En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den rödhalsade gåsen

Jämfört med ägretten som jag fotade förra veckan så är en rödhalsad gås betydligt mer ovanlig och svårfångad. Ni ser den väl? Den är betydligt mindre än de vitkindade gässen som den flyger med.

Här syns den lite bättre, mitt i bilden, i överkant.  Jag erkänner att jag såg den inte heller när jag tog bilderna men jag visste att den höll ihop med vitkindade gäss och när de flög upp fotade jag en serie bilder. Jag såg sedan på kamerans display att jag faktiskt hade fångat den på bild. 

Den skiljer sej ganska mycket från de vitkindade gässen men är ändå förvånansvärt svår att urskilja när man står och tittar på dem. När fåglarna var på marken höll de till i en svacka så de syntes inte. Det var bara när de flög upp som det fanns en chans att få se den.

Nu återstår bara att se om Johnny fått bättre bilder på denna rätt ovanliga fågel. Det är "hemmatrakter" även för honom. Jag använde 100-400 mm + 1.4 extender och har beskurit rejält. Dessutom blir det ju en chansning med fokus när man inte hinner se var i flocken den är.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-29 07:58 | Läst 1340 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Åh vad kul grattis.
Visst syns det att den är mindre och har en annan teckning.
Såg den på första bilden
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:54
Tack Nini,
ja den sticker ut en del men det var svårt att se den då fåglarna flög på det avståndet. Man fick chansa lite men det gick ju också.
Hälsningar Lena
Alltid härligt med ett lyckoskott i kameran. Kan bara gratulera. Aldrig sett denna fågel (medvetet), slog upp den och mycket riktigt, den är en tundrafågel, tyvärr i minskande.
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:55
Tack Stefan,
ja det har hänt ett par gånger förut att jag lyckats fånga något på bild som jag inte sett förrän jag kommit hem och tittade i datorn. Just denna gång såg jag redan på kamerans display att den var med i flocken. Tyvärr så minskar de, såg det också när jag läste om arten.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket vackra bilder. En liten ädelsten i flocken.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:56
Tack Bob,
ja visst är det en lite vacker gås där mitt bland de vanliga svartvita.
Hälsningar Lena
Härligt att du fångade den, kul överraskning när den dyker upp på skärmen.
Är det runt Uppsalatrakten ?
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:58
Tack Ing-Marie,
den höll till vid en plats som heter Skånela som ligger i närheten av Fysingen (Rosersberg, söder om Knivsta). Den var där i flera dagar men jag kom inte iväg förrän på söndagen så jag hade nog tur som fick se den.
Hälsningar Lena
Roligt och grattis till de fina bilderna och det blir väl ett nytt X i fågelsamlingen
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:58
Tack Stig,
jag det var en ny fågel för mej och kul att även få den på bild.
Hälsningar Lena
Grattis, kul! Den var snygg också. Jag var i Vomb i helgerna och där landade det tusentals gäss, nu måste jag ju gå igenom varje :)
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:59
Tack Peter,
kolla bland de vitkindade. Jag har sett andra bilder på denna gås och då har den också gått med vitkindade. Den känner sej kanske lite mer hemma hos dem.
Hälsningar Lena
Snyggt och grattis till ny art! Jag var där samma dag som den upptäcktes men jag nöjde mig med att stå och titta genom tuben tillsammans med övriga klungan. Är den kvar fortfarande så kanske jag åker ut en sväng igen nu när det är mindre folk.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:01
Tack Johnny,
jag kom inte ut förrän på söndagen. Det verkar dock inte som att den är kvar nu eller så har det bara varit för ruggigt för att någon skulle åka dit och titta efter den.
Hälsningar Lena
Trevligt! Längesedan jag såg en sån nu.. troligen sent 80-tal, och då var det två individer som stod ihop med 'andra gäss' vid en vattensamling utefter vägen mellan Gnesta och Nyköping. Tror jag har analoga diabilder på dom.. nånstans. Lär väl häcka utefter Ryska ishavskusten där också de 'vitkindade' ursprungligen håller till.. (förutom Djurgården då..)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:03
Tack Jan,
jag har åkt till ett torn vid ett tidigare tillfälle för att spana efter en rödhalsad gås och då hade den precis gett sej av när jag kom fram. Kul att jag lyckades denna gång.
Hälsningar Lena
Häftigt och grattis till det.
Fina bilder fick du och den syns ju tydligt iaf på en bild :)
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:04
Tack Joakim,
avståndet var väldigt långt för min utrustning men man kan ju i alla fall se den.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Som om det vore något speciellt – jag har da massor av bilder på den. I mina fågelböcker :-) :-)
Nej det var för skoj - jag kan förstår väl din glädje över att ha fått den i sökaren och med hem - grattis till Xet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:05
Tack Erik,
den har säkert varit på besök även i Danmark, men kanske inte just runt dina platser i Roskilde. Det var kul att få en skymt av den.
Hälsningar Lena
Grattis!
Kul att du fick lite bilder på den rödhalsade. Trots att den skiljer sig rätt markant i sin teckning gentemot de vitkindade brukar det var knepig att få syn på den. Därför kan det ibland löna sig att noga spana igenom flockarna med vitkindade gäss. Har sett den vid par tillfällen. Dock aldrig inom rimligt fotohåll.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:08
Tack Jörgen,
här var då långt och bilderna är väldigt beskurna men jag tyckte ändå att de dög att visa. Jag visste ju inte förrän efteråt, när jag tittade i kamerans display, att jag lyckats få den på bild.
Hälsningar Lena
Kul med avvikande arter..men på samma bild neråt till vänster med brunt huvud, vad är det ?
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-03-29 20:38
Tack Gunte,
jag misstänker att det 'är en bläsgås.
Hälsningar Lena
Häftigt! Jättefina bilder även om det "bara" varit vitkindade gäss. Grattis till en riktigt ovanlig fågel Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-29 21:09
Tack Björn,
avståndet är för långt för bra kvalité men man ser ju att det är en rödhalsad gås och jag är nöjd med det. Jag såg ju den inte då jag tog bilderna och då brukar det sällan bli något värt att spara.
Hälsningar Lena
Ja, visst ser jag den. Vilken skönhet. Grattis till superfina bilder.
Mvh Susanne
Svar från Lena Holm 2022-03-30 21:45
Tack Susanne,
med det avståndet så är jag nöjd med att man ser den.
Hälsningar Lena
Hej Lena vilka fina bilder på den rödhalsad gås jag har också fått den på bild men den var så långt bort men det blev ganska bra ändå Snyggt fotat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2022-03-30 21:46
Tack Gert,
det var första gången jag såg en och med tanke på avståndet och att jag inte såg den när jag tog bilderna så är jag ganska nöjd ändå.
Hälsningar Lena