En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ekorre på språng

När jag besökte en fågelmatning utanför Sala fanns där en ekorre som också passade på att både äta och samla på sej av nötterna jag bjöd på.

Den sprang runt en hel del och jag försökte återigen fånga ekorren i språnget.

Här är ett mindre skutt. Den sprang på denna stock för att gömma nöten en bit bort. Sedan kom den tillbaka.

Nytt försök. Jag hade ju även en del fåglar att hålla koll på så jag hann inte med alla turer som kurre gjorde. 

Här trodde jag att den skulle ta ett större hopp men den ändrade sej. Precis som med actionbilder på fåglar ska man helst trycka av innan rörelsen har inträffat. Ekorrar kan man ibland se när de "förbereder" ett skutt.

Men den var ju också oemotståndligt söt med lite snö på nosen. 

Det fanns nötter i överflöd och det verkade faktiskt som att den ibland hade svårt att bestämma sej. Den nosade noga på dem innan den valde en nöt.

Det gick även att fotografera i motljus på detta ställe och eftersom jag var ensam på platsen kunde jag gå runt och testa olika positioner när solen visade sej.

Här fick jag till slut chans på ett språng...

Hopp! Lite snävt framför nosen och på nästa bildruta är bara halva ekorren med. Det är väldigt svårt att hänga med när de hoppar men här fick jag i alla fall en ekorre mitt i språnget.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-26 10:39 | Läst 719 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj vilka fina bilder du fick på ekorren!
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:40
Tack Bengt,
de är svåra att motstå :-)
Hälsningar Lena
Onekligen väldigt söt, de bakåtböjda öronen vid språng är något extra. Har undrat hur mycket djur som ekorrar och fåglar t.ex. kan lukta sig till (och kanske se) vad som är bäst kvalité, det ser ut som det beter sig så. Tassarna och "fingrarna" ser så små ut i kylan, men de har väl ett anpassat cirkulationssystem, lite som fåglar?
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:49
Tack Stefan,
jag är mest påläst om fåglar och de har generellt dåligt luktsinne (luktloben i hjärnan är liten) utom vissa arter som kalkongam. De letar mat med lukt istället för syn och flyger därför ganska lågt. Det finns också en honungsgök som man förstått har bra luktsinne för den har historiskt visat människor till var det finns honung. Fåglar har också generellt få smaklökar och tolererar att äta t ex omogna bär som är bittra. Däggdjur har nog avsevärt bättre luktsinne skulle jag tro, men hur det är med ekorre vet jag inte. Cirkulationen liknar nog mer vår egen än fåglar men förmågan att minska cirkulationen i händer och fötter är kanske större hos mindre djur, som annars lättare skulle kylas av.
Hälsningar Lena
Snyggt, söta djur. Pälsen vacker i motljuset
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:49
Tack Peter,
den visade upp sej fint och motljus blir effektfullt.
Hälsningar Lena
Många bra bilder på ekorren. Jag gillar bilderna 3-7 bäst för där är ekorren fint belyst och står ut bra mot bakgrunden. Gulligt när han springer med nöten i munnen. Personligen skulle jag ha mörkat ned bakgrunden en aning på samtliga dessa. Bild två är fin där ekorren verkar stanna upp mitt i en rörelse. Men bakgrunden tycker jag är för ljus och gör att inte ekorren står fram tillräckligt. Synd för annars hade det blivit en toppenbild.

Hälsningar
Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:52
Tack Torbjörn,
det är sällan som jag gör den typen av redigering av bilder i bloggen, om det inte är extremt störande fläckar i bakgrunden. Jag har ju bilder även på nötkråkor från samma ställe och jag ska tänka på din kommentar då jag redigerar dem. Snö ger fina effekter men gör det också svårare att få en jämn bakgrund.
Hälsningar Lena
Fina actionbilder på ekorren med fin päls. Sådan päls kallades gråverk förr och var en viktig handelsvara.
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:54
Tack Sten,
gråverk har jag inte hört talas om. Däremot känner jag till en gammal kokbok som har recept på ekorre, men även skata och grävling.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder och ljuset i pälsen ujujuj.. Grym skärpa på morrhår, ögon och päls..
Sen är det ju bonus att dom är så söta också. Bilder man blir glad av.
Mer inspiration finns hos Dani Connor :)

HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:57
Tack Gunte,
jag tyckte kurre blev väldigt fin i motljus och njöt av att stå där och titta på den. Dani Connor känner jag till och jag har även träffat henne i Kalvträsk, där hon numera bor med sin man. Hon kan verkligen konsten att fotografera röd ekorre.
Hälsningar Lena
En sån liten söting! Så fina bilder!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-11-26 19:58
Tack Lola,
det är en fin miljö vid denna matning och den här ekorren visade upp sej på bästa sätt. Enligt Johnny är det två men jag uppfattade bara en individ när jag var där.
Hälsningar Lena
Härlig serie actionbilder på ekorren! Lite skojigt då jag faktiskt nu i helgen var till samma ställe. Och då var det 2st ekorrar som höll till där. De är onekligen söta.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-26 20:03
Hej Johnny,
verkligen kul. Jag övervägde att åka på lördagen, men då SMHI utlovat sol fredag förmiddag och jag kunde vara ledig några timmar (som jag fick jobba igen under helgen) åkte jag tidigt fredags morgon. Jag kom fram precis när solen gick upp men då var förstås inte nötkråkan på plats. Det blev ekorre och en hel del småfåglar inledningsvis. Nötkråkan kom efter ca en timme och bjöd på en egen show. Det ska bli kul att se dina bilder!
Hälsningar Lena
Underbara bilder som jag blir glad av! Härligt ljus. Ekorren är också ett sådant djur som man bara kan älska :-) Hos oss kommer också ekorren till fågelbordet.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-11-26 20:06
Tack Halina,
jag håller med om att just ekorrar är djur som man blir glad av att se. De är pigga och charmerande söta, de gör roliga saker när de försöker komma åt fågelmat i hängande automater eller så skuttar de runt med nötter, som på detta ställe, och är bara underbara att se.
Hälsningar Lena
Så fina bilder på lilla ekorren De är grymt söta dessa filurer som hittar på en massa hela tiden.
har ju två (minst) här hemma men de är mer morgonpigg än vad jag är och sen vill Bellis gärna säga sitt- ;)
Kanske kan det vara värt ett besök till Sala framöver för att få se nötkråkan... men det är nog ca 10 mil men värt att tänka över.
Den sista bilden här är ju för läcker med det fina ljuset!

/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-26 20:16
Tack Lena,
just ekorrar är så roliga och söta att jag kan bara inte motstå dem. Jag förstår dock att Bellis inte är av samma åsikt och det är ju ändå hennes tomt :-) Matningen i Salbohed har mycket småfåglar, antagligen samma arter som du har hemma. Nötkråkan verkar vara en stammis nu när det är vinter. Vid ett tidigare besök fick jag inte se den. Nu var den dock väldigt aktiv. För att få bra ljus bör man vara där när solen går upp. Jag har också 10 mil till denna plats men vägarna är bra ända fram. Det är en promenad i terräng på ca 250 m med viss stigning innan man når matningen. Hör av dej om du vill vet mer. Det är Daniel Green som ansvara för matningen och man kan skicka ett bidrag om man vill när man är på plats.
Hälsningar Lena
Riktigt lyckade bilder på dessa fina varelser, jag brukar se ekorrar i stadsparken här kanske skulle man ha med sig några nötter och se om dom hittar dom. Jag gillar bilderna!
Svar från Lena Holm 2023-11-26 20:18
Tack Morgan,
man kan alltid bjuda ekorrar på nötter, med eller utan skal. Ibland äter de på dem direkt och ibland bär de iväg med dem och gömmer dem i naturen omkring. Jag blir glad av ekorrar och bjuder gärna på en nöt eller två då de är i närheten.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Du fick många fina bilder i "kassen". Jag tycker att de motljus belysta sticker ut extra - gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-11-26 20:20
Tack Erik,
jag gillar bilderna i motljus extra mycket och uppskattar verkligen din kommentar. Jag fotade även småfåglar i motljus och det kommer i en senare blogg.
Hälsningar Lena
Så otroligt fina bilder! Jättekul att du fått en nöt i munnen på flera bilder också. Tredje från slutet är mycket vackert bakbelyst. Bra fångat och jättesnyggt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-11-26 21:27
Tack Bjarne,
här var det nog en större bedrift att fota ekorre utan en nöt i munnen :-) När solen tittade fram kunde man få fina effekter om man befann sej på "rätt sida" i matningen.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på ekorren nu till vintern får de fin päls Det kommer tre ekorrar som leker o jaga varandra de är så fina att se på Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2023-11-27 19:02
Tack Gert,
så kul att ha flera stycken som leker. Kan tänka mej att det är utmanande "actionfoto" att försöka fånga dem på bild.
Hälsningar Lena
Fantastisk serie bilder med den sista som kronan på verket. Gillar när solen lyser upp delar av pälsen. Mycket bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-12-14 07:25
Tack Jörgen,
det var ett mycket bra tillfälle att fota skuttande ekorre och när solen var framme passade jag på att stå så att jag fick den i motljus.
Hälsningar Lena