt och har ännu inga vitsippebilder från i år. Hoppas på ok väder i vecka och Västerås där jag vet var de finns. Idag regnar det här i Korsheden, men jag är kvar ändå till imorgon då jag åker tidigt hemåt till Västerås. Har lite städdag idag, inge kul alls men ibland ett måste. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:47
Tack Nina,
det finns vitsippor runt Knivsta nu men inte i så stor omfattning när jag tog dessa bilder i fredags. Jag tror att mycket slog ut under helgen. Idag har vi också haft regn och jobbat undan en massa i växthus och trädgård, som vi inte blev klara med i går. Städa måste man tyvärr göra ibland, men inte för ofta :-)
Hälsningar Lena
Så härligt! Underbara och inspirerande bilder som andas vår och värme. Faller extra för sipporna. Häftigt med det låga perspektivet. Njuter :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-05-01 19:45
Tack Halina,
såg att du varit inne och tittat på bilder också. Alltid lika trevligt. Det här är ett fint ställe som jag kommer att åka till snart ingen. Jag vill gärna fånga de späda löven på boken och det första "gröna ljuset" .
Hälsningar Lena