En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den besvärliga blåhaken

En vacker liten fågel som jag gärna vill fånga på bild så här års är blåhaken. Den passerar under sin resa söderut och håller ofta till på ungefär samma ställe. Men att fånga den på bild är en utmaning. Den håller förstås till i det fulaste torra tistlarna och vill inte vända sej mot fotografen under den bråkdel av sekund då den sitter stilla. Sedan är den borta igen...

Jag har varit ute fyra gånger och letat/väntat tålmodigt, för den är ju där, ofta mer än en dessutom. Men det blev en sävsparv istället....

De här välkända småpippisarna ville jättegärna vara med på bild. 

Ovanför mitt huvud svävar ett par vråkar. En vanlig syn på denna plats och jag har slutat ta bilder av dem, om de inte dyker ner i närheten. 

Plötsligt landar en liten fågel och den sitter rätt bra. Jag fångar några bilder och inser att visst är det en blåhake, en hona. Hannen är förstås lite flashigare så det är ju den man helst vill fånga på bild. 

En hona eller möjligen ungfågel i ett trassligt buskage. Nästa ögonblick försvann den in i busken.

Men det glimmade också något litet blått i samma buske och plötsligt satt den där, den eftertraktade blåhakehannen. Det hade börjat blåsa vid detta tillfälle och det torra gräset vajade väldigt fram och tillbaka. "Gräsfilter" i all ära men först ville jag helst ha en skarp bild utan filter. Återigen en rörig buske bakom. 

Den fina hannen dök sedan upp på ett vasstrå och nu gungade inte bara gräset runtomkring, hela strået som fågeln satt på guppade också. 

Det var vad det blev detta år, om inte slumpen gör att jag stöter på en blåhake någon annan dag. Jag vet att midsommar på fjället är lämpligare för att hitta dessa små juveler, men det har vi inte lyckats tajma in någon gång än. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-09-10 19:50 | Läst 584 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena - tålamod belönas och du fik några bra bilder på den eftertraktade lilla vackra fågeln.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ditt första foto betonar vikten av att låta de "fula" tistlarna stå och inte ta bort dem i "snygghetens namn".
Svar från Lena Holm 2021-09-11 23:15
Tack Erik,
det är ju lite det här som är tjusningen när man fotar fåglar och andra djur, att vänta in dem och leta efter de finaste platserna. De fula tistlarna är eftertraktade av fler fåglar, t ex steglitser som ses där ofta. Jag tycker inte man ska "snygga till naturen", om man absolut vill kan man göra det i datorn efteråt.
Hälsningar Lena
Jo blåhaken är besvärlig men du fick några fina bilder, särskilt den sista som har lite lugnare bakgrund
Svar från Lena Holm 2021-09-11 23:17
Tack Peter,
det var ju ungefär det jag var ute efter men det är ändå mötet som blir belöningen, oavsett bakgrund. Jag kommer ju att spana på dem igen nästa år.
Hälsningar Lena
Riktigt bra bilder. Andra från slutet gillar jag mycket. Jag ser blåhakar ibland men har inte fått några bilder på den. I Gävle ute vid Fredriksskans finns ju en sån där samlingsplats för blåhakar där dom ringmärker varje år. Men det blir inte av att åka dit.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-11 23:59
Tack Sten,
jag åker till denna plats för den är väldigt nära mitt jobb. Jag kan få en stund i naturen fast den är väldigt nära civilisationen och utmaningen är ju att få se och fota blåhaken. Jag vet att man kan få bättre bilder på försommaren och på andra platser men det här är ett fint sätt att börja morgonen på.
Hälsningar Lena
Förstår din känsla, man blir ju både irriterad och besviken när dom inte vill posera som man vill men det skall ju inte vara för enkelt heller, då blir det ju inte så spännande :-)
Den näst sista bilden blev ju riktigt fin. Så den måste du vara nöjd med.
Mina bästa blåhakebilder har jag fått vid golfbanan här i Sandviken. Vid Flatruet var dom svåra att fånga tycker jag.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:03
Tack Ing-Marie,
jag åker till detta ställe för det är ett fint sätt att börja morgonen på och dessutom nära mitt jobb. Besöket får lite extra guldkant om jag får se och fota blåhaken. Det ger både spänning och en fin upplevelse. Det behövs inte så mycket egentligen :-)
Hälsningar Lena
Fina fåglar som du fångat. Har aldrig sett en blåhake.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:05
Tack Ulla,
den passerar nog även nära dej, det gäller bara att veta var.
Hälsningar Lena
Retsam liten rackare, ibland får man träna sitt tålamod... Men det blev ju fina bilder också, jag gillar bilderna med nypon, både blåhakehonan och pilfinkarna. Och så gillar jag blåhakehanen på tredje bilden från slutet. Såg de andra kommentarerna och noterar att vi föredrar olika bilder av blåhakehanarna.
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:12
Tack Susan.
kul att du gillar bilderna bland nyponen. Det var minst 50 pilfinkar och jag kunde inte motstå dem då de satt i nyponbusken. De var dessutom väldigt nära och den bilden är bara beskuren i kanterna för att få en fin komposition. Alla bilder på blåhaken är kraftig beskurna. Men det är ändå små stunder som jag kan unna mej innan jobbet på en plats som ligger väldigt nära campus och mitt jobb.
Hälsningar Lena
Kul att du lyckades få bild på hanen till slut. Jag har på listan att besöka fjällen i anslutning till deras häckning då hanens blåa färgskrud är som vackrast. En mycket vacker fågel som sagt. Trevliga och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:14
Tack Johnny,
de är verkligen luriga och trots att de finns där hela tiden är de riktigt svåra att fånga på bild. Jag inser ju att det är försommar på fjället som gäller men det här är ändå ett spännande sätt att börja dagen på.
Hälsningar Lena
En kavalkad av ljuvliga bilder med härlig höststämning. Den sista bilden blev mycket fin :-)
Fotade lite små fåglar för länge sen. Kanske dags att damma av det gamla telet ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:18
Tack Halina,
den här platsen är väldigt nära mitt jobb så det är ett fint sätt att börja dagen på. Om jag har tur kan det bli en bild på en blåhake, men det är inte så viktigt. Det är mest förväntningen och spänningen att vara där en stund innan jag måste ta tag i dagens jobbsysslor.
Hälsningar Lena
Även om dom trivs i en skyddande risig miljö vill man ju ha dom små liven på bild utan en massa störande skräp runt om. Honan siter ju klassiskt placerad och dom sista bilderna på hanen blev ju bra ändå. Kan inte påminna mig att jag någonsin sett den "live"..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-12 00:21
Tack Gunte,
man kan önska sej den perfekta miljön men den sammanfaller sällan med vad fågel föredrar. För mej är detta en fin stund innan jag måste vara på jobbet som ligger väldigt nära.
Hälsningar Lena
Inte tur utan tålamod när du är ute och fotar.
Har haft tur en gång, var på en dagsvandring i fjällen och hörde ett ljud jag inte kände igen. Lät lite som vatten som droppade. När vi kom tillbaka på samma ställe hördes det ljudet igen och jag upptäckte den lilla vackr blåhaken. Fick bild.
Inte bara blåhaken har du fina bilder på utan hela dagen ser ut att vara lyckad.
Svar från Lena Holm 2021-09-16 13:27
TAck Margareta,
ursäkta sent svar men jag läste din kommentar och sedan blev jag avbruten. Bilderna är tagna under fyra olika dagar. Så det gick åt mycket tålamod för att få den på bild.
Hälsningar Lena